Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

palio 1,2 UPG?

Featured Replies

Napisano

witam mam takie objawy:

poziom zimnego płynu w zbiorniczku max; jak się zagrzeje silnik po np 15 km to po odkręceniu nakrętki nawet się przelewa górą.

na zimnym wraca do poziomu max (ostatnio po ok 250 km poziom spadł o 1 cm.

na zimnym silniku przy rozruchu czasem nie chodzi 1 cylinder (10-20 sekund), póżniej ok - świece nowe wymienione 200km temu, termostat wymieniony, w oleju nie widać płynu, w płynie nie widać oleju, z wydechu nie cieknie więcej niż kiedyś, wycieków na przewodach nie ma bo mechnik sprawdzał, mocy nie traci. raz mi się przegrzał silnik i wskaźnik temp był na czerwonym polu i przejechałem jeszcze 300m.

wygląda na to, że to uszczelka pod głowicą i tu pytanie czy możliwe jest aby wydmuchało tylko uszczelkę i wystarczy wymineinć samą uszczelkę bez planowania głowicy. Sprawa pilna bo chcę na weekend zabrać moim palio rodzinę w trasę 600km

Napisano

ja teraz w swoim 1,2 w paliowie mialem tak ze w przeciagu miesiaca wyparowalo mi okolo 2 litrow plynu chlodniczego. obstawiam na to ze uszczela pod glowka zaczela sie przedmuchiwac, ale dolalem i przed wyjazdem na wakacje (1000km) zaopatrzylem się w komplet uszczelek potrzebnych do wymiany UPG i zabralem ze soba wszelkie niezbedne klucze potrzebne do tej wymiany i liste adresow szlifierni jakby mi padło gdzies na trasie i trza byłoby planowac i wymieniac. Na szczescie nic się nie stało ale niedługo będę wymieniac uszczelke mimo wszystko.

no podczas eskapady tak z pol litera musialem dolac plynu.

Napisano
  • Autor

no to ja swoim w te wakacje zrobiłem najdłuższą trasę od 5 lat 1800km w trzy dni jak dla mnie to dużo. po połowie trasy zaczął jak już pisałem trochę kaszleć zaraz po rozruchu ale nie ubyło ani 100g płynu , a po powrocie zaczęły się schody. coraz częściej myślę że to upg a tak przy okazji ile kosztuje komplet uszczelek?

Napisano

ja zaplacilem jakies 110 ziko wraz z 5 litrami plynu chlodzącego.

jak pisales zes go deko przegrzał to prawdopodobnie może byc wina UPG bo słyszałem ze te silniki wrazliwe są na przegrzanie.

Napisano

Planowanie w twoim przypadku jest bardzo zalecane. Ja nie planowałem to po miesiacu wydmuchało. W koncu wrzuciłem na frezarkę i splanowałem. Kolejne 60 000km bezawaryjnie ok.gif

Napisano

no dzisiaj zdjąłem glowice i jutro oddaje do szlifierni. Widać było jak wywalało jednak na zawnątrz płyn. Okazało się jeszcze ze chyba jest peknięta sprężyna od jednego zaworu ssącego.

Napisano

> no dzisiaj zdjąłem glowice i jutro oddaje do szlifierni. Widać było

> jak wywalało jednak na zawnątrz płyn. Okazało się jeszcze ze

> chyba jest peknięta sprężyna od jednego zaworu ssącego.

Jak zrobią porządnie to polatasz jeszcze sobie tym autkiem. ok.gif

Napisano

no i była pęknięta spręzyna jednego zaworu. zamówiłem w ASiO 2 sztuki bo to tylko 8 ziko ale dopiero moze we wtorek bede miał głowice złozoną bo tyrza czekać na zamówienie w ASiO. Myslałem że na miejscu sprzedadzą angryfire.gif

Napisano

> no i była pęknięta spręzyna jednego zaworu. zamówiłem w ASiO 2 sztuki

> bo to tylko 8 ziko ale dopiero moze we wtorek bede miał głowice

> złozoną bo tyrza czekać na zamówienie w ASiO. Myslałem że na

> miejscu sprzedadzą

Zdaj relacje jak autko sie zbiera po tej naprawie. Fakt, czasami w aso tez trzeba poczekac na czesci.

Napisano

fakt. Jakies mi sie palio od poczatku mulowate wydawalo w porownaniu z puntem 1,2 ojczulskiego, no ale palio jest o jakies 200 kg ciezsze wiec myslalem ze to tego wina. Mam nadzieje teraz ze bedzie żwawszy.

Napisano

> fakt. Jakies mi sie palio od poczatku mulowate wydawalo w porownaniu

> z puntem 1,2 ojczulskiego, no ale palio jest o jakies 200 kg

> ciezsze wiec myslalem ze to tego wina. Mam nadzieje teraz ze

> bedzie żwawszy.

Przy tym silniku, róznice 200kg juz sie odczuwa waytogo.gif

Napisano

> Przy tym silniku, róznice 200kg juz sie odczuwa

w malaczu serii 50 kilo to kolosalna roznica pad.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no więc jednak to UPG przy okazji zatkane były także przewody układu chłodzenia.dziś odbieram autko

Napisano

> no więc jednak to UPG przy okazji zatkane były także przewody układu

> chłodzenia.dziś odbieram autko

Napisz jak wrazenia po odbiorze autka? jak zostało to zrobione?

Napisano

no ja powiem ze po wymianie UPG i wymianie spręzyny zaworowej to teraz jakos sie przyjemniej jeździ. Jeszcze mi zawory terkolą,ale to pomału się zrobi zeby.GIF

Napisano
  • Autor

ile może cenić mechanik za wymianę upg, planowanie głowicy, wymianę paska rozrządu, napinacza, oleju, klocków hamulcowych, pewnie płyn do chłodnicy? tak na oko, rząd wielkosci.

Napisano

> ile może cenić mechanik za wymianę upg, planowanie głowicy, wymianę

> paska rozrządu, napinacza, oleju, klocków hamulcowych, pewnie

> płyn do chłodnicy? tak na oko, rząd wielkosci.

wlasnie mnie to tez ciekawi bo sam robię wszystko zeby.GIF

Napisano

> ile może cenić mechanik za wymianę upg, planowanie głowicy, wymianę

> paska rozrządu, napinacza, oleju, klocków hamulcowych, pewnie

> płyn do chłodnicy? tak na oko, rząd wielkosci.

To juz zalezy od mechanika. Wiesz... są rózni mechanicy i różnie sie cenia. Bardzo roznie z tym bywa, szczególnie z solidnoscia. Drogo, nie znaczy dobrze, bywa i tak ze tanio a dobrze. grinser006.gif Popytaj znajomych o opinie, napewno ktoś cos wie ok.gif

Napisano
  • Autor

No dobra to jestem po robocie i z pustą kieszenią ale ze sprawnym samochodzikiem !

co było robione:

planowanie głowicy, wymiana uszczelki, wymiana uszczelniaczy i czegoś tam jeszcze w środku, wyminana paska rozrządu i napinacza, wymiana oleju, filtra, filtra powietrza, wymiana klocków, uzupełnienie płynu. Całość kosztowała 700 pln.

Napisano

> No dobra to jestem po robocie i z pustą kieszenią ale ze sprawnym

> samochodzikiem !

> co było robione:

> planowanie głowicy, wymiana uszczelki, wymiana uszczelniaczy i czegoś

> tam jeszcze w środku, wyminana paska rozrządu i napinacza,

> wymiana oleju, filtra, filtra powietrza, wymiana klocków,

> uzupełnienie płynu. Całość kosztowała 700 pln.

Całość czyli łącznie z częściami wszystkimi + robota, tak?

Napisano
  • Autor

dokładnie tak, nie sprawdzałem ile kosztowały części i materiały a ile robocizna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.