Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witajcie, proszę o pomoc, może ktoś wydedukuje co to :/

Featured Replies

Napisano

Na początek jeszcze raz pragnę się przywitać. Pojazd Fiat Punto 1 55 SX 1.1 98r. A więc teraz objawy:

podczas jazdy na benzynie około 4 tyś obr na 5 biegu dwa razy szarplo. Pojazd trochę osłąbł.

Od tego momentu na beznynie słabnie/dusi się/muli/szarpie przy około 2tys obr i gdzies koło 3 tys. obr.

W wyższych partiach obrotów tj. pomiędzy 3 a 4 tyś chodzi jakby lepiej.

Gaz nie był używany od 9 miesięcy. Lecz teraz znów na nim jeżdzę. Objawy podobne jak na benzynie tylko mocniejsze. Mocnej się dusi, czasami strzela jak się szybko gazu doda około 2 tysięcy.

Również każde szybsze dodanie wciśnięcie pedału gazu to możliwość przyduszenia.

układ chłodzenia odpowietrzony, nie ma dużych ubytków, jednak wydaje mi się, że około 0,5L na jakieś 4 - 5 tys km.

Metodą drastyczną sprawdziłem świece - tzn odłączałem od cewki po jednym przewodzie, po zabiegu na kazdym cylindrze silnik tracil rowność pracy.

Ogólnie silnik nieobciażony pracuje w miarę równo, no oczywiście jeśli można to powiedzieć o silniku 200000 km na gazie.

Około 9 miesięcy temu podobne objawy miałem, może trochę bardziej go muliło, ale wtedy okazał się wypalony zawór, wymienione zostały wszystkie 4 wydechowe.

Aha wydaję mi się, że dużo głośniej pracuje wydech, z okolicy środka pojazdu słychać jakby pyrkanie i przy dodaniu gazu jak siedzę w środku to tak jakby z tego miejsca slyszę troche bardziej sportowy model (nic nie zmieniałęm)

Poza tym wszystkim pojazd mam 4 lata od tego czasu był wymieniany wałek rozrządu i szlifowana głowica.

Ratujcie pomysłami co to może być.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za Waszą pomoc:)

Napisano
  • Autor

hmm nowości. Przed chwila zrobiłem 10 km. Po moich zabiegach ze sprawdzaniem świec(choć bezpośrednio po sprwadzeniu jeździł jeszcze "normalnie", teraz jeździ jak traktor głośno pyrka jak maluch, albo dojechany cc700. Coś mi się wydaje, że jeden cylinder total nie chodzi. Czy możliwe żeby to była świeca??

Napisano

> hmm nowości. Przed chwila zrobiłem 10 km. Po moich zabiegach ze

> sprawdzaniem świec(choć bezpośrednio po sprwadzeniu jeździł

> jeszcze "normalnie", teraz jeździ jak traktor głośno pyrka jak

> maluch, albo dojechany cc700. Coś mi się wydaje, że jeden

> cylinder total nie chodzi. Czy możliwe żeby to była świeca??

A cewki WN w jakim stanie - mi jak pada cewka, to właśnie jeden gar nie chodził, a odgłos samochód wydawał jak nie przymierzając Rudy 102 wink.gif

Napisano
  • Autor

Cewki WN - za mojej kadencji tzn. 4 lata 80000km nic nie było z nimi robione. Po wyjęciu fajki przewodu, z każdego wyjścia iskra równo skacze na obudowę silnika, ale nie wiem czy to coś pomoże w ocenie jej sprawności.

heh coś jest w tym Rudym 102. Dzięki za pomysł, będę sprawdzał tą myśl:)

Napisano

Wymień świece, przewody WN.

Sprawdź cewki WN i map sensor oraz jego przewód podciśnieniowy.

To na początek

Napisano

> Wymień świece, przewody WN.

> Sprawdź cewki WN i map sensor oraz jego przewód podciśnieniowy.

> To na początek

Odłącz klemy aku na marę minut i potem zobacz czy lepiej jedzie. Jeśli tak to ecu łapie błędy od LPG i zapewne masz złą emulację sondy. A co do pyrkania to u mnie winne było złącze elastyczne wydechu.

Napisano

imho bym sprawdzil sonde , w szczegolnosci sprawdz bledy na egzaminerze ok.gif

Napisano
  • Autor

serdeczne dzięki za porady:) chyba jednak wczoraj posunąłem się za daleko. Dzisiaj razem z kumplem samozwańczym mechanikiem stwierdziliśmy, że silniczek pracuje równo. Nic nie wskazuje na to aby on był przyczyną wariacji. Wydech jest naprawdę głośny, jak pisałem wcześniej spod auta słychać jakby czołg nadjeżdzał. Kumpel twierdzi że to może być katalizator, ale kurde był wymieniany dokładnie 2 lata temu. Co Wy na to??

Napisano

> Odłącz klemy aku na marę minut i potem zobacz czy lepiej jedzie.

> Jeśli tak to ecu łapie błędy od LPG i zapewne masz złą emulację

> sondy. A co do pyrkania to u mnie winne było złącze elastyczne

> wydechu.

Ale mój samochód nie ma instalki LPG i pracuje bez zarzutu.

Adresowanie postów się kłania.

Napisano

Sprawdź też szczelność ukłądu wydechowego, czy nie masz gdzieś dziury w rurach lub tłumiku oraz element elastyczny wydechu.

Napisano
  • Autor

Okazało się, że w wydechu są chyba 2 dziury, tłumik do wymiany. Mechanik zaśpiewał 300 + 50 robocizna, ja znalazłem za 150 tylko ciekawe czy mi go za 50 wymienią :/ Mam nadzieję, że to przez te dziury jest taki mułowaty. Dzięki wszystkim za porady.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Jestem po wymianie wydechu. Teraz jest cicho... ale wydaje mi się że nadal słabo. Chodzi równo, nic nie szarpie, ale tak jakby na 75% możliwości. Dzisiaj sprawdzę ile jest w stanie pomknąć, bo kiedyś 140 było spokojnie osiągalne. Jeśli macie jakieś pomysły to zapraszam do ich wypowiadania. Z góry dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.