Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

układ chłodzenia a LPG?

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie,

Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby mi może pomóc z takim problemem. 2 lata temu założyłem LPG do uno 1.0 Fire z 1999 roku. Przez 50tys km wszytsko było prawie bardzo dobrze. Prawie, bo samochod mial tendencje do zjadania plynu chlodniczego. Nie bylo to wiele (dolewałem moze 0,25 litra na 3-4 miesiace), wiec sie nie przejmowałem. Jednak 2 miesiące temu UNO zaczął się gotować. Diagnozo, popsuty termostat i zarazem czujnik uruchamiajacy wiatrak przy chłodnicy. Obie rzeczy zostały wymienione. Jakiś tydzień temu padło mi ogrzewanie w samohodzie. Było na przemian ciepło i zimno niezależnie od ustawienia pokręteł. Zaraz okazało się, że reduktor gazu się szroni (no bo nie jest ogrzewany - logiczne). Pojechałem do warsztatu, mechanik odkręcił zbiornik wyrównawczy z płynem chłodzącym i było prawie sucho. Musiałem dolać 1,5 litra płynu. Mechanik powiedział, że układ się zapowietrzył i dlatego nastąpił ubytek płynu. Dalej powiedział, że winą za to jest reduktor gazu zamontowany powyżej poziomu chłodnicy. Teraz dwa pytania do Was:

1. Dlaczego jak układ się zapowietrza to ubywa płynu? To znaczy, że ten płyn gdzieś wycieka? Dlaczego?

2. Czy wiecie coś o tym, żeby reduktor musiał być montowany poniżej poziomu chłodnicy? Nie chce mi się wierzyć, że 2 lata i 50 tys km było o.k, a teraz nagle zaczęło to przeszkadzac.

Bede wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam,

Sioux

Napisano

> 1. Dlaczego jak układ się zapowietrza to ubywa płynu? To znaczy, że

> ten płyn gdzieś wycieka? Dlaczego?

Sprawdz raczej czy nie ma objawow padnietej uszczelki pod glowica...

> 2. Czy wiecie coś o tym, żeby reduktor musiał być montowany poniżej

> poziomu chłodnicy?

Nie ponizej poziomu chlodnicy, tylko nie jako najwyzszy punkt w ukladzie chlodzenia. Wiadomo, ze powietrze zbiera sie w w najwyzszym miejscu.

Napisano
  • Autor

Dzieki za odpowiedz. Rzeczywiscie, to moze byc uszczelka pod glowica. To by byl najgorszy wariant.

Pozdrawiam,

Sioux

> Sprawdz raczej czy nie ma objawow padnietej uszczelki pod glowica...

> Nie ponizej poziomu chlodnicy, tylko nie jako najwyzszy punkt w

> ukladzie chlodzenia. Wiadomo, ze powietrze zbiera sie w w

> najwyzszym miejscu.

Napisano

kiedyś miałem taką przygodę, że płyn z chłodnicy mi wywalało wszęlkimi możliwymi złączami bo przedostawał się do niego gaz z nieszczelnego parownika... też wszyscy mówili "uszczelka" ale że na benzynie nie było takich historii wymieniłem parownik - jak się okazało skutecznie.

Napisano

> Witam serdecznie,

Witaj i uzupełnij profil biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Witaj i uzupełnij profil

Ok., już uzupełniłem.

A powiedzcie, jak poznać czy poszła uszczelka pod głowicą? Oleju jakoś specjalnie nie bierze, chociaż silnik jest strasznie zasyfiony olejem. Niewątpliwie cieknie spod głowicy, ale słyszałem opinię, że UNO generalnie bardzo się "pocą". Rozumiem, że jeżeli co kilkadziesiąt kilometrów trzeba dolewać płynu chłodzącego, to jest to kolejny mocny dowód na to, że uszczelkę diabli wzieli. Przystawianie lusterka do rury wydechowej chyba nie ma sensu jak auto jest z katalizatorem? Można jeszce zdaje się wąchać czy czuć wachę w płynie chłodzącym?

Napisano

> Ok., już uzupełniłem. ok.gif

> A powiedzcie, jak poznać czy poszła uszczelka pod głowicą? Oleju

> jakoś specjalnie nie bierze, chociaż silnik jest strasznie

> zasyfiony olejem. Niewątpliwie cieknie spod głowicy, ale

> słyszałem opinię, że UNO generalnie bardzo się "pocą". Rozumiem,

> że jeżeli co kilkadziesiąt kilometrów trzeba dolewać płynu

> chłodzącego, to jest to kolejny mocny dowód na to, że uszczelkę

> diabli wzieli. Przystawianie lusterka do rury wydechowej chyba

> nie ma sensu jak auto jest z katalizatorem? Można jeszce zdaje

> się wąchać czy czuć wachę w płynie chłodzącym?

Różnie są objawy, przeważnie przerywa na poszczególnych cylindrach, "kisiel" w misce olejowej co widać po wyjęciu bagnetu, bulgotanie z chłodnicy i także syf w płynie chłodzącym, ale poczekaj zaraz sie wypowiedzą spece

Napisano

Przede wszystkim sprawdz, czy nie ma gdzies wyciekow chlodzidla... Jak z poziomem oleju? Przy wydmuchanej uszczelce plyn moze dostawac sie do oleju i powodowac jego cudowny przyrost, inne objawy to np. wzrost cisnienia w ukladzie chlodzenia i widoczne babelki powietrza w zbiorniku na chlodzidlo. Fiatowskie silniki lubia pocieknac olejem, ale to akurat nie ma zwiazku z ubytkami plynu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.