Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik dlawi sie na benzynie

Featured Replies

Napisano

Hej. Pacjent to Opel Omega 1994, silnik 2.0 8v (85kW) noPb+LPG. Samodiagnostyka nie pokazuje bledow, wymienilem swiece, filtr paliwa, resetowalem komputer, sprawdzalem paliwo. Teraz objawy: gdy silnik jest zimny, to na benzynie 3 ze razy od razu gasnie (obroty momentalnie spadaja), jak odpali, to dodanie gazu powoduje spadek obrotow i zgasniecie auta. Musze chwile odczekac, zeby pochodzil na luzie (silnik i w rezultacie caly samochod dostaje "drgawek"), nastepnie "pompuje gaz" (jak wcisne gaz i trzymam w stalej pozycji, to potrafi strzelic chyba w obudowie filtra powietrza). Jednak obroty dochodza tylko do 2000. Po kilku minutach w koncu da sie wkrecic powyzej 2 tysiecy obrotow, mozna jechac, jednak silnik chodzi nie rowno, odczuwalne sa drgania. Jak tylko przelaczy sie na gaz, wszystkie objawy mijaja, a auto jedzie do przodu jakby podlaczylo sie NOS. Co wiecej nawet jak silnik jest rozgrzany, to wyraznie gorzej i glosniej pracuje na benzynie.

Z gory dziekuje za wszelkie sugestie co to moze byc.

Dodam jeszcze, ze czesto zdazalo mi sie jezdzic na benzynie (dlatego nie wydaje mi sie, zeby to byly zapchane wtryski), a caly problem pojawil sie praktycznie z dnia na dzien.

Napisano

Tak od razu i profilaktycznie wymien filtr paliwa ( sprawdz czy cos sie zmienilo), drugim krokiem jest sprawdzenie wydatku pompy paliwa i cisnienia, jakie wytwarza. Jesli jest slabe, wymien pompe paliwa.

Edit: z rozpedu napisalem o filtrze paliwa, a juz wymieniony. Przejdz wiec do kroku drugiego.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Tak od razu i profilaktycznie wymien filtr paliwa ( sprawdz czy cos

> sie zmienilo), drugim krokiem jest sprawdzenie wydatku pompy

> paliwa i cisnienia, jakie wytwarza. Jesli jest slabe, wymien

> pompe paliwa.

> Edit: z rozpedu napisalem o filtrze paliwa, a juz wymieniony. Przejdz

> wiec do kroku drugiego.

> Pozdrawiam

Mam nowy "objaw". Dzisiaj pierwszy raz od 4 dni odpalalem auto i zapalila mi sie kontrolka CHECK. Po samodiagnostyce "wyszedl" blad 44 (czyli Sonda lambda - uboga mieszanka).

Chyba nie pozostaje mi nic inego, jak podjechac gdzies podlaczyc auto pod kompa. Co do pompy, to nie mam sprzetu, zeby sprawdzic cisnienie, chociaz sama pompa na pewno dziala. Swoja droga jak sie do niej dostac od wnetrza auta? Bo obawiam sie, ze jest pod butla z gazu, a wiec moglby byc problem z ewentualna wymiana.

Napisano

W takim przypadku (blad 44) sprawdz najpierw wszystkie wezyki, przewody, kolanka, krocce podcisnien (nieszczelnosci objawiaja sie najczesciej syczeniem w komorze silnika podczas jego pracy).

Fakt, ze pompa dziala, nie znaczy wcale, ze wytwarza odpowiednie cisnienie paliwa.

Najpierw sprawdz podcisnienia, zubozenie mieszanki przez nieszczelna instalacje podcisnieniowa przy rozruchu bardzo go utrudnia.

Pozdrawiam

Napisano

U mnie jak pompa nie byla zbyt wydajna, to wywalało własnie ten bład. Dodatkowo auto szarpało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.