Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava - po nocy nie zaskakuje odrazu, co to?

Featured Replies

Napisano

Z Waszą pomocą uporałem się ostatnio z odpowietrzeniem układu chłodniczego i bulgotaniem podczas uruchamiania a teraz mam jeszcze jedno pytanko.

Po nocy przy pierwszym uruchomieniu autko zazwyczaj nie "zaskakuje za pierwszym razem" - łapie na moment po czym gaśnie. Po odpaleniu czasami na tentencje to nierównej pracy na ssaniu na biegu jałowym, natomiast jak się rusza to nawet przy płynnym puszczaniu sprzęgła auto potrafi trochę szarpać - silnik to 1,2 16V, autko ma 5 lat (50 tyś przebiegu ale cały czas stało i stoi pod chmurką) - świece są świeże, więc moje pytanko co to może być ? Może przewody wysokiego napięcia ? Najlepsze jest to, że jak autko się rozgrzeje wszystkie (nawet szarpanie !) powyższe objawy znikają.

Napisano

> Po nocy przy pierwszym uruchomieniu autko zazwyczaj nie "zaskakuje za

> pierwszym razem" - łapie na moment po czym gaśnie.

Zapytam tak - czekasz az zgasnie kontrolka wtrysku na tablicy? Odpowiednio dlugo "krecisz"? Bo u mnie jest to samo, i spotykam sie z tym nie tylko w Bravie. Bylo tak i w Thalii, i znajomi maja w Almerze, takze normalne to to nie jest, ale wiekszosc autek tak chyba ma. U mnie sytuacja wyglada dziebko inaczej - czasem zablokuje mi sie kluczyk, wiec przekrecam go drugi raz i znowu czekam jak pompa poda swoje. Zauwazylem, ze jak za malo paliwka - gasnie - jak za duzo, to trzeba dluzej krecic rozrusznikiem. Oczywiscie nie 5 minut, ale jak normalni elapie od kopa, tak tu trzeba przez chwilke przetrzymac, nawet jak silnik juz zalapal, to trzeba jeszcze z pol sekundy/sekunde przytrzymac.

> Po odpaleniu czasami na tentencje to nierównej pracy na ssaniu na biegu jałowym, natomiast jak się rusza to nawet przy płynnym puszczaniu sprzęgła auto potrafi trochę szarpać - silnik to 1,2 16V, autko ma 5 lat (50 tyś przebiegu ale cały czas stało i stoi pod chmurką) - świece są świeże, więc moje pytanko co to może być ? Może przewody wysokiego napięcia ? Najlepsze jest to, że jak autko się rozgrzeje wszystkie (nawet szarpanie !) powyższe objawy znikają.

Szarpanie to, wg wileu tutaj uzytkownikow, objaw konczacego sie sprzegla. Moze pomoc podciagniecie linki. Kiedys sie o to pytalem i koledzy mowili dokladnie ile obrotow w ktroa strone i tp. U mnie to zawiodlo, bo mam sprzeglo sterowane hydraulicznie.

A ze silnik na ssaniu nierowno pracuje to sie przyzwyczaj wink.gif. W tym miejscu sa dwie szkoly - mycie/czyszczenie krokowego/przepustnicy/wtryskiwaczy - albo nie ruszanie niczego, jak nie ma jeszcze tragedii ze gasnie. Tyle z mojej strony. pozdro

Napisano

> pierwszym razem" - łapie na moment po czym gaśnie. Po odpaleniu

> czasami na tentencje to nierównej pracy na ssaniu na biegu

> jałowym,

Mam czasem podobnie. Tylko że jak odpalam zimny silnik to wskakuje mi na wysokie (do 3000)obroty na kilkanaście sekund. Zwłaszcza teraz w chłodniejsze dni. W lecie tego nie odnotowuję. Podobno to normalka.

natomiast jak się rusza to nawet przy płynnym

> puszczaniu sprzęgła auto potrafi trochę szarpać - O tego nie znam. silnik to 1,2

> 16V, autko ma 5 lat (50 tyś przebiegu ale cały czas stało i stoi

> pod chmurką) - świece są świeże, więc moje pytanko co to może

> być ? Może przewody wysokiego napięcia ? Najlepsze jest to, że

> jak autko się rozgrzeje wszystkie (nawet szarpanie !) powyższe

> objawy znikają. No właśnie. Po zmianie świec i przewodów ten problem nie znika - sprawdzałem.

Napisano

> Z Waszą pomocą uporałem się ostatnio z odpowietrzeniem układu

> chłodniczego i bulgotaniem podczas uruchamiania a teraz mam

> jeszcze jedno pytanko.

> pierwszym razem" - łapie na moment po czym gaśnie. Po odpaleniu

> czasami na tentencje to nierównej pracy na ssaniu na biegu

> jałowym, natomiast jak się rusza to nawet przy płynnym

> puszczaniu sprzęgła auto potrafi trochę szarpać - silnik to 1,2

> 16V, autko ma 5 lat (50 tyś przebiegu ale cały czas stało i stoi

> pod chmurką) - świece są świeże, więc moje pytanko co to może

> być ? Może przewody wysokiego napięcia ? Najlepsze jest to, że

> jak autko się rozgrzeje wszystkie (nawet szarpanie !) powyższe

> objawy znikają.

Co do zapalnia za "drugim razem" - jak miałem bravę to winny był regulator obrotów tzw. silnik krokowy a dokładniej podnięte potencjometry. Niestety jest to częsta przypadłość w silnikach 1,2. Wymień cały regulator (cena ok 350zł) i bedziesz miec spokój na nastepne 50kkm. Odradzam wszelkie czyszczenia przepustnicy itp. Czasami pomoże ale na krótko.

Chyba że znasz się na elektronice lub masz znajomego elektronika to istnieje możliwośc próby regeneracji biezni potencjometrów.Było wiele o tym wątków a na smietniku jest cały referat.Mi się udało zregenerować bieżnie i do czasu spylenia autka czyli ok 40kkm miałem idealny spokój-autko zapalało zawsze za pierwszym razem, obroty równiutkie.

A co porannego szarpania to miałem czasami to samo jak wilgoć siadła na okładziny tarczy sprzęgłowej. Nie przejmowałem sie tym

Napisano

Wszystkie te objawy, miałem i ja.

Wizyta w ASO i wykasowanie błędów z kompa, to było potrzebne. Po tym wszystko wróciło do normy. Odpala za pierwszym razem, nie zależnie od temperatury. Obroty nie falują, i silnik nie gaśnie. Jest to niestety częsta przypadłość autek z silnikami 1.2. A jeśli masz jeszcze instalke gazową, to i błędy na kompie nieuniknione. Jeśli chodzi o mnie, to co pół roku jeżdze na komp. Kaują błedy i jest spokój smile.gif

Napisano

Witam

Mam ten sam problem

Nie wiem do końca co jest ale juz wiem co nie jest

Otóż świece zmienione, sonda lambda nowa ( to nie był powód ale sonda chyba była faktycznie padaka bo jeździ jak nawiedzony) pompa paliwa sprawdzona OK... błędów na kompie niet

Mnie rano zaskakuje przy 2 zakręceniu kluczykiem a potem już jak bajka jak jest ciepły za dotknięciem rozrusznika

Jeden gaziarz sugerował blokowanie wtryskieaczy przez instalację LPG ???

Kabli jeszcze nie zmieniałem gdyż po czytaniu kącika nie jestem pewien czy zmiana z oryginalnych na JanMor coś daje 270751858-jezyk.gif

zastanawia mnie jesczze silnik krokowy do czyszczenia którego zamierzam przystąpić ... ale obroty nie falują ...

aaa ...jutro jadę podpiąć instalkę do kompa ...i zobaczymy

jak rozwiąże ktoś trn problem to proszę dużego posta na forum

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.