Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja nowego reduktora Lovato

Featured Replies

Napisano

Zabralem sie za regulacje nowo zamontowanego reduktora Lovato na instalacji Elpigaz Leonardo w Lanosie (instalacja II generacji).

Posiadam interfejs do komputera gazowego i zaczalem regulacje.

Zakrecilem do maxa srube od wolnych obrotow nastepnie regulowalem sruba plastikowa od czulosci zeby niby otrzymac stale wartosci attutatora bez wolnych obrotow = nie wychodzi mi. Nastepnie pozniej sie bawilem ta sruba od wolnych obrotow to juz ona nic nie zmienia, dopiero jak ruszalem ta duza plastikowa od czulosci to cos zmienia. Namieszalem tak ze odrazu wkreca sie na obroty okolo 1500 rpm a nastepnie powoli spada, a tak nie bylo zawsze na wolnych obrotach bylo ok 900 rpm na starym reduktorze (Emmegas).

Nie wiem co robic, jak dobrze wyregulowac ?

Napisano

> sruba plastikowa od czulosci zeby niby otrzymac stale wartosci

> attutatora bez wolnych obrotow = nie wychodzi mi.

tego nie rozumiem o jakie stałe wartości chodzi

Napisano
  • Autor

> tego nie rozumiem o jakie stałe wartości chodzi

"Musisz mieć komputer, kabel i soft, procedura jest następująca:

1. Podłączasz się kablem i komputerem do sterownika.

2. Odpalasz na benzynie

3. Sprawdzasz ustawienia sterownika, czy działa sonda lambda, licznik obrotów i TPS.

4. Przełączasz silnik na gaz.

5. Zakręcasz śrube od wolnych obrotów, jak gaśnie to na razie się nie przejmuj tylko sam trzymaj przepustnicę albo poproś inną osobe, żeby utrzymywała lekkie obroty

6. Dużą śrubą regulujesz tak aby silnik krokowy był w mniej więcej takiej samej pozycji w całym zakresie obrotów (z wyj. wolnych).

7. Jak zrobiłeś powyższe to mała śrubą regulujesz wolne obroty aby nie zgasł. Możesz właczyć światła, nawiew, klime jak masz i wyregulować aby silnik sie nie dławił pod obciążeniem na wolnych.

8. Powtarzasz krok nr 6.

9. Jeździsz kilkaset kilometrów w tym czasie sterownik sam powinien ustawić sobie PWA.

10. Sprawdzasz ustawienia, PWA powinno byc w przedziale 50-80. Jeśli nie to jest jakiś problem z instalacją."

O ta wlasnie pozycje 6 mi sie rozchodzi hmm.gif

Post kolegi bolekis

Jesli chodzi o wysokie obroty doszedlem do skutku, zresetowalem komputer gazowy i w samochodzie i obroty sa juz w porzadku.

Napisano

> 6. Dużą śrubą regulujesz tak aby silnik krokowy był w mniej więcej

> takiej samej pozycji w całym zakresie obrotów (z wyj. wolnych).

Trochę źle to określone stąd moje zapytanie. bo krokowiec nie powinien stać w miejscu tylko oscylować zgodnie ze zmianami z sondy lambda. A chodzi o podobny dla szerokiego zakresu obr. punkt środkowy tych wahań czyli PWA.

> 10. Sprawdzasz ustawienia, PWA powinno byc w przedziale 50-80.

50? Zdecydowanie za nisko. Najlepsze wartości to 80-110. Przy 50 to już mocno musi być stłumiony dolot żeby tak przykręcać kurek z gazem gaz, Szkoda traconych koników.

Napisano
  • Autor

> 50? Zdecydowanie za nisko. Najlepsze wartości to 80-110. Przy 50 to

> już mocno musi być stłumiony dolot żeby tak przykręcać kurek z

> gazem gaz, Szkoda traconych koników.

Rozumiem, czyli mam trzymac obroty i odkrecac srube zeby krokowy oscylowal w granicach 80 - 110 tak ? Mozesz podac w jakich obrotach ? Jak to zrobie bedzie juz po regulacji ?

Napisano

> Rozumiem, czyli mam trzymac obroty i odkrecac srube zeby krokowy

> oscylowal w granicach 80 - 110 tak ? Mozesz podac w jakich

> obrotach ? Jak to zrobie bedzie juz po regulacji ?

PWA ma być w tych granicach. Krokowy powinien oscylować max na +- 10 kroków od PWA (im mniej tym lepiej) . Jak nie chce w tych +- 10 to znaczy, że układ ma dużą bezwładność lub sonda już stara. To ustawić trzeba koniecznie ograniczenia np +- 20(lub mniej) żeby nie przeregulowało . Można także zmniejszyć prędkości ruchu. Ograniczenia głównie na (-) jest ważne żeby nie schodził zbyt głęboko, na + można wyżej. Jeżeli się uda, że w szerokim zakresie obrotów PWA będzie w podobnym punkcie to jest bingo bo mamy ładną liniową charakterystykę układu i życie staje się proste i kochamy LPG. Jeżeli nie to znaczy, że jest nieliniowość i teraz zależy w jaką stronę i jak bardzo, a wtedy trzeba się trochę nagimnastykować i się odpowiednio wpasować. Czego z reguły gazownikom się nie che albo bardziej nie kumają o co chodzi a wtedy użytkownik zaczyna twierdzić że gaz to zło. Jak jest nieliniowość najlepiej PWA ustawić na stałe (o ile sterownik posiada taką opcję) bez żadnych automatów, które w takiej sytuacji będą tylko bruździć. Do wpasowania się stosujemy różne myki które zalezą od typu sterownika i jego mozliwosci. Np zmiane prędkosci ruchu , niesymetryczne prędkości, niesymetryczne ograniczenia, skok do pozycji, rożne PWA dla rożnych obrotów, wzbogacanie lub zubażanie w funkcji TPS etc. Jak jest bardzo duża nieliniowość to nie ma sie co bawić i trzeba zmienić mikser lub szukać przyczyn.

Ale się rozpisałem shocked.gif

Napisano
  • Autor

U mnie to tak wyglada:

282869366-2.jpg

Jak widac PWA sie ustawia, wczesniej bylo na 50 a teraz ustawilem na 96 niby co to ma dac ?

Tak wyglada diagnoza:

282869366-Bez%A0tytu%B3u.jpg

Tak wiec dalej nie wiem jak/ile mam krecic sruba od czulosci ... wytlumacz grinser006.gif

Napisano

> U mnie to tak wyglada:

> Jak widac PWA sie ustawia, wczesniej bylo na 50 a teraz ustawilem na

> 96 niby co to ma dac ?

Ale to nie ustawia sie tak na jaja. Miałeś sprawdzić w jakiej pozycji oscyluje krokowiec i wg tego ustalić PWA. I tak kręcić reduktorem aby przesunąc PWA w wyższa pozycję.

> Tak wyglada diagnoza:

Nie rozumiem. Wyżej masz ustawione PWA na 96 a tu widać że jest 50.

> Tak wiec dalej nie wiem jak/ile mam krecic sruba od czulosci ...

> wytlumacz

Zadam pytanie podstawowe. Czy rozumiesz na jakiej zasadzie działa instalacja LPG II gen czy kompletnie nie kumasz o co tu chodzi i zabrałeś sie do czegos o czym nie masz zielonego pojęcia?

Napisano

[...]

Przepis chyba kolegi Marasa77 (nie jestem pewien):

W centralce zdejmuję ograniczenie na krokowca (albo daję po 200 kroków w górę i w dół)

Odpalam silnik i jak jest rozgrzany na gazie to daję mu 3000 obr.

Wtedy jak jest dobra sonda, to krokowiec przyjmuje jakieś położenie +/- 5 kroków. I to ustawiam jako PWA.

Potem na jałowym ustawiam śrubą, żeby miał tyle kroków, co w PWA lub ciut więcej - tak jest oszczędniej.

Potem znów 3000 obr i sprawdzam, czy trzyma PWA, jeśłi nie, to znów patrzę ile się ustawi i takie ustawiam.

potem znów śruba i tak do skutku aż się zestroi.

A potem jazda - jak krokowiec w czasie jazdy lata w okolicy PWA to znaczy, ze jest OK.

Probowalem tak dłubać z rok temu, gazman i tak poprawial. PWA u mnie gdzies kolo 60 było (i pewnie jest)

Samodzielne regulacje maja ta wade, ze nie masz analizatora spalin, tak dla weryfikacji rzeźby.

Jedna b. wazna rzecz: samochod musi byc rozgrzany!

Napisano
  • Autor

> Ale to nie ustawia sie tak na jaja. Miałeś sprawdzić w jakiej pozycji

> oscyluje krokowiec i wg tego ustalić PWA. I tak kręcić

> reduktorem aby przesunąc PWA w wyższa pozycję.

> Nie rozumiem. Wyżej masz ustawione PWA na 50 a tu widać że jest 44.

hmm.gif aha teraz mniej wiecej rozumiem smile.gif

> Zadam pytanie podstawowe. Czy rozumiesz na jakiej zasadzie działa

> instalacja LPG II gen czy kompletnie nie kumasz o co tu chodzi i

> zabrałeś sie do czegos o czym nie masz zielonego pojęcia?

Instalacje gazowa mam ponad 7 lat wiec cos tam sie wie, ale grzebac w kompie gazowym nie grzebalem stad takie pytania zeby czegos zlego nie zrobic skromny.gif.

Tak wiec dziekuje za pomoc i poswiecony czas to napewno mi pomoze ok.gif

Napisano

>Probowalem tak dłubać z rok temu, gazman i tak poprawial. PWA u mnie

> gdzies kolo 60 było (i pewnie jest)

Przepis Marasa jest OK. PWA w okolicach 60 może oznaczać za mały mikser. Robi mocne podciśnienie ale mocno tłumi dolot powietrza. Nie znaczy że tak będzie bardzo źle ale zabierze trochę KM.

> Samodzielne regulacje maja ta wade, ze nie masz analizatora spalin,

Po co ci analizator. Masz sondę lambda.

Napisano

> Przepis Marasa jest OK. PWA w okolicach 60 może oznaczać za mały

> mikser. Robi mocne podciśnienie ale mocno tłumi dolot powietrza.

Mikser niby w kitcie do tego leonardo. niby taki ma i mial byc

> Nie znaczy że tak będzie bardzo źle ale zabierze trochę KM.

na gazie nawet zwawszy niz na benzynie

> Po co ci analizator. Masz sondę lambda.

Niby tak, cos jak teoria a praktyka?

Napisano

> Mikser niby w kitcie do tego leonardo. niby taki ma i mial byc

Mikser dobiera się do silnika a nie do sterownika.

> na gazie nawet zwawszy niz na benzynie

a to nie jest normalne

> Niby tak, cos jak teoria a praktyka?

jak sonda jest sprawna to nie ma co cudować z analizatorem, to nie I gen że trzeba ustawiać do analizatora

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.