Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] chmurka dymu z rury

Featured Replies

Napisano

Pacjent 1.4 MPI, przebieg jak w podpisie.

Przez całe życie auta silnik zalewany był pełnym syntetykiem Mobilem 1.

Do niedawna brał litr może półtora na 15 tys. km.

Dopadło i mnie.

Zaczęło się od padu uszczelki pod głowicą jakieś 2 mies temu.

Oddałem do mechanika w celu wymiany uszczelki. Głowica poszła do warsztatu mechanicznego w celu zabielenia (jak to się zwykło mawiać - do planowania).

Nic więcej nie było robione. Uszczelka została założona i na tym koniec. Tak mi się przynajmniej wydawało.

Od tamtego dnia silnik zaczął żreć olej. Moje obawy potwierdziło badanie spalin. Było marnie.

Moim błędem było to, że nie ustaliłem z mechanikiem zakresu ew. naprawy głowicy. Jak była na wierzchu, trzeba było ją rozebrać, sprawdzić zawory, prowadnice no i przede wszystkim wymienić uszczelniacze zaworowe.

Zakładając, że trzeba by doszlifować zawory, jeden, czy dwa wymienić, doprowadzić do porządku prowadnice zaworowe, zabuliłbym 300-500 zeta.

A tak, i tak muszę to zrobić, ale drugi raz będę musiał zapłacić frycowe, pewnie ze 2 paki, za zdjęcie i założenie głowicy.

Piszę to wszystko po to, aby młodzi stażem kierowcy nie oszczędzali kosztów w sytuacjach tzw. ewidentnych, bo co ma wisieć nie utonie. Nie zrobisz tego dzisiaj, zrobisz jutro, ale znacznie drożej.

W moim przypadku muszę dołożyć ok. 50% kwoty naprawy, za zlekceważenie tematu. Trudno. Chytry dwa razy traci grinser006.gif

W tym miejscu, jako wzbogacenie wątku, proszę naszych praktyków i teoretyków silnikowych o rozwinięcie tematu:

podczas jazdy, jak silnik ciągnie, dymu z rury nie ma,

jak hamuję silnikiem np. na III przy prędkości 90-70 km/h, pojawia się chmurka szarego dymu.

Jak ktoś z userów zobaczy kiedyś u siebie dymek za sobą po zdjęciu nogi z "gazu", to będzie wiedział, co może być przyczyną.

Pozdrawiam i proszę oszczędzić mi komentarzy na temat mojej "chytrości". wink.gif

Napisano

Ja chyba juz sie wypowiedzialem w tym temacie rano....

Wedlug mnie, brak dymienia (lub nikle dymienie) podczas normalnej jazdy spowodowane jest spalaniem oleju w komorze, w przypadku hamowania silnikiem, gdzie dostarczanie paliwa jest odciete, olej jest zasysany przez zawory ssace, ulega czesciowemu spaleniu (w wyniku nagrzania komory spalania) i wyrzucany w postaci czesciowo dopalonej przez wydech, stad to dymienie....

Tak jak ustalilismy rano, najpierw pomiar cisnienia sprezania (co ustaliles w pierwszej rozmowie), a pozniej wymiana uszczelniaczy, jako najtansza i bezinwazyjna metoda (bez zdejmowania glowicy). Chyba ze chcesz od razu full zestaw (co przy tym przebiegu byloby warte rozwazenia)...

W dobrym zakladzie naprawiajacym glowice maja przyrzad do pomiaru cisnienia utrzymywanego przez zawory, ale to dopiero po zdjeciu glowicy...

Pozdrawiam

Napisano

A dymienie widziałeś w lusterku czy ktoś przylookał jadąc za Tobą ? Bo jak widać w lusterku to już nie jest za dobrze...

Ja u siebie jak zobaczyłem dym w lusterku wstecznym ( co prawda dym był niebieski) to oznaczało to koniec pierścieni na 4. cylindrze. Sprawę załatwiłem dość radykalnie - wymieniłem silnik smile.gif

Napisano
  • Autor

> A dymienie widziałeś w lusterku czy ktoś przylookał jadąc za Tobą ?

> Bo jak widać w lusterku to już nie jest za dobrze...

W lusterku. Mam taki głupawy zwyczaj, że chyba więcej się gapię do tyłu niż do przodu. zlosnik.gif

Jechałem na trójeczce z niewielkiego wzniesienia ok. 70-80 km/h hamując silnikiem. Prędkość prawie nie spadała i trwało to dłuższą chwilę.

Jak zobaczyłem ten "kurz" za sobą, to strasznie mi się wstyd zrobiło. No cóż, muszę szybko zrobić z tym porządek.

Jedyne co mnie pociesza, to fakt, że pobór oleju zaczął się od dnia zmiany UPG. Pewnie uszczelniacze, po tylu latach i po takim przebiegu, mają strukturę drewna i przy zabiegu wymiany i planowania uległy naruszeniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.