Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reduktor alaska - uwagi na temat pracy i regulacji.

Featured Replies

Napisano

Powalczyłem ostatnio z ustawieniami wtrysku w puntku - stag 300, listwa valtek i reduktor alaska - generalnie przy zakładaniu poszło po taniości, ale świadomie i celowo.

Wcześniej zwiększyłem dysze, bo mnożnik był za duży, a przy okazji podniosłem także ciśnienie do 1,3, bo wydawało mi się za małe.

Efekt był taki, że przy dobrze nałożonych paliwach (zielona i niebieska linia - ideał) miałem mnożnik rzędu 1,1-1,2, a na koniec schodził do ok. 1.05 - czyli dobrze. Przy takich ustawieniach przy puszczeniu pedału przyspieszenia występowały skoki ciśnienia na reduktorze do ok.1,5-1,55.

Zmniejszyłem ciśnienie do 1 i zwiększyłem wstępnie mnożnik w całym zakresie. Po jeździe okazało się, że w zakresie dużych obciążeń krzywe się rozjechały, więc zmniejszyłem do poziomu sprzed zmiany ciśnienia i było już ok. - obecnie mam mnożnik ok. 1,25 dla średnich i ok. 1,05 dla dużych obciążeń. Skoki ciśnienia są do 1,1-1,2 - czyli znacznie lepiej.

Wnioski dla tych co chcą dobrze wyregulować ten reduktor:

1. znaczenie lepiej sprawuje się przy ciśnieniu ok. 1. (mniejsze skoki ciśnienia)

2. zmiana ciśnienia znacznie bardziej wpływa na zakres mnożnika dla małych i średnich obciążeń niż dla dużych obciążeń - warto pozostawić mniejsze ciśnienie i większy mnożnik przy średnich obciążeniach niż zwiększać ciśnienie lpg.

Ważne jest jeszcze to, że jeżeli ustawienia nałożenia linii zielonej i niebieskiej są ok. np. przy temp. reduktora 55°C to nie znaczy, że będą takie same przy temp. 45°. Ustawiłem tak, że przy 55°C jest ok, a trochę się rozjeżdża przy mniejszych temperaturach reduktora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.