Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego pompa paliwa działa bez przekaźnika T10?

Featured Replies

Napisano

Witam

Krótko opisze co się stało.

Autko nie paliło. Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie OK. Ponieważ nie słyszałem pompy paliwa sprawdziłem czy dostaje ona prąd. Okazało się że nie. W tym momencie podejrzenia padło na przekaźnik pompy paliwa, a że nie wiedziałem, który to więc zamieniałem po kolei miejscami przekaźniki (te spod maski) no i bingo.

Przełożyłem przekaźnik T10 na miejsce T9 a T9 na miejsce T10 i pompa ruszyła a autko odpaliło. Co więcej wyjąłem zupełnie przekaźnik T10 i nadal wszystko jest OK - autko pali, jeździ i wszystko jest cacy. Miałem więc uszkodzony przekaźnik T9, zastąpiłem go przekaźnikiem T10 którego teraz nie mam i wszystko działa. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego?

Ciekawy tematu poszperałem w schematach elektrycznych z książki Sam Naprawiam... Wynika z nich że przekaźnik T9 to przekaźnik główny, który zasila kilka modułów włącznie z przekaźnikiem pompy paliwa, którym jest przekaźnik T10. Na schematach nie widzę innego obwodu który mógłby zasilać pompę paliwa. Jest jedynie obwód biegnący przez przekaźnik T10, którego w tym momencie nie mam a mimo wszystko pompa działa a autko jeździ.

Co więcej: mierzyłem napięcie na stykach służących do aktywacji przekaźnika T10 - napięcie się tam nie pojawia ani w momencie przekręcenia kluczyka ani w momencie kiedy auto jest już odpalone.

Po co w takim razie jest ten przekaźnik, dlaczego ze schematów wynika że jest on niezbędny do pracy pompy paliwa a w rzeczywistości tak nie jest

Przy okazji: gdzie jest ten wyłącznik bezwładnościowy bo jakoś nie mogę go znaleźć pod deską?

Napisano

> Przy okazji: gdzie jest ten wyłącznik bezwładnościowy bo jakoś nie

> mogę go znaleźć pod deską?

Wyłącznik bezwładnościowy jest pod deską po prawej stronie naprzeciwko fotela pasażera wink.gif

Co do reszty nie wiem więc się nie wypowiadam hmm.gif

Napisano

Z tego co sobie tak na szybko w schemat zerknąłem

to przekazniki 10 i 9 są w układzie w 16v i tam faktycznie 10 steruje pompą.

Natomiast w 8v jest tylko przekaźnik 9 który steruje pompą, wtryskami i cewkami i jeszcze czym tam razem . 10 w schemacie 8v nie widzę.

Napisano
  • Autor

> Z tego co sobie tak na szybko w schemat zerknąłem

> to przekazniki 10 i 9 są w układzie w 16v i tam faktycznie 10 steruje

> pompą.

> Natomiast w 8v jest tylko przekaźnik 9 który steruje pompą, wtryskami

> i cewkami i jeszcze czym tam razem . 10 w schemacie 8v nie

> widzę.

To co mówisz miało by sens w moim przypadku. Pytanie tylko skąd się wziął przekaźnik 10 w mojej instalacji?

Na schematach które posiadam nie jest zaznaczone której wersji dotyczą więc przyjąłem że w obydwu jest tak samo.

Mógłbyś mi przesłać schemacik, który posiadasz?

Request, wiem że ten wyłącznik bezwładnościowy jest gdzieś tam gdzie piszesz ale jakoś nie mogę go namierzyć:)

Napisano

> Request, wiem że ten wyłącznik bezwładnościowy jest gdzieś tam gdzie

> piszesz ale jakoś nie mogę go namierzyć:)

Teraz będzie łatwiej wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.