Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda Lambda?

Featured Replies

Napisano

Witam

Przed 2 tyg zapaliła się kontrolka i wyskoczył engine failure, lecz autko jeździło jak dawniej, tylko wzrosło spalanie i zaczęły falowac obroty biegu jałowego. Po kilku dniach falowanie się pogłębiło, zaczął nierówno pracować. Po odłączeniu sondy lambda - ustąpiło, lecz wysokie spalanie pozostało. Kontrola na komputerze - awaria sondy lambda, cos z ogrzewaniem sondy czy t.p. Wymieniłem sondę, wykasowane błędy i było OK do 5-8 odpalenia. znowu wyskoczył Engine failure a silnik jak chodził dobrze tak i chodzi, znowu troszkę falują obroty, ale tylko do momentu dobrego rozgrzania silnika, spalanie jak przed awarią (jak na razie). Zastanawiam się, czy może to byc awaria przewodów odpowiedzialnych za działanie grzałki w sondzie? jak to sprawdzić, bo jak znam serwis, to znowu będą chcieli wymienić sondę. prosze o pomoc. We wtorek jadę do serwisu i nie chcę, aby znowu mnie zerżnęli na nową sondę.

Napisano

Sonda chyba na gwarancji?

Napisano
  • Autor

> Sonda chyba na gwarancji?

Niestety nie, wzieta z innegi Stilona, lecz do momentu przeszczepu nie było z nią problemu. czy jest możliwe uszkodzenie przewodów zasilających sondę, jak je sprawdzić lub jak sprawdzic sonde domowymi sposobami, tj bez podłączania do gniazda diagnostycznego?

Napisano

sondę można sprawdzić zwykłym multimetrem na pomiarze napięcia (chyba), ale nie da się sprawdzić układu podgrzewania. Sprawdź kable, może się gdzieś przetarły i jest przebicie.

Napisano

A jaką sondę zmieniłeś?

Niektórzy zapominają, że są dwie sondy, przed i za katalizatorem, ja musiałem wymieniać obydwie.

a wzrost spalania to nic takiego wink.gif silnik pracuje w trybie awaryjnym.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem sondę przed katem, bo tak wskazywał komputer. Po wymianie nadal tak wskazuje (wg. mechanika).

Napisano

Temat sond już był kilka razy wałkowany.

Obwód grzania to są białe przewody - zmierzyć omomierzem, powinno być coś koło 8 Ohm. Ja miałem problem z obwodem grzania to na białych przewodach była przerwa.

Sondy są obie takie same, tylko różnią się długością przewodów.

Pozdrawiam,

P.

Napisano

To samo mam z sondą przed katalizatorem, walcze z tym gównem, kombinuje i nic nie idzie zrobić z tym, wywala bład i tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.