Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbyt wysoki stan oleju - ku przestrodze

Featured Replies

Napisano

W aucie mojego brata (Astra 1.7 DTI 2003 r.) od jakiegoś czasu do oleju silnikowego dostawała się ropa podwyższając jego stan. Na dłuższych trasach (500 km) stan oleju wracał do normy. Od jakichś dwóch miesięcy auto jeździło tylko po mieście na krótkich odcinkach. Sprawa została zbagatelizowana. Jeździłem tym autem od czasu do czasu i wszystko było OK. Do czasu feralnego dnia, kiedy postanowiłem nieco przycisnąć na trasie.

Spod maski zaczął walić biały dym, a obroty poszły na maksa w górę mimo iż nie dotykałem pedału gazu. Zjechałem na pobocze, wyjąłem kluczyk (zero reakcji, silnik dalej wyje - samozapłon?). Otworzyłem maskę i oczom moim ukazał się widok ściskający za serce - wyjący silnik, kłęby białego dymu spod maski i wydechu oraz gejzery oleju z bagnetu. Po kilku sekundach silnik zgasł. Odczekałem jakieś 15 min. i odpaliłem go. Chodził jakby nie palił na jeden gar. Doczłapałem się do domu (3 km). Spuściłem olej - zeszło jakieś 6 litrów nie licząc tego co wyleciało na trasie (normalnie maks. wchodzi 4,5 l). Zalałem nowy olej, umyłem silnik. Silnik odpala normalnie ale jest bardzo słaby. Po wyłączeniu silnika słychać gwizd zwalniającej turbiny.

Napisałem to trochę ku przestrodze, a po części abyście doradzili, co powinienem w pierwszej kolejności sprawdzić. Wiem, że miałem raczej dużo szczęścia, że olej nie poszedł inną drogą np. uszczelniaczami (chociaż to nie jest do końca pewne).

Nie mam pojęcia jakich spustoszeń mogła dokonać powyższa akcja i od czego powinienem zacząć. Proszę o pomoc

Napisano

Napewno powinienes probowac zdlawic auto aby sie nie rozbieglo.

Napisano

Turbosprezarka niestety nie nadaje sie do dalszego uzytku i nalezy ja zregenerowac. W przypadku braku mozliwosci regeneracji (zbyt duze zuzycie elementow i td), nalezy zakupic nowa/uzywana/zregenerowana i zamontowac. Przydaloby sie rowniez zmierzenie cisnienia sprezania na wszystkich cylindrach, przynajmniej profilaktycznie.

Olej napedowy (jesli byl przyczyna i skoro tak twierdzisz) mogl przedostac sie do oleju silnikowego przez zuzyte uszczelnienie wtryskiwaczy. Sa osadzone w przestrzeni, po ktorej krazy rowniez olej silnikowy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dziękuję za wszystkie wskazówki.

tosh, masz rację smile.gif

Diagnoza: turbina zdechła

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.