Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.5 dci - jaki olej i co ile wymieniać?

Featured Replies

Napisano

Witam, od miesiąca jestem posiadaczem Clio, dopiero teraz zebralem się na wymianę oleju, ale niestety nie wiem co lał poprzedni właściciel - obiło mi się o uszy, że 0W40, będzie różnica jak naleję 5W40? Nie chcę czegoś sknocić...

Pytanie drugie - jak częso wymieniać bezpiecznie?

Napisano

Olej tylko syntetyczny ja wlewam Mobil turbo diesel według instrukcji wymiana co 20 000 tys lub raz do roku w zależności co szybciej

Napisano

W zależności od rodzaju jazdy: miejska czy trasy. Do jazdy miejskiej zaleca się raczej częściej niż rzadziej - niektórzy nawet podają że co pół roku w sytuacjach kiedy auto eksploatowane na bardzo krótkich trasach gdzie nawet silnik sie nie rozgrzewa. Zdroworozsądkowo myśląc sądzę że raz do roku tak czy siak warto wymienić i najlepiej chyba jesienią żeby mieć świeży olej na poranne mrozy.

Pilnuj sobie wymian filtra paliwa bo jak (nie)wiesz 1.5 DCi są czułe na jakość paliwa i niektórzy mowią żeby najpóźniej co 2 lata ale inni nawet zalecają co roku (!!). Każdy mówi co innego zasłaniając się zasadą "...jak dbasz tak masz..."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.