Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepustnica 1.6

Featured Replies

Napisano

A więc, jakąś chwilę temu miałem cyrki z szarpaniem przy puszczaniu gazu. Koniec końców, "naprawiłem" robiąc autoadaptacje przepustnicy. Lpg też regulowałem. Teraz na benzynie jest ok, na gazie jest delikatne szarnięcie. Oczytałem się zdrowo w temacie. I wygląda na standartowy problem 1.6 - padająca przepustnica. Miał ktoś taki przypadek? Chodzi mi o potwierdzenie przypuszczeń wink.gif

(Na chłopski rozum, puszczam gaz, a przepustnica zamiast zamknąć całkiem dopływ powietrza, przepuszcza, map sensor mówi że trzeba wtrysnąć paliwo, i jest szarpnięcie - dobrze myślę?)

Napisano

Przepustnica to kawał "rury" z wyhyłową "klapką" sterowaną potencjometrem.

Primo

Osobiście nie bardzo widzę, co miałoby się w niej popsuć.

Secundo

Nie rejestruję na AK przypadku konieczności wymiany rzeczonego elementu.

Tercjo

Cena ASO coś kole 1 700,00 zł na indywidualne zamówienie tongue.gif nawet na podmiankę w celach diagnostycznych nie mają no.gif

Reasumując

Masz całą masę innych możliwych przyczyn usterki => przepustnicę stawiam na ostatnim miejscu.

Tu masz kwintesencję mojej zeszłorocznej gehenny palacz.gifzlosnik.gif=> kliku kliku

Napisano
  • Autor

E to nie to. Ja mam delikatne szarpnięcie przy puszczeniu gazu przy mniejszych obrotach niż 2000.

Po adaptacji przepustnicy na benzynie jest prawie idealnie, na gazie delikatnie czuć.

Napisano
  • Autor

No niby wszysto wygląda na pierwszy rzut oka okej. Ale sprawdzę.

Ewenatualnie może mi ktoś poleci kogoś, w okolicach Jarosławia, Rzeszowa, że przepustnica do wymiany.

Napisano

> No niby wszysto wygląda na pierwszy rzut oka okej. Ale sprawdzę.

> Ewenatualnie może mi ktoś poleci kogoś, w okolicach Jarosławia, Rzeszowa, że przepustnica do wymiany.

Przeczyść "przepustnicę" ... niewiele roboty => kliku kliku ok.gif

Napisano
  • Autor

Gassss ustawiony niby ok. Czasy wtryskow ok itp. Cuda na kiju zlosnik.gif

Napisano

> Przeczyść "przepustnicę" ... niewiele roboty => kliku kliku

Choooopie dlaczego tego nie ma w podwieszonym DIY kara.gif

Co do falowania obrotów być może jest problem z łączeniami we wtyczkach / przewodach .

U mnie po zakupie auta w lipcu obroty były stabilne jak skała zaczęło się falowanie gdy przyszła zima a na wiosne falowało ustało ...

szukajka nie wiele wypluła na to samoistne uzdrowienie ale ktoś coś napisał bym się zapytał jednego usera i oto jego odpowiedź :

Quote:

> Witam kolege.

> Na forum Stilo Squad zadałem pytanie odnośnie "samonaprawienia" się falujących obrotów w stilo 1,6 napisano mi że

> rozwiązałeś problem lecz niestety nie mogę się doszukać niczego w Twoich postach .

> wiem już że być może chodzi o wtyczkę od czujnika położenia przepustnicy i bardzo bym prosił o info co należy sprawdzić /

> naprawić ? wtyczka do wymiany , czyszczenia styków czy może coś innego ?

> Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówkę.

> Pozdrawiam

tak to się zaczęło, ale teraz moja wiedza w tej materii jest znacznie szersza...

generalnie do tego typu prac należy mieć możliwość odczytu parametrów bieżących siłownika biegu jałowego (kroki) i kąta położenia przepustnicy...

Natomiast jeżeli obroty są poniżej nominalnych dla prawidłowych biegu jałowego to usterka znajduje się nie w TPS, ale w silniku krokowym... Dlaczego? Sprawny tps pokaże zero stopni dla biegu jałowego i na tej podstawie komputer ustawia bypass przepustnicy i dawkę paliwa... TPS nie może wskazywać mniej niż zero, bo to jest niemożliwe. Czyli zero na komputerze jest tożsame z 800obr w sprawnym silniku... Uszkodzony TPS może tylko dać wyższe obroty... ALE jeżeli masz usterkę silnika krokowego to może dawać za mało powietrza i silnik się dusi... Może się blokować na skutek zabrudzenia oparami z karteru lub po prostu jest już wadliwy...

Możliwa jest też usterka w samej wtyczce do silnika krokowego - brak styku. Wtedy rozebranie wtyczki i ponowne polutowanie kabli do pinów rozwiązuje problem...

osobiście nie byłem u elektryka z tym gdyż akurat zrobiło się ciepło falowanie ustało i jakoś ciężko było mi się zabrać do mechaniora ale teraz problem powraca wraz ze spadkiem temperatury klnie.gif

Napisano
  • Autor

Ogólnie auto rok 2003, nie widze zabardzo zżartych kabli. Falowania obrotów niema. No moze +- 10rpm (tak widac na kompie, na obrotomierzu niezauważalne). Problem jest teraz tylko na lpg przy puszczeniu pedału gazu poniżej 2k rpm. Ale w sumie na benie jest okej, więc narazie chyba se z nim dam spokój zlosnik.gif Pojadę jeszcze raz chyba do gazownika, a jak nic nie poradzi to sprzedaje stilona i kupuje cos z dieslem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tak czy siak jade jeszcze jutro do gazownika. Właśnie jechałem na benie w korku, non stop na malych obrotach. Było ok. Więc może faktycznie gaz zlosnik.gif

Napisano

Witam, ja mam silnik1,4 z lpg ale miałem też problemy z

szarpnięciem na lpg przy puszczaniu pedału gazu. Gazownicy którzy

zakładali instalację niczego nie znaleźli,wg kompa wszystko ok.

Podjechałem do innego gazownika, gość po podłączeniu do swojego

kompa stwierdził wahnięcie przy schodzeniu z obrotów. Zmienił

podpięcie sygnału obrotów z czujnika zamontowanego pod filtrem

powietrza( chyba położenia wałka rozrządu) na czujnik położenia

wału i od nowa zaprogramował system. Od tej pory ustały

szarpnięcia a męczyłem się z tym pół roku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.