Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie chciała odpalić rano

Featured Replies

Napisano

Witam,

dzis rano mialem taki przypadek w mojej AII 1.6 8V 75 km. Zapalila za pierwszym razem ale juz nie pracowal silnik tak jak powiniem bylo cos takiego trr trrr trrr nie pracowal plnnie. Wlozylem bieg ujechalem 10 metrow i auto zgaslo i komplenie nie moglo odpalic. Startowalem chya z 15 razy i tak dopiero po 10 min zaskoczylo i pozniej juz bylo wszystko ok. Silnik ma dopiero przejechane 110 tys km.

Dodoam za mam zalozona instalacje LPG ale i tak odpalam rano na benzynie. Popoludniu stalo 8 godz i ladnia zapalila, nic takiego sie nie dzialo.

Kable wymienilem w tamtym roku na NGK i swiece rowniez. Dzwonilem jeszcze do mechanika i mowi ze to pewnie kable i ze to nie swiadczy ze sa dobre nawet jak tylko rok jezdze na nich ze moze byc przebicie i zawilgly.

Co myslicie jaka to moze byc przyczyna, pierwszy raz tak mi sie zdarzylo moze to aparat zaplonowy robi przebicie, sprawdzalem jeszcze teraz w nocy czy nie swieca kable ale nic nie wiedzialem.

Napiszcie co myslicie o tym.

Napisano
  • Autor

dodam jeszcze ze jak jade na benzynie to swieci sie zolta kontrolka check engine i komp pokazuje blad zaworu recyrkulacji spalin a ten byl wynieniany w ubieglym roku. Pojechalem z tym do mechanika a on powiedzial ze z tym wszystko jest ok i ze nie cofa spalin zawor. Silnik pracuje rowno tylko ten problem co dzis mialem rano mnie martwi dlaczego nie chcial odpalic.

Napisano

> dodam jeszcze ze jak jade na benzynie to swieci sie zolta kontrolka

> check engine i komp pokazuje blad zaworu recyrkulacji spalin a

> ten byl wynieniany w ubieglym roku.

Ja, co prawda w innym silniku, ale miałem podobnie i też wymieniałem zawór EGR rok temu. Teraz wymontowałem, wyczyściłem, rozruszałem i od tego czasu spokój. Jak znowu wyskoczy CE, to operację powtórzę. Zacznij od tego, bo nie kosztuje, a może pomóc.

Napisano
  • Autor

> Ja, co prawda w innym silniku, ale miałem podobnie i też wymieniałem

> zawór EGR rok temu. Teraz wymontowałem, wyczyściłem, rozruszałem

a może zaslepic go calkowicie, co sadzicie o tym? pomoze to cos jesli to bylaby wina ERG-a?

Napisano

> a może zaslepic go calkowicie, co sadzicie o tym? pomoze to cos jesli

> to bylaby wina ERG-a?

Nie jestem specem od Twojego silnika, u mnie po zaślepieniu wywala błąd, dlatego tego nie zrobiłem. Były jakieś silniki 1.6, w których można zmienić soft na taki, który nie korzysta z EGR'a - poszukaj na forum. Zaślepienie może (ale chyba nie musi) dawać błędów CE, to zależy czy komputer porównuje pozycję EGR'a z ciśnieniem, jakie powinno być w kolektorze.

Napisano
  • Autor

na srode jestem umowiony z mechanikiem. Dis rano odpalila ale po dodaniu gazu tez nie pracowala rowno tez tak trr trr ale nie tak jak wczoraj kiedy byla taka szadz na polu i moze faktycznie kable zawilgly. dzis yla ladna pogoda i bylo juz lepiej a jak sie zagrzala to juz bylo wszystko ok.

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich,

zmieniłem właśnie dziś kable i świece w mojej AII. Kable mam boscha a świece NGK dwu elektrodowe zobacze czy bedzie po tym poprawa. Mechanik powiedzial, ze byle juz wypalone swiece i u gory zrobilo sie takie jajko co oznacza wypalenie swiecy.

Zobacze jek teraz bedzie palila, mozliwe ze byla juz slaba iskra no i 30 tys na LPG moze tez zrobilo swoje.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.