Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to jest i do czego? Dotyczy Zafiry X18XE1-Angola

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pytanie jak wyzej. Od dluzszego czasu walcze z kodami 0100 i 0110(ktore, jak wierze sa polaczone ze soba w tym silniku). Wszystko z samochodem jest niby w porzadku oprocz tego, ze caly czas mi sie pali czeck engine. Na Mnie to dziala jak czerwony kolor na byka frown.gif Szukajac przyczyny, przylapalem to "swinstwo" po lewej stronie na zdjeciu kiedy zrobilo "puff, puff"! Przyjrzalem sie temu dobrze i zauwalem, ze ta rurka(Red strzalka na zdj.) nie byla zalozona dobrze do konca. Do czego ona jest to moje 1sze pytanko a drugie to co za ten czujnik po prawej stronie(na zdj.) oznaczonym strzalka skoro czujnik temp. zasysanego powietrza jest zintegrowany w MAF? Podejrzewam, ze moje klopoty sa zwiazane z nieszczelnoscia ukladu wydechowego. Czy ide w dobrym kierunku czy tez w druga strone? Mysle tak bo wszystko sie zaczelo kiedy mi sie pekl kolektor wydechowy. Wtedy samochod stracil ochote na zycie. Brak mocy, a jak byla to ograniczona predkosc do 80 miles, wstyd byl pokonanie wzniesienia na pierwszym biegu bo z tylu wszyscy trabili. Po wymianie kolektora, malo kto mnie wyprzedza. Czuc moc jak kiedys(czy napewno?). Wszystko byloby ok gdyby nie to zloto swiatelko zwane czeck engine albo engine management. Pomozecie chlopaki? No, dziewczyny tez smile.gif.

Serdecznie dziekuje!

post-67146-14352505596158_thumb.jpg

Napisano

Prezwod podcisnieniowy pokazany na Twoim zdjeciu, prowadzi do zaworu par paliwa, za zaworem zmierza bezposrednio do pochlaniacza weglowego par paliwa (umieszczonego pod prawym nadkolem za kolem). W AF i Vb czeesta dolegliwoscia jest zapchanie zaworu poprzez wypelnienie wkladu filtra weglowego (ktorego struktura sie rozpadla) i zasysaniu przez podcisnienie kulem wegla aktywnego (czesc pochlaniajaca wypelniona jest takimi kulkami) zaworu, co powoduje jego wadliwa prace. Moze pomoc przedmuchanie zaworu w celu pozbycia sie kulek wegla aktywnego oraz przedmuchanie przewodow podcisnieniowych. Docelowo wymiana pochlaniacza lub zaslepienie przewodu podcisnieniowego za zaworem, od strony pochlaniacza.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Prezwod podcisnieniowy pokazany na Twoim zdjeciu, prowadzi do zaworu

> par paliwa, za zaworem zmierza bezposrednio do pochlaniacza

> weglowego par paliwa (umieszczonego pod prawym nadkolem za

> kolem). W AF i Vb czeesta dolegliwoscia jest zapchanie zaworu

> poprzez wypelnienie wkladu filtra weglowego (ktorego struktura

> sie rozpadla) i zasysaniu przez podcisnienie kulem wegla

> aktywnego (czesc pochlaniajaca wypelniona jest takimi kulkami)

> zaworu, co powoduje jego wadliwa prace. Moze pomoc przedmuchanie

> zaworu w celu pozbycia sie kulek wegla aktywnego oraz

> przedmuchanie przewodow podcisnieniowych. Docelowo wymiana

> pochlaniacza lub zaslepienie przewodu podcisnieniowego za

> zaworem, od strony pochlaniacza.

> Pozdrawiam

I wtedy mi zgasznie czeck engine? Co z moim drugim pytaniem?

Dziekuje za odpowiedz

Napisano

przyjrzyj się przepływce jeżeli masz taką możliwość to ją podmień - check powinien zgasnąć

Napisano
  • Autor

> przyjrzyj się przepływce jeżeli masz taką możliwość to ją podmień -

> check powinien zgasnąć

Pitus, w service powiedzieli, ze przeplywomierz jest w porzadku. Wtedy mialem tylko pekniety kolektor wydechowy. Przy okazji czepiali sie tarcze, opony, a nawet pasek rozrzadu mimo, ze nie znali nawet jego histori. To bylo podczas kontroli technicznej. Za to wszystko chcieli wiecej niz ja dalem za samochod. No to im podziekowalem i sam sie dobralem do samochodu na podstawie ich listy usterek. Samochod zaliczyl kontrole, ale problem z czeck engine pozostal. Poniewaz lubie zeby wszystko bylo jak trzeba to i dalej walcze z tym.

p.s. Jak samemu moge MAF(przeplywomierz) sprawdzic? Tzn ktory pin z ktorym zmierzyc prad, napiecie czy opor? Prosze pokolej. Tam sa 3 piny co daje 1-2, 1-3, albo 2-3. I co powienien miec?

Napisano

0100 Nieprawidłowy sygnał z przepływomierza powietrza

0110 Czujnik temperatury powietrza zasysanego

Sam widzisz, że błędy mają związek z układem dolotowym a przepływki to słaby element tego układu.

Napisano
  • Autor

> 0100 Nieprawidłowy sygnał z przepływomierza powietrza

> 0110 Czujnik temperatury powietrza zasysanego

> Sam widzisz, że błędy mają związek z układem dolotowym a przepływki

> to słaby element tego układu.

Ze maja zwiazek to juz wiadomo. Pytanie bylo jak przeplywomierz sprawdzic? Ktory pin z ktorym i co sie dostaje na mierniku?

Dzieki

Napisano

Zobacz tu inny silnik lecz błędy te same. Rozwiązanie problemu powinno być podobne.

Przepływomierza i tak nie naprawisz, czujnika temp. też więc pozostaje tylko wymiana (podmień elementy a zobaczysz, że problem zniknie).

Napisano
  • Autor

> Zobacz tu inny silnik lecz błędy te same. Rozwiązanie problemu

> powinno być podobne.

> Przepływomierza i tak nie naprawisz, czujnika temp. też więc

> pozostaje tylko wymiana (podmień elementy a zobaczysz, że

> problem zniknie).

Gdzie Ty mi wyslales Pitus? icon_eek.gificon_eek.gif Czy tu na pewno mialem isc? Przeciez tu nic nie ma!

Wiem, ze przeplywomierz nie naprawie, ale przynajmniej bede wiedzial czy jest sprawny aczy tez nie! Wiem, ze mozna go sprawdzic mierzac napiecie albo opor tylko nie wiem ktory pin z ktorym. Masz pojecie? Po co wymianiac cos na slepo? Dowiedzialem sie, ze lampka moze sie zapalic jesli przeplywomierz "lyka" powietrze na krzywy ryj. Moze on jest sprawny, co? Wiesz jak go sprawdzic miernikem?

Napisano
  • Autor

> Gdzie Ty mi wyslales Pitus? Czy tu na pewno mialem isc? Przeciez

> tu nic nie ma!

> Wiem, ze przeplywomierz nie naprawie, ale przynajmniej bede wiedzial

> czy jest sprawny aczy tez nie! Wiem, ze mozna go sprawdzic

> mierzac napiecie albo opor tylko nie wiem ktory pin z ktorym.

> Masz pojecie? Po co wymianiac cos na slepo? Dowiedzialem sie, ze

> lampka moze sie zapalic jesli przeplywomierz "lyka" powietrze na

> krzywy ryj. Moze on jest sprawny, co? Wiesz jak go sprawdzic

> miernikem?

No trudno! frown.gif Mogles mi odrazu powiedziec, ze nie wiesz jak to sie sprawdza frown.gif Tak to musze zalozyc inny post frown.gif

Napisano

> No trudno! Mogles mi odrazu powiedziec, ze nie wiesz jak to sie

> sprawdza Tak to musze zalozyc inny post

Google nie działa? proszę

Napisano
  • Autor

> Google nie działa? proszę

Bardzo, bardzo dzieki Ci Pikusie 20.GIF. Google mi dziala, ale sam wiesz jak to jest jak sie czegos szuka. Rozne rzeczy wychodzilo, tylko nie tego czego bym chcial. Naprawde szukalem.

Raz jeszcze dziekuje! Kocham fora! Vive l'internet! yay.gifyay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.