Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Błąd DPF 190175 - rozwiązanie problemu

Featured Replies

Napisano

Witam,

chciałbym opisać rozwiązanie mojego problemu związanego z czujnikiem różnicy ciśnień filtra DPF, może się przyda potomnym.

Otóż problem objawiał się błędem 190175 w warunkach (tak mi się wydaje), w których następuje rozpoczęcie wypalania filtra DPF (obroty silnika w mniej więcej stałym zakresie przez ustalony czas, czyli ok. jednej minuty).

Przyczyny usterki postanowiłem szukać od najprostszych elementów, a więc od przewodów elastycznych, które doprowadzają ciśnienie do czujnika. Czujnik mierzy ciśnienie przed i za filtrem i na podstawie tych pomiarów określany jest stopień jego zabrudzenia.

Sprawa jest rozwiązana w ten sposób, że przewody te po drodze do filtra łączone kilkukrotnie. I właśnie jeden z nich okazał się pęknięty przy króćcu rurki stalowej (na dole ściany grodziowej - dostęp od komory silnika), która biegnie bezpośrednio do filtra. W związku z tym pomiar różnicy ciśnień był absurdalny i czujnik głupiał.

283174326-20091210%28001%29.jpg

Przewód ma wymiary 8mm (zewn.) i 6mm (wewn.) i jest wykonany z poliamidu.

Szybki telefon do ASO i dowiedziałem się, że owszem mogę kupić taki wężyk ale razem z tą stalową rurką i kosztuje to 388 zł.

Jako, że potrzebowałem tylko 40cm poliuretanowego przewodu, zakupiłem taki w pobliskim sklepie z pneumatyką za 5,90 zł za metr.

283174326-20091210.jpg

Po montażu nowego przewodu w aucie wyruszyłem na ulicę. Po kilku kilometrach znowu objawiła się kontrolka CE (1901 - zbyt wysoka różnica ciśnień), ale dla odmiany teraz rozpoczęło się wypalanie DPF. W jego trakcie kontrolka CE sama zgasła. Od tej pory usterki brak :-)

Pozdrawiam.

post-18753-14352505638515_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.