Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło w skuterze

Featured Replies

Napisano

Witam, to mój pierwszy post na tym kąciku.

Chciałbym szanownej gawiedzi zapytać jak działa, do czego służy i w ogóle, o co chodzi ze sprzęgłem w skuterze?

Wiem jak działa wariator, wiem jakie zadanie spełnia i dlatego pytam, ponieważ myślałem, że wariator to sprzęgło, ale okazuje się, że za wariatorem, idąc po pasku napędowym, trafiamy na sprzęgło.

Myślałem,. że sprzęgło w skuterze to jedynie zębatka z zapadką do kopki, ale po zdawkowych wypowiedziach na forach wychodzi, że również służy do regulowania momentu na koło.

Niech mi ktos odpowie, bo kruszę zęby czytając wypowiedzi 12-latków na skutery.net.

Czy sprzęgło jest elementem dublujacym wariator?

Pozdrawiam serdecznie 20.GIF

Napisano

W skuterze jest sprzęgło odśrodkowe. W sumie wygląda jak hamulec bębnowy, który przy pewnej prędkości obrotowej się rozpiera i łączy napęd. Jak skuter pracuje na wolnych obrotach to pasek ciągle pracuje i gdyby nie sprzęgło to silnik zgasłby.

Poprzez wymianę sprężynek łączących 3 elementy cierne sprzęgła można zmienić obroty przy których sprzęgło połączy napęd, czyli po prostu z jakich obrotów zaczniesz ruszać.

Na tym samym wałku co sprzęgło znajduje się też element podobny do wariatora, który ma za zadanie skompensować długość paska podczas pracy wariatora, ponieważ gdy wariator zmieni średnicę wokół której owija się wokół niego pasek, to na drugim kole średnica też musi się zmienić.

Napisano
  • Autor

Ok, juz wiem wszystko wink.gif

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam pub2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.