Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie szerokopasmowej lambdy

Featured Replies

Napisano

Takie coś będę chciał zmusić do współpracy:

PDF

W związku z czym mam parę pytań (załóżmy na razie, że komp 16F, ale patrz też punkt 4.):

1. Sterownik od tego jest zasilany 12V. Mam możliwość podłączyć go albo (a) bezpośrednio do zapłonu (np. pin 26), albo (b) przez przekaźnik urządzeń / pompy paliwa. Czy są przeciwskazania względem punktu (b)? (wydaje mi się, że nie, bo sterownik jest potrzebny tylko wtedy, kiedy silnik jest na chodzie, z drugiej strony miło by było, gdyby włączał się razem z zapłonem i już, wtedy wyświetlacz od niego nie będzie gasł przy nie odpalonym silniku)

2. Chcę (może zmienię zdanie) podłączyć tylko szerokopasmową lambdę z zestawu i wysłać sygnał "narrow band" do ECU (bo można go wtedy okłamywać). Tutaj mam zagwostkę taką: ori. lambda sama produkuje napięcie w momencie nagrzania się rdzenia, prawda? I ECU mierzy to napięcie między stykami 12 i 29? Bo jeżeli nie, to nie wiem jak to ustrojstwo podłączyć... Jeżeli tak, to z tego sterownika trzeba pobrać masę i sygnał narrow band i podłączyć do styków 12 i 29 (który do którego to już wykminię).

3. Ad 2. Czy ECU wykrywa jakoś nie podłączone ogrzewanie lambdy? Dominiemam, że nie...

4. Trochę z innej beczki, ale mnie gnębi cały czas, może ktoś mi to wyjaśni. Po podłączeniu kompa 8F/18F było pisane na forum, że trzeba styk 26 odłączyć od wiązki 1.1 SPI. Bo jak nie to coś (przekaźnik?) ciągnie prąd. Tylko, że ja się gapię dzisiaj cały dzień w cztery różne schematy 1.1SPI/1.2MPI i dalej nie rozumiem dlaczego tak jest. Pin 26 jest podłączony do zapłonu, w momencie wyłączenia ten prąd powinien "zniknąć", jest czy nie jest podłączony do ECU. Czy ECU 8F sam tym pinem wysyła +12V jeżeli się go nie odłączy? Bo nie kumam...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.