Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W ASO mówią - błąd przepływomierza...

Featured Replies

Napisano

Auto dławiło się, po odpaleniu na zimnym silniku gasło "w oczach" tzn obroty spadały aż do wygaszenia. Odłączyłem przepływomierz i jak ręką odjął, tylko było zauważalnie słabsze. Wszelkie objawy minęły więc po potwierdzeniu diagnozy ASO kupiłem nowy oryginalny przepływomierz BOSCHA za 260 zł ... w Warszawie taka cena to jakiś ewenement więc pomyślałem że zrobię małą reklamę firmie Chiniewicz link , ale nie o ttym chciałem pisać.

Założyłem przepływomierz i szczęśliwy odpaliłem auto... chodzi. Przejechałem się 500m, elegancko. Zawracam, auto się dusi i nie chce wejś na obroty... nono.gif to nie była przepływka, szybie zastanowienie i .... jak nie przepływka to na pewno zawór EGR.

Wymonotowałem, odkręciłem "siłownik" okazał się w miarę czysty i ładnie chodzi, naciskam "trzpień" w EGR, ani drgnie, zblokowany całkowicie, myślę sobie ładna mi k... przepływka, 260 zeta poszło w las.... jak ogary

Przeczyściłem w benzynie ekstrakcyjnej, ponaciskałem ze 200 razy trzpeiń aż gładko chodził, skręciłem wszystko, odpaliłem furkę i ... 893goodvibes.gif . Przyspiesza ładnie, nie dławi się, chodzi super.

Jak macie podobne objawy w samochodzie tzn silnik się dławi i dopiero po chwili powoli wkręca się na obroty a po odłączeniu przepływki chodzi w miarę ok to radzę przeczyścić EGR... a nie kupować przepływomierz.

Chociaż swoją drogą to dziwne że komp pokazał błąd przepływki mad.gif

I już na koniec żeby nie zanudzać... sprzedam używaną przepływkę Boscha (kod 0 281 002 308) zainteresowanych zapraszam na priv - cena 100zł.

Auto Stilo MV 1,9 JTD 115KM

Waldek

Napisano

Nie jestes pierwszy z takim problemem. Zasyfiony egr to większość problemów z tym silnikiem. Ja już się problemu pozbyłem (dzięki Marcin smile.gif ), z rury nie ma czarnego dymu, nie ma problemów z brakami mocy itd.

ps. Jak Ci się silnik dławił i po chwili wchodził na obroty to miałeś meega dym z rury ? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Szczególnie wielkiego zadymienia nie było ale strasznie mocno walił sadzą, widać to było na śniegu, po każdym przegazowaniu kupa brudu. Teraz zdecydowanie mniej.

Z takich ciekawostek ... w Carserwisie na 1 sierpnia w Wa-wie za wymianę EGR chcieli ode mnie 650zł za EGR i 300zł za wymianę. Na moje pytanie czy mogą przeczyścić EGR stwierdzili że nie czyszczą, ponieważ się tego nie robi...

Waldek

Napisano

> Na

> moje pytanie czy mogą przeczyścić EGR stwierdzili że nie

> czyszczą, ponieważ się tego nie robi...

A ile byś chciał za taką czynność zapłacić? Pewnie 50zł.

Po co mają tracić czas jak można innego klienta w tym czasie wydoić frown.gif

Niestety jest to bolączka większości ASO, a później jest płacz, że ludzie po gwarancji nie jeżdżą do nich.

Akurat taka czynność jak czyszczenie EGR powinna być standardową czynnością serwisową taką samą jak zmiana oleju.

Nie wiem jak ASO w W-ie, ale w Łodzi jest jakaś konkurencja i w niektórych da się pogadać i ceny wychodzą podobnie jak w innych warsztatach.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Rozbierz cały dolot, wyjmij także mapsensor, umyj wszystko dokładnie łącznie z klapą gaszacą, zaślep w cholerę ów EGR a problemów takich więcej nie będzie...

Pozdro

Napisano

> Z takich ciekawostek ... w Carserwisie na 1 sierpnia w Wa-wie za

> wymianę EGR chcieli ode mnie 650zł za EGR i 300zł za wymianę. Na

> moje pytanie czy mogą przeczyścić EGR stwierdzili że nie

> czyszczą, ponieważ się tego nie robi...

> Waldek

Ja za czyszczenie EGRu biorę właśnie 50 pln, max 80 pln.

Co do błędu przepływki, to po prostu jeśli EGR jest zablokowany, wtedy czujniki mają błędne odczyty i komputer wychwytuje niezgodność odczytu przepływomierza. Podobny błąd wyskakuje w mJetach w przypadku nieszczelności w obwodzie podciśnienia w sterowaniu turbiny, lub zapieczonych łopatek turbiny.

Napisano

> Rozbierz cały dolot, wyjmij także mapsensor, umyj wszystko dokładnie

Proszę mnie oświecić co znaczy mapsensor?

Gdzie moge to znaleść

Przymierzam sie do czyszczenia i mam pytanko czy czujnik ciścnienia bezwzględnego w dolocie można wykręcić i wyczyścić ?

mam inne pytanko.

W układzie zasilania tzn od pompy idzie zasilanie do listwy rozdzielającej paliwo do pompowtryskiwaczy. W tej listwie (raczej rurce) jest centralnie wkręcony jakiś czujnik (dość gruby i ze sporą ilością kabli)

Napisano

> Proszę mnie oświecić co znaczy mapsensor?

> Gdzie moge to znaleść

Kolektor ssący, w połowie długości od strony ściany grodziowej, przy dupie EGRa

> Przymierzam sie do czyszczenia i mam pytanko czy czujnik ciścnienia

> bezwzględnego w dolocie można wykręcić i wyczyścić ?

> mam inne pytanko.

Czujnik ciśnienia w kolektorze (dolocie) to mapsensor jeśli o nim myślisz

> W układzie zasilania tzn od pompy idzie zasilanie do listwy

> rozdzielającej paliwo do pompowtryskiwaczy.

Pompowtryskiwacze? Przecież to CR tak więc żadnych pompek tam nie ma smile.gif Masz pompę wysokiego ciśnienia rail oraz wtryskiwacze.

W tej listwie

> (raczej rurce) jest centralnie wkręcony jakiś czujnik (dość

> gruby i ze sporą ilością kabli)

Czujnik ciśnienia railowego. Na pompie masz zaś regulator ciśnienia.

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.