Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problemy z układem chłodzenia.

Featured Replies

Napisano

confused.gifWitam kolegów i koleżanki po sąsiedzku, jako że mam problem z silnikiem i jego osprzętem ze stajni VW. Od tygodnia jeżdżę Fordem Galaxy 1.9 TDI 90KM z 96r. Na szafie jest 216kkm. Kupując nie zauważyłem megaproblemu z układem chłodzenia.

Po zakupie w Toruniu, wróciłem do domu do Grodziska Maz. i na drugi dzień odkryłem, że w zbiorniczku płynu chłodzącego jest na samym dnie. Do tego ścianki zbiorniczka pokryte są oleistą mazią-szlamem. A sam korek pokryty był mlecznym nalotem. Pierwsza diagnoza: Oczywiście uszczelka pod głowicą. Pojechałem zmienić płyn chłodzący i olej żeby przepłukać układ, zobaczyć jak szybko ucieka. Został zlany niebieski płyn, zalany różowy, taki jaki powinien być w oryginale. Zadzwoniłem do byłego właściciela dopytać czego mnie na minę wkręcił i że będę w sądzie dochodził i takie tam. Ale on mi na to, że kiedyś miał mało płynu i gdzieś mu wlali niebieski koncentrat i tak jeździł. Że oleju nie ubywa. Rzeczywiście z moich tygodniowych obserwacji wynika, że olej jest cały czas na tym samym poziomie, o wg mnie normalnej gęstości i typowo czarnym kolorze, bez rozrzedzeń. Po 2-dniowym staniu w garażu najmniejszej plamki nie ma. Po przejechaniu 40km na nowym płynie znów stał się niebieski. Ale przy tym nie ma żadnych problemów z odpalaniem, nie dusi się, nie krztusi przy dodawaniu gazu, nie dymi, turbo dobrze się załącza (żadnyc białych czy też niebieskich spalin-widoczny jest szaroczarny kolor po ostrym przegazowaniu. Do tego galax ma ogromne problemy z rozgrzaniem się. Jadąc do 60-70km/h wskazówka na desce rozdzielczej dochodzi do 1/3, wchodzi na początek NORM. Dopiero po jeździe powyżej 80km/h dochodzi na sam środek, przy czym jak tylko stoję, albo jadę wolniej spada do poziomu1/3 NORM. W środku ogrzewanie działa dobrze, może to nie huragan, ale klimatronic grzeje, obie nagrzewnice hulają. Ciepłe powietrze czuć po przejechaniu ok. 10km. Płyn jak jest silnik niedogrzany, jakby gdzieś ucieka - w zbiorniczku jest go znacznie mniej, ale jak tylko załapie dobrą temperaturę, to jest tyle co było zalane. Czary jakieś. Dużo info na raz, ale chciałem jak najbardziej zobrazować temat. Poradźcie co robić, czy wymieniać czujnik temperatury, termostat, czy od razu brać się za usczelkę p/g. Dopada mnie mega załamka.

Dzięki.

Napisano

na forum Lanosa ktos ostatnio dal cenna rade - jedz do mechanika co ma czujnik CO2 i niech Ci wsadzi ta czujke w zbiorniczek od plynu chlodzacego - jak wykryje CO2 (czy tez CO - moge sie mylic) tzn., ze UPG. Ja bym zaczal od termostatu skoro wszystko wrocilo do normy.. chociaz to nowe auto, ja mowie jak jest prawdopodobnie u mnie w Golfie III - polyka za duzo paliwa przez automatyczne ssanie.. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Masz dobry pomysł z tym CO2. Muszę znaleźć tego mechaniora i zobaczymy. Dzisiaj zrobiłem 100km, dwukrotnie (dwa kierunki jazdy) silnik osiągnął właściwą temp. Sprawdziłem poziom płynu - wszystko OK!!! A do tego było klasyczne syknięcie przy odkręcaniu korka, więc chyba jest ciśnienie i układ jest szczelny. Sprawdzę termostat rano i od niego zacznę, później przeczyszczę parokrotnie cały układ wodą destylowaną i siuwaksem do czyszczenia. Może nie jest tak najgorzej. A i wiesz, galax ma 14 lat, świeżości mu brakuje trochi, ale daje radę, odbuduję w nim duszę.

Napisano

> Masz dobry pomysł z tym CO2. Muszę znaleźć tego mechaniora i

> zobaczymy. Dzisiaj zrobiłem 100km, dwukrotnie (dwa kierunki

> jazdy) silnik osiągnął właściwą temp. Sprawdziłem poziom płynu -

> wszystko OK!!! A do tego było klasyczne syknięcie przy

> odkręcaniu korka, więc chyba jest ciśnienie i układ jest

> szczelny. Sprawdzę termostat rano i od niego zacznę, później

> przeczyszczę parokrotnie cały układ wodą destylowaną i siuwaksem

> do czyszczenia. Może nie jest tak najgorzej. A i wiesz, galax ma

> 14 lat, świeżości mu brakuje trochi, ale daje radę, odbuduję w

> nim duszę.

Dobrze kolega radzi. Ewentualnie proponuje sprawdzić ciśnienie w zbiorniczku płynu jak jest ciepły. Moja skromna propozycja jeszcze to popuścić korek od zbiorniczka i zobaczyć czy problem nadal występuje na ciepłym silniku. z opisanych przez ciebie rzeczy wnioskuję, że bardzo prawdopodobne jest mikro pękniecie w bloku lub głowicy cylindrów ewentualnie korek od zbiorniczka jest walnięty i nie reguluje ciśnienia w zbiorniczku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.