Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dzwięki z prawej strony Megane Classic 1.4

Featured Replies

Napisano

Podczas przyśpieszania w okolicach prawego koła słysze metaliczny dzwięk. Jeden mechanik powiedział mi że to łożysko, ale łożysko podczas prędkości 80-90 km/h by ono huczało a tak nie jest, wykluczylem to. Inny, że mogą to byc klocki hamulcowe odkreciłem koło wszystko ok. Może ten dzwięk pochodzi od katalizatora, albo łożyska alternatora, pomocy już wiedza mi się skończyła

Napisano

Jeśli to alternator lub pompa wody to dźwięk będzie zależał od obrotów silnika a nie prędkości pojazdu. Tak więc spróbuj pogazować na postoju, jeśli się zmienia to może być to. Drugi test to jak będzie szumieć podczas jazdy wyrzuć na luz, jeśli szum się nie zmieni, szukaj raczej gdzieś przy kołach.

Napisano
  • Autor

> Jeśli to alternator lub pompa wody to dźwięk będzie zależał od

> obrotów silnika a nie prędkości pojazdu. Tak więc spróbuj

> pogazować na postoju, jeśli się zmienia to może być to. Drugi

> test to jak będzie szumieć podczas jazdy wyrzuć na luz, jeśli

> szum się nie zmieni, szukaj raczej gdzieś przy kołach.

wymieniłem łożysko, ale dzwięk nadal słychać, łozysko na alternatorze byłoby słychać podczas dodawania gazu np na postoju a jest normalnie, w tym roku był wymieniany pasek rozrządu, co jest z tym dzwiękiem, podczas przyśpieszania na pierwszych biegach jest slyszalny a pozniej juz nie, moze to cos od katalizatora

Napisano

> wymieniłem łożysko, ale dzwięk nadal słychać, łozysko na alternatorze

Czy ten dźwięk śłychać na jałowym gdy auto stoi?

Napisano

A poziom oleju w skrzyni biegów sprawdzony?

Czy dźwięk ten jest taki sam jak przyspieszasz na niższym lub wyższym biegu (w tym samym zakresie prędkości) tzn np. 45- 60 na III i na II?

Napisano
  • Autor

> Czy ten dźwięk śłychać na jałowym gdy auto stoi?

Słychać tylko podczas dodawania gazu, dwóch mechaników stwierdziło ze katalizator jrest do wymiany.

Napisano
  • Autor

> A poziom oleju w skrzyni biegów sprawdzony?

> Czy dźwięk ten jest taki sam jak przyspieszasz na niższym lub wyższym

> biegu (w tym samym zakresie prędkości) tzn np. 45- 60 na III i

> na II?

olej w skrzyni nie sprawdzalem, lecz biegi wchodza płynnie bez zgrzytów, podczas przyśpieszania slychać metaliczny dzwięk i jestem pewnien po stwierdzenbiu u kilku mechesów ze to padł katalizator, mam ponad 100 tyś wiec miał podobno prawo, chyba wstawię metalowy zamiennik i bedzie ok.

Napisano

> olej w skrzyni nie sprawdzalem, lecz biegi wchodza płynnie bez

> zgrzytów, podczas przyśpieszania slychać metaliczny dzwięk i

> jestem pewnien po stwierdzenbiu u kilku mechesów ze to padł

> katalizator, mam ponad 100 tyś wiec miał podobno prawo, chyba

> wstawię metalowy zamiennik i bedzie ok.

Jasne smile.gif , czasem przyczyny są bardziej banalne niż by się chciało. Faktycznie kat. z pokruszonym wkładem potrafi brzęczeć, a wybebeszony wydawać metaliczny pogłos.

Ja za metalowy z roczną gwarancją dałem 310zł z robocizną.

Napisano
  • Autor

> Jasne , czasem przyczyny są bardziej banalne niż by się chciało.

> Faktycznie kat. z pokruszonym wkładem potrafi brzęczeć, a

> wybebeszony wydawać metaliczny pogłos.

> Ja za metalowy z roczną gwarancją dałem 310zł z robocizną.

W piątek wymieniam kata, myslę że w tej kwocie się zmieszczę, kolejne pytanie to pływające obroty przy zminym silniku dochodzą one do 1100, po rozgrzaniu są juz normalne tj. 750, ostatnio wymienilem olej wszystkie filtry oraz płyn chłodzący, oleju wlałem troszke za dużo 4 mm ponad kreskę max, czy troszke spuścić oleju, czy zostawić go przy tym poziomie.

Napisano

Najpierw proponuje sprawdzić osłone termiczną przy katalizatorze albo w jego rejonie . Miałem coś podobnego . Najpierw był dzwięk tyklo przy ruszaniu na jedynce. Potem zaczeło brzeczeć przy przyśpieszaniuna innych biegach. Dzwiek przypominał brzęczenie monety w konsoli srodkowej . W serwisie mówili że to moze katalizator padł co wiązało sie z kosztami. Ale nie byli pewni . Mechanik wsiadł do auta , wzięli samochód na podnośnik , podnieśli , serwisant w samochodzie dodawał gazu , a drugi sprawdzał . Znalazł -dokręcił - opuścił samochód i po problemie. Koszt 0 zł. cool.gifPrzebieg auta był ok 135 tyś km.

Napisano

> pytanie to pływające obroty przy zminym silniku dochodzą one do

> 1100, po rozgrzaniu są juz normalne tj. 750

Tzn. obroty pływają czy przy zimnym silniku są wyższe? Jeśli poprostu przy zimnym są 1100 a po rozgrzaniu 750 to IMHO jest to normalne. Szczerze mówiąc nie płakałbym na taką sytuacje. Megane potrafią cierpieć na nierówne i zbyt niskie obroty i wtedy to jest dopiero wkurzające.

Jeśli jednak obroty pływają tzn. wskazówka oborotomierza lata pomiędzy wartościami 1100 a 750 to już inna sprawa. Przyczyn może być wiele. Od lewego powietrza, przez świece i przewody po czujnik podciśnienia w kol. dolotowym. Poszukaj w archiwum - myślę że nie raz było.

> oleju wlałem troszke

> za dużo 4 mm ponad kreskę max, czy troszke spuścić oleju, czy

> zostawić go przy tym poziomie.

No cóż, za dużo oleju to też nie dobrze a 4mm to tak z 1/5 skali min - max. Ja bym chyba upuścił. No chyba że zużywa Ci olej w szybkim tempie to sprawa się sama załatwi smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tzn. obroty pływają czy przy zimnym silniku są wyższe? Jeśli poprostu

> przy zimnym są 1100 a po rozgrzaniu 750 to IMHO jest to

> normalne. Szczerze mówiąc nie płakałbym na taką sytuacje. Megane

> potrafią cierpieć na nierówne i zbyt niskie obroty i wtedy to

> jest dopiero wkurzające.

> Jeśli jednak obroty pływają tzn. wskazówka oborotomierza lata

> pomiędzy wartościami 1100 a 750 to już inna sprawa. Przyczyn

> może być wiele. Od lewego powietrza, przez świece i przewody po

> czujnik podciśnienia w kol. dolotowym. Poszukaj w archiwum -

> myślę że nie raz było.

> No cóż, za dużo oleju to też nie dobrze a 4mm to tak z 1/5 skali min

> - max. Ja bym chyba upuścił. No chyba że zużywa Ci olej w

> szybkim tempie to sprawa się sama załatwi

Tak dokładnie jest przy zimnym jest w okolicach 1100, lecz jak się rozgrzeje jest normalnie 750, oleju na szczęście mi nie bierze, może upuszczę troszkę, sprawa kolejna chyba troszkę za dużo mi pali, czy może być to oznaką zuzytego katalizatora, czy sonda lambda wariuje.

Napisano
  • Autor

> Tak dokładnie jest przy zimnym jest w okolicach 1100, lecz jak się

> rozgrzeje jest normalnie 750, oleju na szczęście mi nie bierze,

> może upuszczę troszkę, sprawa kolejna chyba troszkę za dużo mi

> pali, czy może być to oznaką zuzytego katalizatora, czy sonda

> lambda wariuje.

i jeszcze jedna sprawa która mi sie przypomniala czy pedał gazu jest was luzny, tzn lekko wpada w podłogę czy mysi odbić do końca.

Napisano

1. Lambda w Megane 1.4 jest przed katalizatorem, co nie oznacza że nie ma wpływu na spalanie, ale przyczyną błędnych pomiarów nie jest kat.

Dużo pali tzn. ile i wjakim cyklu (miasto, trasa)? Mi cięzko ustosunkować się do zużycia benzyny bo jeżdżę na LPG więc nie wiem ile by mi palił beny przy normalnym użytkowaniu (LPG ok. 7l trasa, 9-9.5 miasto) .

> i jeszcze jedna sprawa która mi sie przypomniala czy pedał gazu jest

> was luzny, tzn lekko wpada w podłogę czy mysi odbić do końca.

2.Tutaj sprawa jest prosta jak konstrukcja cepa smile.gif .Albo jest lekki luz na lince co łatwo sprawdzić (pod maską linka która dochodzi w okolice przepustnicy - po lewej stronie przy filtrze powietrza, a właściwie poniżej filtra) poruszając linką. Druga IMHO bardziej prawdopodobna sprawa to mocowanie pedału gazu do podłogi (taka blaszka chyba na dwie śrubki) zajżyj tam i ewentualnie dokręć, byle tylko nie za mocno bo będzie ci się blokował pedał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.