Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wzrost spalania, zalewanie zimnego silnika

Featured Replies

Napisano

Podejrzewam, że wiem co się stało ale szukam potwierdzenia... otóż ostatnio moje Punto nabrało apetytu na paliwo, jeżdżę co dziennie tę samą trasę (2x ~70km) i spalanie było na stabilnym poziomie 6,2 - 6,4 l/100km (nawet w największe mrozy i mimo korków nie przekraczał 6,5l/100km), lecz ostatnio zbliżyło się do 7 l/100km frown.gif dodatkowym objawem (który wcześniej występował ale sporadycznie) jest zalewanie zimnego silnika - wystarczy że auto postoi 3-4h to po uruchomieniu (raczej bezproblemowym) przy ok 3000 rpm (na luzie) zaczyna szarpać silnikiem a spaliny śmierdzą benzyną, nie da się ruszyć bo szarpnie i gaśnie. Trzeba go przytrzymać przez 2-3s "na gazie", wtedy przestaje szarpać i wkręca się no obroty. Dopiero po takim przegazowaniu można ruszać.

Po zresetowaniu adaptacji ECU auto przez jakiś czas pali mniej i nie ma problemu zalewania zimnego silnika. Mam wrażenie że problem wraca po chwili "ostrzejszej" jazdy. Odczyt temperatury z czujników wygląda na poprawny, sonda wskazuje na optymalną mieszankę...

Auto nie ma LPG.

Napisano

czujnik temp. lub sonda lambda mówią 30.GIF

Napisano
  • Autor

Czujniki temp. wydają się działać poprawnie - temperatura zgadza się z rzeczywistością - po całonocnym postoju oba (ECT i IAT), podają taką samą temperaturę jak jest na polu. Sondę już zamówiłem nową (uniwersalna NGK, teraz miałem jakąś niby Magneti Marelli).

Odnoszę też (niestety) wrażenie, że jest wyższa temperatura pracy silnika i trochę się grzeje na podjazdach, czego wcześniej nie robił. Również na postoju włącza się wentylator (i choć dla mnie był to niepokojący objaw dzieje się tak odkąd go mam i z tego co się pytałem to TTTM).

Ostatnimi czasy wymieniałem tłumik środkowy i końcowy, bo stare się rozpadły, ale problem był już przed wymianą.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Po czasie - spalanie sobie oscyluje w granicach 6,3 - 6,7 l/100km a problem przerywania silnika w chwilę po uruchomieniu zniknął po wymianie przewodów w.n. (podczas ostatnich ulew i powodzi w.n. zaczęło ostro strajkować i spory kawałek jechałem na 2, potem 3 cylindrach... choć jechałem to za dużo powiedziane - toczyłem się). Wzrost spalania mógł też mieć związek z hamulcami - mechanik wymienił przewody elastyczne i "rozruszał" tłoczki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.