Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejny problem z odpalaniem - wilgoć i niska temperatura.

Featured Replies

Napisano

Tak po pierwsze, to witam wszystkich użytkowników tego wspaniałego automobilu smile.gif

A co do samego problemu - Przez całe lato Tipek jeździł bardzo dobrze, tylko 2 razy musiałem troche dłużej pokręcić by załapał. Dzisiaj trochę popadało, zrobiło się zimniej a mój Tipek, pomimo usilnych prób nie zapalił. Rozrusznik kręci, na akumulatorze się toczy, ale nawet nie udaje, że chce zapalić. Po prostu kręci i... tyle. Przewody WN, kopułka i świece były wymienione jakieś 9 miesięcy temu, kiedy miałem identyczny problem - odwiedził (bez efektów - auto jeździło kilka godzin/dni i znowu stawało) licznych znachorów i ASO, ale dopiero na końcu, po postraszeniu mnie wizją konieczności wymiany komputera, jakiś ekspert znalazł jakieś uszkodzone kable przy komputerze. Po tamtej wizycie autko zaczęło w końcu jeździć jako-tako, a kiedy zrobilo sie cieplej i bardziej sucho problem zniknął. Teraz znowu mam dokładnie to samo - pytanie tylko czy to możliwe by się te same przewody rozleciały? Czy też może to kwestia szeroko opisywanych tu problemów z silniczkiem krokowym? Niedawno, ktoś też pisał o zamakającej kopułce albo nieszczelnej izolacji przewodów - też by dawało taki efekt? Reset kompjutera coś pomoże?

Dodam, że chodzi o Fiata Tipo 1,6 DOHC z '89r. na monowtrysku, bez gazu.

Uaktualnienie:

Nauczony doswiadczeniem, po odstaniu kilku h, sprobowalem go ponownie odpalic - zakrecil, zapierdzial, zgasl. Powtorka - zakrecil, zapierdzial i... zapalil. Przez pierwszy kilometr delikatnie szarpal, po czym zaczal normalnie jechac. Trzyma wolne obroty, po wylaczeniu zapala na przekrecenie kluczyka... Juz nie wiem co mu dolega. confused.gif Wysechl przez te pare godzin czy co?

Napisano

wilgoć w kopułce niestety taki uraz tego autka... miałem to samo w tipo pozniej w temprze i nie ma bata na to, ostatnio co odpalenie po deszczu to najpierw opalarka i suszonko, moze ktos ma jakis sposob jednak zeby w kopułce nie było ciagle wilgoci...

Napisano
  • Autor

W lecie, po deszczu, Ci tez takie "niespodzianki" robi?

A czy zdaza Ci sie, ze w upalne, letnie dni, czasami poszarpie przy duzej predkosci i wysokich obrotach? (Gdzies czytalem, ze to moze wynikac z problemow z masa).

I jaka opalarka z koncowka na zapalniczke, najlepiej odpala T/Tki? hehe.gif

Dziekuje za pomoc smile.gif

Napisano

masa tez może mieć z tym związek, ale nie upały, a szarpnięcia jesli tylko w momencie przyspieszania to palec a jesli podczas jazdy to oprócz masy także styki na elektryce idt itp

Napisano
  • Autor

> masa tez może mieć z tym związek, ale nie upały, a szarpnięcia jesli

> tylko w momencie przyspieszania to palec a jesli podczas jazdy

> to oprócz masy także styki na elektryce idt itp

Może to złośliwy przypadek, ale problemy z szarpaniem ujawniają się tylko w czasie upałów - kiedy jest chłodniej nie zdarzyło mi się jeszcze aby były jakiekolwiek problemy z równomierną pracą. smile.gif

Palec też był robiony. Bardziej skłaniam się ku problemom ze stykami - jak już szarpie to równie często w czasie normalnej jazdy jak i gwałtownego przyspieszania.

Napisano

Ja mam ten sam problem z tym samym silnikiem tylko moj to wogole juz nie chce zapalic dopiera z zaciagu jak sie rozgrzeje to jest ok na nizmnym zapomnij rzeby zapalil nie wiem juz co robic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.