Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spężarka klimy i siarczysty mróz

Featured Replies

Napisano

do zimy chyba nie daleko, więc podrzucam pytanie, które mnie będzie nurtowało już czwarty sezon zlosnik.gif

może ktoś z Kolegów jest w temacie...

Czy włączenie sprężarki klimatyzacji przy bardzo niskiej temperaturze zewnętrznej, powiedzmy od - 5 do - 20 st.C, na ok. 1-3 minuty może jej zaszkodzić?

Tak wiem, poniżej +3 st.C sprężarka się nie włącza...

Ale u mnie się włączy zlosnik.gif, jeśli wierzymy w tym momencie gwiazdce na panelu klimatyzacji hmm.gif

Chodzi o moment gdy wyjeżdżam z ogrzewanego (stety, niestety) garażu z włączonym trybem FULL AUTO a na dworze jest mróz.

Wiadomo, że czujnik temp. zewn. ma swoją bezwładność i zanim zacznie wskazywać rzeczywistą temp. panującą na dworze musi minąć parę chwil.

Czy te chwile są szkodliwe dla sprężarki?

Czy jest ona może zabezpieczona przed włączeniem w niskich temperaturach jakimś innym czujnikiem niż ten, którego wskazania są widoczne na panelu klimy?

Podsumowując zlosnik.gif

mam się pilnować wyjeżdżając z tego garażu i wyłączać sprężarę "ręcznie" czy nie zawracać sobie tym głowy?

Dzięki wszystkim, którzy dotrwali do końca hehe.gif

Napisano

nie wiem po co dublowac zaczety juz watek...

ale z tego co wiem sprezarka ma wlasne zabezpieczenie nieskotemperaturowe niezalezne od komputera klimy... innymi slowy nachuchanie na czujnik temp przy lusterku nic nie da...

Napisano
  • Autor

> nie wiem po co dublowac zaczety juz watek...

wydaje mi się, że w tamtym chodzi trochę o co innego dlatego nie chciałem mieszać

ale nie będę polemizował, masz uprawnienia - możesz to połączyć grinser006.gif

> ale z tego co wiem sprezarka ma wlasne zabezpieczenie

> nieskotemperaturowe niezalezne od komputera klimy... innymi

> slowy nachuchanie na czujnik temp przy lusterku nic nie da...

czyli wskazanie na panelu (gwiazdka) określa tylko temperaturę zewnętrzną (wg czujnika) a nie fakt włączenia sprężarki?

Napisano

teoretycznie musisz uwazac

ale praktycznie sprezarce nie uda sie samej zamrozic cool.gif nawet uwzgledniajac bezwladnosc czujnikow temperatury

dla spokoju sumienia przy mrozach wylacz klime przyciskiem i jezdzij na AUTO, tez bedzie ok

Napisano

> wydaje mi się, że w tamtym chodzi trochę o co innego dlatego nie

> chciałem mieszać

> ale nie będę polemizował, masz uprawnienia - możesz to połączyć

no wlasnie nie bardzo moge

> czyli wskazanie na panelu (gwiazdka) określa tylko temperaturę

> zewnętrzną (wg czujnika) a nie fakt włączenia sprężarki?

nie wiem jak jest logika dzialania... gadalem wlasnie z serwisiem i oni twierdza ze sama sprezarka nic nie ma... wyglada z tego ze centralka klimy taka decyzje podejmuje. Jaka role pelni wtedy sniezynka nie wiem

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak jest logika dzialania... gadalem wlasnie z serwisiem i

> oni twierdza ze sama sprezarka nic nie ma... wyglada z tego ze

> centralka klimy taka decyzje podejmuje. Jaka role pelni wtedy

> sniezynka nie wiem

nie bardzo kumam co napisałeś hmm.gifzlosnik.gif

czy to znaczy, że sprężarka sama w sobie nie ma żadnego zabezpieczenia przed niską temperaturą?

a propos śnieżynki podczas mrozów, przypomniałem sobie - tak na 90% mogę powiedzieć, że gdy się świeci, to sprężarka pracuje

Napisano
  • Autor

> teoretycznie musisz uwazac

staram się, chociaż zdaża mi się zapomnieć zlosnik.gif

> ale praktycznie sprezarce nie uda sie samej zamrozic nawet

> uwzgledniajac bezwladnosc czujnikow temperatury

> dla spokoju sumienia przy mrozach wylacz klime przyciskiem i jezdzij

> na AUTO, tez bedzie ok

raczej stosuję "technikę" wyłączania gwiazdki (AUTO) przy wyjeździe z garażu, a gdy czujnik już złapie rzeczywistą temp. włączam z powrotem gwiazdkę (FULL AUTO) - chodzi o to, że w ciągu dnia często robi się cieplej (powyżej +3 st.C) a wtedy dzięki sprężarce działa AQS i ogólnie klimat jest fajniejszy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> a propos śnieżynki podczas mrozów, przypomniałem sobie - tak na 90%

> mogę powiedzieć, że gdy się świeci, to sprężarka pracuje

Ale co to znaczy że "się swieci"? Chodzi o podświetlony przycisk ze śnieżynką czy o piktogram na wyświetlaczu? hmm.gif

Jeśli o to drugie, to wygląda na to, że dokładnie tak jest ok.gif - dziś miałem okazję jechać w dość dziwnych warunkach - najpierw wyjazd z garażu podziemnego (+11 C), potem trasa (spadek w porywach do +1.5 C) i potem trochę kręcenia się po mieście (+7C). W trybie full auto przycisk ze śnieżynką był podświetlony non-stop, ale piktogram na wyświetlaczu klimatyzacji w pewnym momencie zniknął (spadek temperatury zewnętrznej), by potem znowu się pojawić. Jeżeli za wyznacznik tego czy sprężarka pracuje czy nie uznamy skłonność szyb do pokrywania się parą od wewnątrz zlosnik.gif, to znajduje to potwierdzenie w praktyce - zniknięcie śnieżynki z wyświetlacza było preludium do rozpoczęcia wykraplania się pary na szybach - gdy temperatura wzrosła i śnieżynka znów się pojawiła, para szybko zniknęła ok.gif

Napisano

> nie bardzo kumam co napisałeś

> czy to znaczy, że sprężarka sama w sobie nie ma żadnego

> zabezpieczenia przed niską temperaturą?

sama w sobie dodatkowo do automatu centralki klimatyzacji nie pa (tak twierdzi serwis)

Napisano

ale z drugiej strony jak jezdze w temp mocno dodatnich to sniezynka sie caly czas pali mimo ze sprezarka przeciez nie chodzi caly czas. Wydaje mi sie (tak chyba twierdzil nieoceniony dohc) ze wyswietlenie sie sniezynki potwierdza jedynie "dostepnosc sprezarki" - mozliwosc jej wlaczenia.

Napisano

> staram się, chociaż zdaża mi się zapomnieć

> raczej stosuję "technikę" wyłączania gwiazdki (AUTO) przy wyjeździe z

> garażu, a gdy czujnik już złapie rzeczywistą temp. włączam z

> powrotem gwiazdkę (FULL AUTO) - chodzi o to, że w ciągu dnia

> często robi się cieplej (powyżej +3 st.C) a wtedy dzięki

> sprężarce działa AQS i ogólnie klimat jest fajniejszy

po pierwsze co ma AQS do sprezarki? Ten system zamyka tylko obieg wewnetrzny gdy czujnik zanieczyszczen poda info ze jedziesz w dymie albo gdy spelnisz kryterium predkosciowe... jak predkosc jest mnijesza niz iles tam km (5?10?) to obieg wewnetrzny sie zamyka

po drugie uwazam ze to nadmiar czujnosci to machrowanie z przyciskiem sprezarki; jak wyjezdzasz z garazu przy powiedzmy 0C to i tak klima poczeka az silnik sie zagrzeje zeby grzac wnetrze a nie bedzie wlaczac sprezarki

mam gdzies opis logiki klimy - poszukam jutro i postaram sie zamiescic opis...

Napisano
  • Autor

> Ale co to znaczy że "się swieci"? Chodzi o podświetlony przycisk ze

> śnieżynką czy o piktogram na wyświetlaczu?

chodzi o piktogram na wyświetlaczu

przycisk ze śnieżynką w trybie FULL AUTO świeci się zawsze

Napisano
  • Autor

> po pierwsze co ma AQS do sprezarki?

nie działa bez włączonej

> jak wyjezdzasz z garazu przy powiedzmy 0C to i tak

> klima poczeka az silnik sie zagrzeje zeby grzac wnetrze a nie

> bedzie wlaczac sprezarki

jak już pisałem, na 90% - sprężarka chodzi od razu (zimą sprawdzę to dokładnie)

poza tym silnik ma już jakieś 10-12 st.C

> mam gdzies opis logiki klimy - poszukam jutro i postaram sie

> zamiescic opis...

OK

Napisano

> po pierwsze co ma AQS do sprezarki? Ten system zamyka tylko obieg

> wewnetrzny gdy czujnik zanieczyszczen poda info ze jedziesz w

> dymie albo gdy spelnisz kryterium predkosciowe...

Jesteś pewien, że jest "czujnik zanieczyszczeń"? Co on mógłby wykrywać? Moim zdaniem AQS, mimo nazwy, działa wg. algorytmu prędkościowo-czasowo-temperaturowego. Otworzył mi nawiew z zewnątrz w największym smrodzie podczas ruszania na światłach obok ciężarówki sick.gif

> mam gdzies opis logiki klimy - poszukam jutro i postaram sie

> zamiescic opis...

To byłoby super food.gif

Napisano

> nie działa bez włączonej

Działa. Nawiew z zewnątrz otwiera się po wyłączeniu sprężarki, to prawda, ale nadal można włączyć AQS (lub obieg wewnętrzny) ręcznie.

Napisano

> Jesteś pewien, że jest "czujnik zanieczyszczeń"? Co on mógłby

> wykrywać?

spaliny na npewno wykrywa, sprawdzałem wiele razy jak wjeżdzałem w chmurę spalin z właczonym AQS ale otwartym nawiewem z zewnatrz. AQS natychmiast zamykał napływ powietrza z zewnatrz ok.gif

Moim zdaniem AQS, mimo nazwy, działa wg. algorytmu

> prędkościowo-czasowo-temperaturowego. Otworzył mi nawiew z

> zewnątrz w największym smrodzie podczas ruszania na światłach

> obok ciężarówki

Może akurat musiał otworzyć automat chyba raz na ileś tam minut i tak musi otworzyć - jest napisane w instrukcji

> To byłoby super

Jest super wink.gif

Napisano

Wiec tak; sam czujnik AQS to:

"Czujnik ten jest urządzeniem elektronicznym, którego celem jest przekazanie sygnału uruchomienia przesłony obiegu zamkniętego, kiedy zanieczyszczenie powietrza przekracza wcześniej ustalone progi szkodliwości, po to aby nie wprowadzać do wnętrza nadwozia zanieczyszczonego powietrza. Po przywrócenie normalnych warunków, (NCL) przywraca obieg zamknięty do poprzedniego położenia w momencie uaktywnienia funkcji.

Czułość układu jest ustalana w oparciu o potencjalne zagrożenie gazami zanieczyszczającymi według wskaźnika M.A.K. (maximal concentration of harmful substances at work at an exposition of over 8 hours).

Element czuły jest podgrzewany do stałej temperatury 300°C, aby zapewnić takie same wyniki w zakresie temperatury otoczenia od -25°C do 85°C. Nie wpływa na niego prędkość i temperatura przepływającego przez niego powietrza.

Czujnik generuje sygnał PWM w ciągu około 40 sekund od momentu rozpoczęcia zasilania.

Czujnik AQS jest układem zintegrowanym składającym się z elementu pomiarowego, procesora i interfejsu wyjściowego.

Zastosowanie specjalnego elementu pomiarowego pozwala na stwierdzenie, w powietrzu wokół samochodu, obecności zanieczyszczających cząsteczek utleniających (na przykład CO) lub redukujących (na przykład NOx)."

co do logiki dzilania zamykania obiegu wewnetrznego wyglada to tak:

"DZIAŁANIE AUTOMATYCZNE

Recyrkulacja sterowana automatycznie (otwarcie/zamknięcie) w zależności od jakości doprowadzanego powietrza, albo poprzez termoregulację. Czujnik "Jakości doprowadzanego powietrza" przekazuje żądanie zamknięcia przesłon recyrkulacji, wówczas gdy stężenie gazów szkodliwych przekracza odpowiednie progi alarmowe.

W trybie automatycznym ikona "AQS" oraz kształt samochodu (F1 na wyświetlaczu) pozostają zaświecone, aby zasygnalizować tryb automatyczny, natomiast dioda recyrkulacji jest wygaszona. Strzałki oznaczające dynamikę/recyrkulację zaświecają się/gasną w zależności od ustawienia przesłony recyrkulacji.

Przy sprężarce wyłączonej albo przy Temp. Zewn. <= 3 °C sterowanie automatyczne recyrkulacją i logika stop and go zostają wyłączone automatycznie

ZAMKNIĘTA RECYRKULACJA WYMUSZONA PRZY STOJĄCYM SAMOCHODZIE (STOP AND GO)

Przy działaniu automatycznym, aby nie dopuścić do doprowadzenia do wnętrza samochodu powietrza zanieczyszczonego spalinami emitowanymi na postojach, kiedy prędkość samochodu zbliża się do zera lub spada poniżej 5 km/godz., układ wysyła rozkaz zamknięcia recyrkulacji (F3 na wyświetlaczu).

Kiedy prędkość samochodu przekracza 12 km/godz., układ przywraca wcześniejsze warunki sterowania automatycznego. (przy wyłączonej sprężarce, logika stop and go NIE jest wykonywana)

RECYRKULACJA WYMUSZONA ZAMKNIĘTA

Przy tego rodzaju działaniu, sygnalizowanym wygaszoną ikoną "AQS", zaświecona dioda recyrkulacji (na przycisku 7) i logo recyrkulacji przy zaświeconej strzałce (na ikonie kształtu samochodu F3) sygnalizują zamknięcie przegród recyrkulacji.

RECYRKULACJA WYMUSZONA OTWARTA

Funkcja sygnalizowana wygaszoną ikoną "AQS", wygaszoną diodą recyrkulacji i zaświeconym logo powietrza zewnętrznego na strzałce (na ikonie kształtu samochodu F2) sygnalizują wymuszone otwarcie przegród w trybie dynamicznym.

STEROWANIE RECYRKULACJĄ BEZ CZUJNIKA AQS

Jeśli nie występuje opcja AQS (Czujnik zanieczyszczenia), system na FULL AUTO, steruje automatycznym otwarciem/zamknięciem recyrkulacji. Aby ułatwić chłodzenie wnętrza samochodu, system wymusza recyrkulację otwartą dopóki temperatura wewnątrz samochodu nie stanie się niższa od temperatury zewnętrznej, a następnie wyłącza ją i zasysa świeże powietrze z wnętrza samochodu. Użytkownik w dowolnym momencie może wymusić stan recyrkulacji, naciskając na odpowiedni przycisk, według logiki ON/OFF."

jest tez tryb rozruchu zimowego:

"Centralka sprawdza czy występują jednocześnie następujące warunki:

temperatura płynu chłodzącego silnik niższa niż -4 °C

temperatura we wnętrzu samochodu niższa od temperatury ustawionej po stronie kierowcy

temperatura na zewnątrz niższa od 20 °C

Po sprawdzeniu powyższego, tryb automatyczny uruchamia procedurę uruchomienia zimowego.

Przy Key On, systemie na AUTO lub FULL AUTO, jeśli zachodzą poniższe warunki, sterownik ustawia:

minimalne natężenie przepływu przy rozdziale FLOOR (nie wyświetlone na wyświetlaczu) na czas równy 5 sekund

natężenie przepływu powietrza w zależności od temperatury płynu chłodzącego silnik

dystrybucję Defroster (wyświetlane na wyświetlaczu)

mieszanie w trybie automatycznym

recyrkulację w trybie automatycznym

sprężarka pozostaje w takim stanie, w jakim była przy ostatnim uruchomieniu, o ile jest to możliwe; w trakcie uruchamiania następuje włączenie odwilgocenia powietrza.

Wyjście z procedury zimowej nastąpi wtedy, kiedy temperatura płynu chłodzącego silnik osiągnie 50 °C lub kiedy temperatura wewnątrz samochodu będzie taka sama, albo wyższa od temperatury ustawionej przez kierowcę."

zrodlo: materialy serwisowe fiata

Napisano

myslalem nad ta twoja procedura startowa i mysle ze:

jak wyjezdzasz z garazu w ktorym jest 10stC to czynnik w ukladzie klimy ma taka sama temp wiec wyjechanie na powiedzmy -5stC niczego zlego nie powoduje. Glownie dlatego ze uklad moglby chciec wlaczyc srezarke tylko wtedy gdybys dal MAX LO ale temp czynnika i tak jest "garazowa" wiec nie zaszkodzi sprezarce. Po kilku minutach czujnik i tak wylapie ze temp jest nizsza niz 5stC i odstawi sprezarke

podsumowujac... nie ma wiekszego sensu tak sie bawic (oczywiscie IMO). Osobna sprawa to jaka jest naprawde sekwencja startowa... moze uklad daje kilkadziesiat sekund ukladowi na sprawdzenie warunkow i takie uruchomienie sprezarki wogole nie zajdzie.

Napisano

> Zastosowanie specjalnego elementu pomiarowego pozwala na

> stwierdzenie, w powietrzu wokół samochodu, obecności

> zanieczyszczających cząsteczek utleniających (na przykład CO)

> lub redukujących (na przykład NOx)."

yikes.gif Zajmuję się zawodowo inżynierią środowiska (co prawda wody) i wydawało mi się bardzo podejrzane umieszczenie _miarodajengo_ czujnika jakości powietrza w samochodzie. Potoczne stwierdzenie "czujnik jakości" ma taką wartość jak "bomba ekologiczna" - nic nie znaczy (co to jest jakość, jakie parametry etc.). Sensory używane do monitoringu zajmują zwykle sporej wielkości szafkę... To co piszesz (CO czyli czad i NOx tlenki azotu) brzmi o wiele lepiej. Spróbuję dowiedzieć się więcej.

Opis super. Dzięki claps.gif

Napisano

Ja mam co prawda klimatyzację manualną, ale w instrukcji (stilo 2004 r.) znajduje się informacja, że klimatyzację należy włączyć przynajmniej 1 raz w miesiącu na min. 10 minut. Ma to zapobiegać uszkodzeniu sprężarki.

Napisano

> Opis super. Dzięki

dokladne opisy dzialania wybranych systemow w Stilo byly kiedys dostepne w sieci, pozniej jednak dilerzy Fiata pousuwali je ze swych stron...a szkoda tongue.gif

Napisano

> Ja mam co prawda klimatyzację manualną, ale w instrukcji (stilo 2004

> r.) znajduje się informacja, że klimatyzację należy włączyć

> przynajmniej 1 raz w miesiącu na min. 10 minut. Ma to zapobiegać

> uszkodzeniu sprężarki.

tez masz zabezpieczenie, ktore nie pozwoli zalaczyc sprezarki ponizej pewnej temperatury otoczenia, to samo co w automacie i to o czym nizej sie dyskutuje

Napisano

Duke ma rację. Ponieważ pracuję w firmie montującej klimatyzację, chę oswiadczyć że uszkodzenie sprężarki może nastąpić w momencie gdy jej temp wewnętrzna lub temp czynnika roboczego jest poza właściwym dla niego zakresem. Tak więc włączenie jej w garażu gdzie jest 11C i wyjazd na mrozicho niczego nie zepsuje. Moim zdaniem wszystko co pisaliście powyżej świadczy o tym że układ klimatyzacji sam się zabezpiecza przed pracą w niewłaściwej temp oraz sprężarke przed zatarciem.

Tak poza tym to włączanie 1 raz w miesiącu na dziesięć minut lub osiem razy w miesiącu na trzy minuty to czysty bezsens. Ale nie zaszkodzi. Ale to inny temat.

Napisano

> Moim zdaniem wszystko co pisaliście powyżej świadczy o tym że układ

> klimatyzacji sam się zabezpiecza przed pracą w niewłaściwej temp

> oraz sprężarke przed zatarciem.

> Tak poza tym to włączanie 1 raz w miesiącu na dziesięć minut lub

> osiem razy w miesiącu na trzy minuty to czysty bezsens. Ale nie

> zaszkodzi. Ale to inny temat.

Biorąc zatem pod uwagę "instynkt samozachowaowczy" sprężarki (tj. system zabezpieczający przed pracą w złym zakresie temp) najlepiej jest włączyć FULL AUTO i nie kombinować z włączaniem raz-na-jakiś-czas na siłę (zresztą taka sugestia padła na początku wątku icon_rolleyes.gif). Spowoduje to pewnie niestety wzrost zużycia paliwa, według niektórych nieznaczny. Traktuję to również jako podsumowanie wątku, który zacząłem wcześniej.

Napisano
  • Autor

dzięki, chyba sprawa się wyjaśniła... ok.gif

Napisano

> Tak poza tym to włączanie 1 raz w miesiącu na dziesięć minut lub

> osiem razy w miesiącu na trzy minuty to czysty bezsens. Ale nie

> zaszkodzi. Ale to inny temat.

Może Kolega to uzasadnić? Czym wobece tego Fiat (i ine firmy) kierują się zamieszczając zalecenie o takiej treści w instrukcji obsługi?

Napisano

> Biorąc zatem pod uwagę "instynkt samozachowaowczy" sprężarki (tj.

> system zabezpieczający przed pracą w złym zakresie temp)

> najlepiej jest włączyć FULL AUTO i nie kombinować z włączaniem

> raz-na-jakiś-czas na siłę (zresztą taka sugestia padła na

> początku wątku ). Spowoduje to pewnie niestety wzrost zużycia

> paliwa, według niektórych nieznaczny. Traktuję to również jako

> podsumowanie wątku, który zacząłem wcześniej.

w zimniejsze dni nie zauważysz wiekszego zuzycia paliwa bo sprezarka nie pracuje tak czesto jak w upały

Napisano

najprawdopodobniej tym ze sprezarka jest smarowana olejem ktory jest w czynniku roboczym, jezeli przez kilka miesiecy nie bedziesz srezarki wlaczal to kolejny rozruch bedzie sie odbywal praktycznie na sucho... poza tym zdaje sie przy nie uruchamianiu instalacji nastepuje rozwarstwienie czynnikow; olej oddziela sie od pozostalej czesc czynnika... i to chyba tez nie jest dobrze. Generlanie wszelkie instalacje klimatyzacyjne ponoc zle znosza dlugotrwale nie wlaczanie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.