Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna sprawa - elektryka

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam dziwny problem, bo chodzi o to, ze po pierwsze:

1. Przy nacisnieciu pedalu hamulca (w momencie gdy wlacza sie stop) zaswieca sie "delikatnie" kontrolka od świateł przeciw mgielnych - zawsze.

2. Czasem jest tak, ale nie zawsze, że podczas jazdy i w momencie gdy zaczynam hamować (w momencie włączenia się świateł stopu) lewy kierunkowskaz przestaje działać i kontrolka od kierunkowskazu świeci "delikatnym" ciągłym światłem - przy puszczeniu pedału kierunkowskaz zaczyna działać.

3. Również gdy wrzucam bieg wsteczny lewy kierunkowskaz przestaje działać i zaczyna świecić kontrolka od kierunkowskazów "delikatnym" ciągłym światłem. Po wyjęciu biegu kierunkowskaz wraca do normy.

4. Patrz punkt 2 + problem znika w momencie wyłączenia świateł mijania.

Kompletnie nie wiem co się dzieje confused.gif Jak już wcześniej wspomniałem problem z kierunkowskazami występuje czasem, ale jest strasznie upierdliwy... Myślę, że może to być spowodowane przez zwarcie jakiś przewodów... (nie sprawdzałem jeszcze bo przed chwilą dogłębnie poznałem problem) albo może przez walnięty jakiś przekaźnik... również słyszałem gdzieś przypadkiem, że gdy jakaś żarówka jest spalona to takie coś się może dziać, ale nie jestem pewien. Jakie jest wasze zdanie ? Proszę o sugestie

Napisano

Sprawdź masę w tylnych lampach.

Napisano

> Witam

[...] Jakie jest

> wasze zdanie ? Proszę o sugestie

Musisz po zdjęciu tylnych kloszy odkręcić lampyi i przeczyścić wszystkie styki. To wystarczy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź masę w tylnych lampach.

Przeczyściłem styk od masy (obok kostki do lewej tylnej lampy) i teraz to już w ogóle jest masakra... światła już tak wariują, że szok. Przy włączeniu awaryjnych i np. przeciw mgielnych świateł migają praktycznie wszystkie światła... tj. swiatlo stopu, swiatlo cofania i kierunek (lewa lampa). Teraz przy włączonych światłach i włączeniu jakiegokolwiek kierunku miga kontrolka od kierunku i swiatel przeciwmgielnych oraz przy wlaczonym prawym kierunku "tyka" on troszkę szybciej. Takie moje pytanie... czy przekaźnik od świateł awaryjnych i kierunków mógł się zrypać ? patrzyłem na niego i wygląda zupełnie dobrze (wewnątrz).

A teraz z innej beczki... sprawdzając dziś poziom oleju po prostu się przeraziłem - brak yikes.gif w związku z tym po pierwsze planuje wymienić uszczelkę pod pokrywą zaworów i chciał bym się dowiedzieć jaki jest jej koszt tak mniej więcej, a po drugie... czy korek od oleju ma się ruszać ? Wydaje mi się, że nie. Jak chcę go wyjąć to muszę śrubokrętem podważać, a jak go włoże to są na nim luzy (delikatnie można nim ruszać na boki) i sądzę, że przez ten korek też mi musi wywalać olej na zewnątrz. Wie może ktoś czy można taki korek dokupić i za ile? Nie koniecznie oryginalny wink.gif

Napisano

to tak, po pierwsze dokręć porządnie masę z tyłu, czyszcząc lekko blachę pod śrubą i śrubę oraz blaszkę z kablem, po drugie wyczyść styki w kostkach od lamp (wyjmujesz lampę i czyścisz oraz na wtyku)

a co do uszczelki, to jaki silnik ?

Napisano
  • Autor

1.0 Fire

Masę dobrze przeczyściłem - zupełnie tak jak piszesz, ale nie zdejmowałem lampy... juro z rana na bank to zrobie

Napisano

uszczelka kosztuje 15 zł, wymiana to chwilka, ale warto dołożyć silikonu wysokotemperaturowego, bo uszczelka nie pasuje dokładnie i pomimo jej wymiany może dalej cieknąć... i ostrożnie dokręcać, aby nie zjechać gwintu

manual jak to zrobić

i przeczyść te kostki od lamp, jak nie pomoże szukaj dopiero zwarcia

Napisano
  • Autor

OK, dzięki za odpowiedź, a co z tym korkiem od oleju ? Ma się on tak ruszać ? Czy ma siedzieć na sztywno ?

Napisano

> OK, dzięki za odpowiedź, a co z tym korkiem od oleju ? Ma się on tak ruszać ? Czy ma siedzieć na

> sztywno ?

siedzieć na sztywno, ale może się obracać

Napisano
  • Autor

No... styki przeczyszczone i wszystko wróciło do normy smile.gif Uszczelka założony więc na dniach będzie wiadomo czy są efekty. Temat można zamknąć. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdro

Napisano

> uszczelka kosztuje 15 zł, wymiana to chwilka, ale warto dołożyć silikonu wysokotemperaturowego, bo

> uszczelka nie pasuje dokładnie i pomimo jej wymiany może dalej cieknąć... i ostrożnie

> dokręcać, aby nie zjechać gwintu

> manual jak to zrobić

Ja na tej samej uszczelce już 5 razy czapkę ściągałem i bez silikonu nic nie cieknie...

Do kolegi zadającego pytanie: Jak ściągniesz dekiel to spiłuj delikatnie "kołki" przez które przechodzą śruby, dociśnie on mocniej uszczelkę i nie będzie ciekło...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.