Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Predkościomierz w P II 1.2 8V SX.Problem

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.Od 2-3 dni zaobserwowałem taką rzecz.MIanowicie jadąc wskazówka od prędkościomierza pokazuje jakąś tam prędkość a za moment spada do 0 i tak sobie leży.Za jakiś czas potrafi skoczyć i znowu pokazuje prędkość.Problem w tym że zalezy mi na dokładnych pomiarach kilometrów a w tym momencie nie dizałają kilometry itd.Byłem dzisiaj u mechanika i powiedział mi że może padł nadajnik prędkościomieża.Wyjoł wtyczkę przy niby tym nadajniku czymś psiuknoł i wsadził wtyczkę.Niby jak wyjechałem to było ok,ale za moment ten sam problem wskazówka na 0.Przy okazji że kończył się przegląd pojechałem na stację diagnostyczną i szlag mnie trafił bo znów wskazówka na 0.Badania techniczne przeszedł pozytywnie.Wyjeżdżam z badań wskazówka chodzi ale jakoś dziwnie skacze 100-130 km/h pokazuje.Diagnosta mówi że może ktoś skręcił licznik.Poradzcie mi w tej sprawie co mam zrobić,czy podjechać do jakiegoś elektronika ,elektryka samochodowego czy do człowieczka co się zajmuje licznikami.Powiedzcie mi czy dobrze nazwałem to: nadajnik predkościomierza.Ile coś takiego może kosztować.Dodam że niby ten nadajnik ma wtyk odrazu nie na żadnym kabelku tylko chyba tak jak jest wkręcony do skrzyni i ma wtyczkę.Jeszcze raz proszę o porady co mogę zrobić z tym fantem.Ile może kosztować taki nadajnik czy jak go tam zwał.

Napisano
W P II prędkościomierz sterowany jest elektronicznie. Na początek radziłbym wyjąć całe zegary ( Najpierw odłączyć akumulator - to ważne ) i odczepić taki wielowtyk z tyłu zegarów. Przeczyścić ten wielowtyk z jednej i drugiej strony. Potem zostaje jeszcze sprawdzenie podłączenie samego prędkoścomierza. Wskazówka jest montowana w takim małym "silniczku" Trzeba by sprawdzić czy tam podłączenie tego nie jest luźne. Po tych zabiegach jeżeli dalej będzie się to działo to zostaje podjechanie do dobrego elektryka samochodowego ok.gif
Napisano
  • Autor

> W P II prędkościomierz sterowany jest elektronicznie. Na początek

> radziłbym wyjąć całe zegary ( Najpierw odłączyć akumulator - to

> ważne ) i odczepić taki wielowtyk z tyłu zegarów. Przeczyścić

> ten wielowtyk z jednej i drugiej strony. Potem zostaje jeszcze

> sprawdzenie podłączenie samego prędkoścomierza. Wskazówka jest

> montowana w takim małym "silniczku" Trzeba by sprawdzić czy tam

> podłączenie tego nie jest luźne. Po tych zabiegach jeżeli dalej

> będzie się to działo to zostaje podjechanie do dobrego elektryka

> samochodowego

Własnie wyjmowałem dziś zegary odpiełem ten wtyk.Ale już mi się niechciało rozbierać dalej żeby czegoś nie zepsuć.Zobaczę czy będzie to występować jutro.Wspomnę że mam tego PII od 2 tygodzni ale dopiero teraz to się zaczeło dziać.Czy dobrze to nazwałem nadajnik prędkościomierza.

• 1 rok później...
Napisano

pomóżcie - gdzie znajduje się silniczek od prędkościomierza. Dajcie jakiś link na budowę i osprzęt Punto II

Napisano

> pomóżcie - gdzie znajduje się silniczek od prędkościomierza. Dajcie

> jakiś link na budowę i osprzęt Punto II

po pierwsze silnik predkosciomierza znajduje sie w liczniku grinser006.gif

a po drugie to na stronie www.fiatpunto.org.pl znajdziej zdjecia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.