Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana pompy hamulcowej CC900

Featured Replies

Napisano

Witam, proszę mi opisać jak wymienić pompę hamulcową, z tego co oglądałem to niby nie jest trudno, tylko martwią mnie wężyki. Dzięki

Napisano

strzykawką wyciągasz płyn hamulcowy z zbiorniczka, następnie pociągasz go do góry. Następnie odkręcasz te metalowe wężyki, później odkręcasz ją od serwa i składasz w odwrotnej kolejności. Nalewasz płynu i odpowietrzasz układ na skos czyli prawy przód lewy tył, lewy przód prawy tył

Napisano
  • Autor

Dzięki, łapię o co chodzi. Tylko żebym nie zerwał wężyka

Napisano

prędzej nakrętki się zdeformują zeby.GIF musisz użyć odpowiedniego klucza

Napisano

może być tylko żeby nie był za bardzo luźny co by śruby nie objechał

Napisano

> Nalewasz płynu i odpowietrzasz układ na skos czyli prawy przód lewy tył, lewy przód prawy tył

A ja zawsze myślałem że odpowietrza się od nadalszego punktu.

prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód

No ale ja się moge mylic.

A propo. ile może kosztowac pompa do 1,1? Dziś podejrzenie padlo u mnie na pompe, odpowietrzenie hampli nic nie dało i dalej nie hamuje a pedał miękki.

Napisano

wedle mądrej książki odpowietrza się prawy tył, lewy przód, lewy tył, prawy przód

Napisano
  • Autor

Novo, ja dziś kupiłem pompę do mojego CC i zapłaciłem 69zł u Zycha. On ma ceny przystępne. Teraz muszę ją wymienić. Jutro się biorę za to.

Napisano

Dobra rada, wpierw pryśnij na wszystkie nakretki jakiś wd 40 lub trochę plynu hamulcowego. Po drugie: jak będziesz montował nową pompę to nie ruszaj nakrętki na trzpieniu serwa! Nie wolno nią ruszać - jak zmienisz jej położenie to albo będziesz miał za słabe hamulce lub jak temperatura pod maską skoczy to sam będzie hamował samochód. Kolejna sprawa jak włożysz pompę to przed zapięciem przewodów wlej płyn hamulcowy do pompy i niech się przelewa - unikniesz w ten sposób zapowietrzenia i długiej roboty (koniecznie musisz zalać pompę). Dopiero potem możesz przykręcać przewody - o ile się uda któryś odzyskać. Może od razu zaopatrz się w nowe przewody. Weź te rady do serca - sam wymieniałem 2 razy pompę i robiłem to bez fachowej wiedzy mechanika - skończyło się na porządnym pompowaniu i przelewaniu układu (poszło 5 litrów płynu sciana.gif).

Napisano
  • Autor

No to nieźle.

Czytając poradnik CC, to albo pompa albo serwo nawaliło.

W każdym razie dzięki za radę. Jutro zaopatrzę się w wężyki. Problem z hamulcami już długo się ciągnie i strasznie denerwuje. Mechanicy tylko odpowietrzali i po paru dniach znowu musiałem pompować pedałem hamulca, żeby zaczął hamować.

Napisano

to masz ten sam objaw co kiedyś był u mnie. Wymieniłem pompę i jak ręką odjął, hamulce żyleta

Napisano
  • Autor

Mam nadzieję, że będzie jak piszesz, bo w kwietniu czeka mnie dużo wydatków, przede wszystkim remont silnika.

Napisano

Jak już zaglądasz do hamulcy to koniecznie zajrzyj na tył - po pierwsz rozpieraki ręcznego muszą chodzić lekko, ale nie mogą mieć luzu. Jeśli są silnie skorodowane to nie baw się w regenerację tylko wymień. Po drugie: sprawdź linkę ręcznego, jesli już wyciągnięta (tzn. obecnie przy zaciągniętym ręcznym notorycznie rzuca w jedną stronę) - wymiana. Jak będziesz zakladał bębny to wpierw pozbądź się rantu na nich od strony bierzni, szczęki muszą być tak rozsunięte aby bęben wchodził na nie z lekkim oporem. Po za tym po zamontowaniu bębna ten po obruceniu powinien szumieć. Podstawa przy ukladach hamulcowych wyposażonych w bębny to rozpieracz ręcznego i linki. Życzę powodzenia i wytrwałości w bojach.

Napisano
  • Autor

Linkę i rozpieraki miałem niedawno wymienione. Jak też tarcze i klocki z przodu. Jutro walka z pompą angryfire.gif

Dziękuję za rady

Napisano

> A ja zawsze myślałem że odpowietrza się od nadalszego punktu.

> prawy tył, lewy tył, prawy przód, lewy przód

> No ale ja się moge mylic.

tak jak pisales to odpowietrzalo sie hamulce w PF126p, natomiast w CC jest tak jak Ci kolega Morgan napisal. Wszystko zalezy od rozwiazania ukladu hamulcowego.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem pompę i odpowietrzyłem układ ( 3x ). Hamulce ładnie działają smile.gif .

Jeśli znowu mi się problem powtórzy to zwariuje. Jestem zadowolony, bo w końcu coś sam zrobiłem. Dziękuję wam wszystkim za rady i pozdrawiam.

Napisano

jeśli znów problem się pojawi to zostanie wymienić serwo

Napisano
  • Autor

To wtedy się będę martwił. Pojeżdżę parę dni i się zobaczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.