Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie wnętrza - ściemniacz bajer!

Featured Replies

Napisano

Przez chwilę jeździłem fiestą i spodobało mi się sterowanie oświetleniem wnętrza z pilota z efektem stopniowego ściemniania. I założyłem taki bajer do chevyego. Układ kupiłem na allegro (33zł).

http://www.allegro.pl/item971378485_mikroprocesorowy_sciemniacz_osw_wnetrzna_auta_fv.html

Zamontowali w ASO, nie mieli problemów i nie gderali, że ma wpływ na gwarancję. Układ działa świetnie!

Aha! żeby nie było - to nie jest reklama i nie mam nic wspólnego z tym sprzedawcą, no poza tym, że mu zapłaciłem za moduł.

Napisano
  • Autor

> a ile zaplaciles za montaz?

> btw, ja od nich kupilem to -

> http://www.allegro.pl/item968742035_zarowka_rurkowa_led_z_sciemniaczem_bardzo_mocna.html

> i tez dziala rewelacyjnie, bardzo solidna firma.

Jesze nie wiem, bo to było załatwiane przez sprzedawcę jako doposażenie, wtedy jest taniej. Ma dopiero zadzwonić ile, może zapomni? Normalnie 1 roboczogodzina w serwisie Chevroleta kosztuje 220zł buu.gif

Napisano

> Przez chwilę jeździłem fiestą i spodobało mi się sterowanie oświetleniem wnętrza z pilota z efektem

> stopniowego ściemniania.

Uuu... panie to jak w poldku Mr '94 wink.gif

Napisano
  • Autor

> Uuu... panie to jak w poldku Mr '94

Hmmm... tylko ta fiesta była MR'2009! Widać są do tyłu hehe.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Przez chwilę jeździłem fiestą i spodobało mi się sterowanie oświetleniem wnętrza z pilota z efektem

OT: A ja proponuję podpięcie w Lacetti lampki przedniej pod środkową, co by się obie zapalały. Sprawa jest prosta, manual będe miał lada moment.

Któryś kolega miał na diodach, ja mam trochę inne rozwiązanie.

Ściemniacz wbudowany w Lacetti wg mnie ok, ale za krótko świeci lampka, dodatkowy kondensator rozwiązał problem.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

ja w Evie mam u siebie fabrycznie ten "bajer" w poldku też miałem zlosnik.gif ale podoba mi się u brata w Fiacie Croma oświetlenie chodnika w drzwiach odpala się z pilota w momęcie rozryglowania drzwi - to jest praktyczny bajer - widzisz gdzie nogę stawiasz wsiadając i wysiadając z auta w nocy - tak myśle jak to zrobić...

Napisano

Bardzo chetnie przejme ten pomysl. Przeszukam schematy dla Astry III moze cos tam znajde.

Napisano

> Bardzo chetnie przejme ten pomysl. Przeszukam schematy dla Astry III moze cos tam znajde.

Podepnij pod moduł ściemniacza sygnał od centralnego - tak mniej więcej mam w Lanku zrobiłem i sufitówka mi się zapala jak odbezpieczam centralny.

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

> Podepnij pod moduł ściemniacza sygnał od centralnego - tak mniej więcej mam w Lanku zrobiłem i

> sufitówka mi się zapala jak odbezpieczam centralny.

> Pozdrawiam,

> Griba

Pod modul dodatkowy czy pod oryginalny. Teraz co idzie z modulu zamka centralnego z funkcji unlock - plus czy minus?

Napisano

> Pod modul dodatkowy czy pod oryginalny. Teraz co idzie z modulu zamka centralnego z funkcji unlock

> - plus czy minus?

Pod moduł standardowy (który jest w lampce). Znajdź w słupku przewód sterujący lampką - czyli z krańcówki. Proponuję odseparować go diodą od reszty instalacji (czyli dioda puszcza minus z krańcówki). Za diodą dajesz przewód do sygnału z centralnego - zdaje się, że jest to minus z tego co pamiętam.

Niedługo będe alarm u siebie zakładał, to pewnie manual przygotuję co do schematu. Tylko czasu ciągle brak...

Pozdrawiam,

Griba

Napisano

tak tez myslalem ze dioda bedzie potrzebna. Czyli jak dziala u ciebie w tym miejscu, to otwieranie jest sterowane minusem. Ja sie zastanawiam nad modulem domykania szyb po zamknieciu zamka centralnego. Jest tam kondensator co trzyma napiecie przez 20 sekund, co pozwala zamknac szyby.

Napisano

> tak tez myslalem ze dioda bedzie potrzebna. Czyli jak dziala u ciebie w tym miejscu, to otwieranie

> jest sterowane minusem.

W Lanku sam zakładałem alarm i centralny więc zrobiłem, że minus steruje.

Ale w Lacetti ogarniałem już schemat i z tego co pamiętam, centralny jest minusem sterowany, więc jak masz dołożony alarm to też pewnie podaje minus na fabryczny moduł centralnego (z kluczyka). Bagażnik jest chyba plusem sterowany.

Dioda, żeby alarm (przez sterowanie centralnego) sam sobie minusa nie dawał, bo wtedy stracisz funkcję ponownego uzbrojenia po nieotwarciu drzwi itp.

Ja sie zastanawiam nad modulem domykania szyb po zamknieciu zamka

> centralnego. Jest tam kondensator co trzyma napiecie przez 20 sekund, co pozwala zamknac

> szyby.

Taki moduł gotowy montowałem kilka lat temu w Lanku kolegi z forum. Gotowy moduł ma przekaźniki. Sygnał z centralnego go uruchamia. Podaje prąd na silnik szyby, odłącza zasilanie na silnik szyby, gdy napięcie spadnie (szyba domknięta - duży pobór, wiadomo brak krańcówek). Można było ustawić, jak zamyka szyby - czy po kolei, czy parami, jakoś tak.

Poszukaj na allegro gotowego modułu. Podłączenie proste dość jest.

Pozdrawiam,

Griba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.