Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra I -nie zapala, problem z akumulatorem/rozrusznikiem(?)

Featured Replies

Napisano

Astra F 1.7 X17DTL

Nie odpala, rozrusznik nie kręci.

Światła się nie zapalają a przekaźnik rozrusznika buczy/piszczy, to samo się dzieje przekręceniu kluczyka – kontrolki się tylko lekko tlą. Po podłaczeniu do akumulatora z innego samochodu światła i kontrolki palą się normalnie, przekaźnik nie buczy ale rozrusznik nadal nie kręci.

Teraz mi proszę jak blondynce wytłumaczyc co się mogło popsuc, dlaczego i jak to naprawic wink.gif

Napisano

Zasniedziale (lub przypalone) styki przewodu pradowego z aku do rozrusznika, slaba masa z akumulatora na silnik (mozna na szybko podac mase z aku na silnik przewodem rozruchowym) lub uszkodzony rozrusznik.

Pozdrawiam

Napisano

> Zasniedziale (lub przypalone) styki przewodu pradowego z aku do rozrusznika, slaba masa z

> akumulatora na silnik (mozna na szybko podac mase z aku na silnik przewodem rozruchowym) lub

> uszkodzony rozrusznik.

> Pozdrawiam

A może po prostu ten drugi aku nie jest z tych większych i nie daje rady uciągnąć. Raz miałem taką sytuację - siostra dzwoni że Bora (z jakimś większym Dieslem) nie chce palić. Przyjechałem - aku wykończony do zera. Podpieliśmy moją Centrę (przez kable o słusznym przekroju, samoróbki), a Bora dalej ani drgnie. Po jakiś 10 minutach podładowywania dopiero udało się zakręcić, i to też słabiutko. BTW mój aku dokonał żywota parę miesięcy później, więc to odpalanie pokazało tylko jaki był słaby i że nadawał się już wtedy do wymiany.

Napisano

> Teraz mi proszę jak blondynce wytłumaczyc co się mogło popsuc, dlaczego i jak to naprawic

jak dla blondynki to prosze : nic sie nie popsulo tylko padl aku . z drugiego nie zapalil bo prawdopodobnie kable byly o przekroju pitola kaczorka po wyjsciu z lodowatej wody . tak jak kolega napisal maja byc o slusznym przekroju a nie marketowe . sluszny przekroj to przekroj samego przewodu zblizony do grubosci olowka lub grubszy bez izolacji . naprawa - klemy i slupki na aku wyczyscic to samo koncowki kabli na rozruszniku i dalej na alternatorze . kable masowe silnika rowniez - to ma lsnic jak d..pa noworodka po kapieli . jak nie odpali to dopiero rozrusznik . mam nadzieje ze nawet blondynka zrozumie .bez urazy 30.GIF

Napisano

a w profilu Carrera jest brunetka zlosnik.gif

Tez bym zaczal od sprawdzenia akumulatora ok.gif

Napisano
  • Autor

jednak rozrusznik

dzięki chłopaki ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.