Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimy gasnie

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam Astre z silnikiem 1.6 8V, SPI.

W 2002 roku zalozylem instalacje II generacji BRC:

Blitz ED + Modulator_EMU + reduktor AT90...

Na LPG przejechane ~39tys km.

Silnik krokowy od LPG nie jest klasycznie montowany na wezu, ale nakrecany na reduktor. W BRC zwie sie akutator (czy jakos tak), dochodzi do niego sterowanie.

No i od pewnego czasu silnik gasnie na LPG gdy jest zimny, a im chlodniej na zewnatrz tym gorzej. Odpalam na benzynie, po kilkudziesieciu metrach przelaczam na LPG i:

- auto jedzie

- po kilku sekundach krztusi sie mocno ale za chwile ciezki kryzys mija

- od tego momentu w razie odsprzeglenia obroty leca gwaltownie w dol i silnik gasnie

Dopiero gdy silnik sie nagrzeje, tj. po ~1...2km, pracuje zupelnie poprawnie, jakby nic zlego wczesniej sie nie dzialo.

Powrot do normalnosci nastepuje skokowo, tzn. najpierw jest tendencja do gasniecia, a po 1...2km pracuje normalnie.

Bylem u gaziarzy, reguluja, kreca i nic - ale gdy juz u nich jestem, to silnik jest cieply, wiec nie ma sie co dziwic.

Wiem, ze po uruchomieniu moze zamarzac reduktor, czesciej gasnac w czasie jazdy, ale wczesniej nic takiego sie nie dzialo. Silnik zawsze krztusi po uruchomieniu po dluzszej przerwie, nawet w lecie gdy bylo goraco.

Swiece zmieniane, filtry powietrza, gazu rowniez, spuszczony olej z parownika.

Czy mozecie naprowadzic na jakis trop ?

Gazownicy nie maja czasu na usterki, montuja cale dnie nowe instalki. Mnie tez juz znudzilo sie jezdzenie do nich i ciagle przypominanie co sie dzieje lub opowiadanie nowym historii pacjenta.

PS. no chyba ze cena LPG dojdzie do 3pln, to wywale instalke i problem zniknie smile.gif

Napisano

Witam

Nie napisałeś jaki reduktor? Ja mam Lovato.

Moim zdaniem należy odkręcić 1/4 obrotu śrubkę plastikową na reduktorze wzbogacając miszankę. Odpal, przełącz na gaz i poczekaj.

Możesz delikatnie spróbować odkręcić mosiężną śrubkę na parowniku też jakieś 1/4 obrotu-też wzbogacając mieszankę

Próbuj na zimnym aż przestanie się kołysać na zimnym.

Może coś pomoże

Ja tak robiłem codziennie rano na zimnym silniku i teraz silnik chodzi równo aż do zagrzania

Na razie!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.