Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakies lozysko piszczy!-na co zwrocic uwage?

Featured Replies

Napisano

Panowie cos mi piszczy lewa strona silnika-chyba(patrzac od przodu) tz ewidentnie to jakies lozysko ale jakos tak nierownomiernie tz czasem stuaka czasem nie na wolnych.Dla ulatwienia dosam ze to nie lozysko klimy bo wymienilem(bylo juz do wymiany) i nie lozysko altka bo wymienilem go w calosci:) wiec pozostaje jeszcze ????Nie wiem na co zwrocic uwage na rozrzad?Tez byl jakis czas temu wymieniany i nie wyglada na to zeby tam cos bylo nie tak-ale teraz wpadl mi pomysl zeby sprawdzic pompe wody-hmm tylko jak ja sprawdzic?Chyba ze jakiegos lozyska nie wymienilem-chyba tego na kole pasowym co?

Napisano

Pierwsza diagnoza to odłączyć napęd od klimatyzacji/alternatora poprzez demontaż paska wielorowkowego ( 10 min roboty ) i uruchomić auto. Dalszy pisk wskazuje na rozrząd, jego brak - na którąś z rolek prowadzących lub napinacz, ew. koło na rozłączonym napędzie.

To dobry moment na sprawdzenie stanu paska wielorowkowego, nikt także nie może zagwarantować że to co wymienione nie trzeba brać pod uwagę.

Napisano
  • Autor

> nikt także nie może zagwarantować że to

> co wymienione nie trzeba brać pod uwagę.

Raczej nie wszsytko to co wymienilem glownie altek i lozysko klimy w krotkim okresie czasu i a piszczenie nie ustawalo.

W sumie moge sciagnac pasek a masz jakis sposob na to?Naciagac brecha czy mozna tam cos odkrecic-nigdy tego nie robilem

Napisano

Pasek ściąga się bardzo łatwo, potrzeba tylko użyć nieco więcej siły.

Podnosimy auto. Odkręcamy prawe koło i zdejmujemy dwa plastikowe poszycia. Nadkole trzyma się na blachowkrętach, natomiast osłona silnika na 4 śrubach ( klucz 10 albo 12 niestety nie pamiętam). Luzujemy kluczem 15 napinacz automatyczny na napędzie urządzeń pomocniczych ( kręcimy kluczem przeciwnie do ruchu wskazówek zegara - klucz musi mieć przedłużenie najlepiej rurą aby siła przełożenia była wystarczająco mocna ), wyjmujemy pasek wielorowkowy ( wyjęcie paska musi nastąpić przy napiętym napinaczu - trochę uciążliwe gdyż mamy zajęte dwie ręce ) i uruchamiamy samochód. Jeśli oprócz ukochanego klekotu nie słychać żadnego pisku - hałas dochodzi napewno z napędu urządzeń pomocniczych.

wielorowkowy_naped.jpg

Napisano
  • Autor

Troche nie lapie z tym napinaczem ale moze sie uda.Kluczem od dolu tak?Nie zabardzo wiem jak ten napinacz jest tam przymocowany-skoro automatyczny to pewnie jakas sprezyna tam gdzies jest badz cos w jej rodzaju?Ja rozumie to tak ze musze popuscic 15ka napinacz a potem go wcisnac do dolu tak zebym mogl pasek wyciagnac jak go puszcze to znow wroci na swoje miejsce czyli w tym wypadku do gory?dobrze to rozumuje?

Napisano

Nie do końca kolego, faktycznie możesz mieć wątpliwości, ale u mnie było podobnie.

Kluczem 15 niczego nie odkręcamy, tylko łapiemy napinacz za śrubę i kręcimy nią w prawo co spowoduje że cały napinacz przebędzie drogę zaznaczoną linią żółtą ciągłą tym samym luzując pasek smile.gif Tak jest tam sprężyna i trzyma dość mocno - stąd potrzeba użycia przedłużenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.