Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia biegów - dziwny objaw

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem ostatnio dziwny objaw skrzyni biegów w moim aucie. Jak mam wciśnięte sprzęgło cały czas i wbijam po kolei biegi to nie ma problemu. Ale jak wrzucę luz, puszczę sprzęgło całkowicie, wcisnę ponownie to mam problem z wrzuceniem 3 i 5. Zablokowane jest to. Wystarczy, że wrzucę inny bieg i z tamtymi już nie ma problemu. Dodam, że jakiś miesiąc temu miałem wymienianą linkę zmiany biegów. Co to może być ? Dodam, że przy wyłączonym silniku tego nie ma.

Napisano

> Zauważyłem ostatnio dziwny objaw skrzyni biegów w moim aucie. Jak mam wciśnięte sprzęgło cały czas

> i wbijam po kolei biegi to nie ma problemu. Ale jak wrzucę luz, puszczę sprzęgło całkowicie,

> wcisnę ponownie to mam problem z wrzuceniem 3 i 5.

<...........................................>

moze synchronizatory mowia papa ?

Napisano

poducha padla. Zauwaz ze trojka jak i piatka ida do "gory" idea.gif

Na postoju nie ma... bo silnik nie szarpie buda

Napisano
  • Autor

> poducha padla. Zauwaz ze trojka jak i piatka ida do "gory"

> Na postoju nie ma... bo silnik nie szarpie buda

Autem nic nie szarpie. Przejechałem się i wszystko dobrze wrzucało w trakcie jazdy. Synchronizatory jakby szły to chyba podczas jazdy też byłby problem z przejściem np z 2 na 3. Miałem wymienianą linkę skrzyni, więc może trzeba ją lekko podregulować albo szukam dziury w całym

Napisano

ty nie odczujesz ze ci silnik skacze pod maska zeby.GIF Wystarczy ze jedna poducha bedzie wyrobiona i silnik "siadzie" nizej i cala konstrukcja zgubi "poziom".

Byc moze machery ktore grzebaly niedawno - o czym wspominasz - spuscili z jednej poduchy dla lepszego dojscia i koslawo poskladali, lub wogole nie dokrecili spowrotem . Ten drugi akapit to juz czyste gdybanie niewiem.gif

Napisano
  • Autor

W przypadku poduszki nie trzęsie autem lub szarpie ? U mnie nie ma tego objawu

Napisano

> W przypadku poduszki nie trzęsie autem lub szarpie ? U mnie nie ma tego objawu

w stilo jeszcze nie robilem poduszek, ale w poprzednich pasciach to niezaleznie jakiej wielkosci / masy byl silnik nie bylo czuc ze ci buda szarpie bo motor podskakuje zeby.GIF Nie mam pojecia jak by poduchy musialy byc wywalone zeby drgania sie przenosily na auto. Pierwszy objaw ze silnik nie jest w swoim polozeniu to klopoty z biegami i to w zaleznosci od silnika - a wlasciwie w zaleznosci od umiejscowienia poduszek - "padają" biegi ktorych ciegno dostaje najbardziej po d00pie ze wzgledu na przekoszenie konstrukcji w poziomie.

Nie neguje ze moglo pojsc co innego, chodzby durne smarowanie popychaczy ... ale objaw typowy dla poduchy 20.GIF

Napisano
  • Autor

Dobra, czyli podczas jazdy też powinny być problemy ? Ciężko jest się dostać do poduszek skrzyni ?

Napisano

> Dobra, czyli podczas jazdy też powinny być problemy ? Ciężko jest się dostać do poduszek skrzyni ?

Podczas jazdy tez. Glownie w czasie jazdy zeby.GIF kto na postoju wbija trojke hehe zeby.GIF

hm.. patrzac na twoje 1.8 z gazociagiem to bedzie taki sam bajzel pod maska jak przy dieslu = czyli ciasno zeby.GIF

Osoba ktora sie nie boi dlubanki z wlasnym garazem poradzi sobie. Potrzeba kluczy i lewarka zeby podeprzec silnik na czas podmiany poduchy i podlewarowac trzeba zeby dociagnac.

Brzmi banalnie.. zycie prostuje zeby.GIF

edyta

link do manuala

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

A to sobie na razie odpuszczę, w trakcie jazdy nie mam problemu. No wiem, że wrzucić 3 na start to bezsens smile.gif Ale jakoś tak sobie sprawdzałem i takie coś odkryłem smile.gif

Napisano

>Pierwszy objaw ze silnik nie jest w swoim polozeniu to klopoty z biegami

Jak by były cięgna sztywne to rozumię, ale przy elastycznych linkach małe luzy silnika mają wpływ?

Napisano
  • Autor

Zrobiłem kilka testów. W trakcie jazdy praktycznie bez problemów.

1 test - auto zgaszone, na luzie, wciskam sprzęgło, odpalam auto i bez problemu wchodzi wsteczny

2 test - auto odpalone, na luzie, wciskam sprzęgło, 3 jakby zblokowana, wsteczny dziwnie wchodzi z lekkim zgrzytem

3 test- auto odpalone, jadę sobie, zero problemów z biegami, zatrzymuję się, trzymam sprzęgło daję luz i mając cały czas wciśnięte nie mam problemów z biegami, puszczam sprzęgło na luzie, wciskam ponownie i problem z 3 i wstecznym, po pierwszym zgrzycie później chodzi dobrze.

Dodam, że sprzęgło dobrze bierze, nie ślizga się.

Napisano
  • Autor

Zabawę zacznę od wymiany sprzęgła i przy okazji pompy sprzęgła. Pedał sprzęgła ma lekki luz na początku wciskania. Przy otwartych drzwiach jak zmieniałem biegi to było słychać skrzynię a przy wstecznym nawet zgrzyt frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.