Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC - Hestia

Featured Replies

Napisano

a więc sprawa ma się następująco, kupiłem auto ubezpieczone w Hestii, zgłosiłem wszystko jak pan bóg przykazał ze kupiłem ze chce aneks do umowy podpisać itp. Jak się potem okazało że problemem jest to że auto ma ubezpieczenie flotowe, i że Pan mi tego nie może od ręki wypisać że musi to wysłać do Sopotu. Wiadomo że miesiąc mogę jeździć na starym OC, no ale minęło już prawie 2 miesiące a aneksu jak nie było tak nie ma. Teoretycznie auto powinno stać już tylko na parkingu.

Jaki jest czas w którym ubezpieczyciel POWINIEN dać mi aneks umowy? bo wydaje mi się że miesiąc, i co mu mogę zrobić jak tego terminu nie dotrzyma.

Napisano

Też tak miałem, też w Hestii. Diabeł tkwi w szczegółach podobno, jako, że flotowe ubezpieczenia są na baardzo preferencyjnych warunkach i jakiś inny bełkot zlosnik.gif Podobno TRZEBA wypowiedzieć starą umowę, bo flotowe są jakieś inne screwy.gif i zawrzeć nową - dziwne, ale trudno. Ja w każdym razie tak robiłem.

Napisano
  • Autor

> Też tak miałem, też w Hestii. Diabeł tkwi w szczegółach podobno, jako, że flotowe ubezpieczenia są

> na baardzo preferencyjnych warunkach i jakiś inny bełkot Podobno TRZEBA wypowiedzieć starą

> umowę, bo flotowe są jakieś inne i zawrzeć nową - dziwne, ale trudno. Ja w każdym razie tak

> robiłem.

zobaczymy jak to będzie wyglądać za parę dni mają do mnie dzwonić. chętnie bym już tą umowę wypowiedział i ubezpieczył gdziekolwiek indziej!!

Napisano

> zobaczymy jak to będzie wyglądać za parę dni mają do mnie dzwonić. chętnie bym już tą umowę wypowiedział i ubezpieczył gdziekolwiek indziej!!

Możesz to zrobić, i wręcz nalegam żeby nie było niedomówień, w Real'u w punkcie obsługi => kliku kliku ... krótkie pismo "wypowiedzenie" z powołaniem na zapisy ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, na kopii dla Ciebie OBOWIĄZKOWO pieczęć z datą złożenia ok.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz to zrobić, i wręcz nalegam żeby nie było niedomówień, w Real'u w punkcie obsługi => kliku

> kliku ... krótkie pismo "wypowiedzenie" z powołaniem na zapisy ustawy o ubezpieczeniach

> obowiązkowych, na kopii dla Ciebie OBOWIĄZKOWO pieczęć z datą złożenia

no ale z tego co wiem to wypowiedzieć umowę trzeba do 30 dni a ja już auto mam znacznie dłużej frown.gif

edit:

i co będzie z kasą? dostanę jakiś zwrot tak jak od osoby prywatnej ??

Napisano

> no ale z tego co wiem to wypowiedzieć umowę trzeba do 30 dni a ja już auto mam znacznie dłużej

No to lipa ... jesteś związany umową do końca okresu na jaki została zawarta, możesz wypowiedzieć najpóźniej dzień przed końcem ...

Napisano
  • Autor

> No to lipa ... jesteś związany umową do końca okresu na jaki została zawarta, możesz wypowiedzieć

> najpóźniej dzień przed końcem ...

no ale ONI nie dali mi aneksu już prawie przez 2 miesiące.

Napisano

> no ale ONI nie dali mi aneksu już prawie przez 2 miesiące.

Wraz z prawem własności auta nabyłeś prawa i obowiązki zbywcy jako ubezpieczającego. Dokumentem, który Cię do tego uprawnia jest dokument nabycia (faktura / umowa k-s). Aneks do umowy ubezpieczenia nie jest żadnym prawem przewidziany, a co za tym idzie konieczny / bezwzględnie wymagany.

Napisano
  • Autor

> Wraz z prawem własności auta nabyłeś prawa i obowiązki zbywcy jako ubezpieczającego. Dokumentem,

> który Cię do tego uprawnia jest dokument nabycia (faktura / umowa k-s). Aneks do umowy

> ubezpieczenia nie jest żadnym prawem przewidziany, a co za tym idzie konieczny / bezwzględnie

> wymagany.

hmmm a to jak jest a AC ?? bo wiem że flota w naszej firmie mają takie ubezpieczenie

Napisano

> hmmm a to jak jest a AC ?? bo wiem że flota w naszej firmie mają takie ubezpieczenie

AC jest już ubezpieczeniem dobrowolnym regulowanym przez każdego ubezpieczyciela jego OWU (ogólne warunki ubezpieczenia).

Z reguły sprzedaż pojazdu rozwiązuje umowę ubezpieczenia Casco, nie mniej niektórzy z nich stosują inne rozwiązania ... np. dopuszczają możliwość scedowania umowy ubezpieczenia na rzecz nowonabywcy.

Napisano

> Wraz z prawem własności auta nabyłeś prawa i obowiązki zbywcy jako ubezpieczającego. Dokumentem,

> który Cię do tego uprawnia jest dokument nabycia (faktura / umowa k-s).

Co więcej - obstawiam, że rzeczone ubezpieczenie flotowe jest korzystniejsze dla nabywcy indywidualnego i ja bym nie cisnął na rekalkulację. zlosnik.gif

De facto ubezpieczenie jest zawarte a potwierdzeniem jest polisa zbywcy i ewentualnie umowa k/s.

Napisano

> Co więcej - obstawiam, że rzeczone ubezpieczenie flotowe jest korzystniejsze dla nabywcy indywidualnego i ja bym nie cisnął na rekalkulację.

Chciałeś napisać "nie jest korzystniejsze dla osoby fizycznej" ok.gifzlosnik.gif

> De facto ubezpieczenie jest zawarte a potwierdzeniem jest polisa zbywcy i ewentualnie umowa k/s.

Dokładnie ... niestety "DawidNB" był błędnie przekonany o konieczności posiadania "aneksu" celem dokonania "czynności".

Napisano

> Chciałeś napisać "nie jest korzystniejsze dla osoby fizycznej"

Mniej więcej zlosnik.gif - składka ubezpieczenia flotowego jest korzystniejsza niż składka dla osoby fizycznej. zlosnik.gif Ju noł łot aj min. zlosnik.gif

> Dokładnie ... niestety "DawidNB" był błędnie przekonany o konieczności posiadania "aneksu" celem

> dokonania "czynności".

Kłania się zapewne kompetencja pana od ubezpieczenia, który coś takiego zasugerował. zlosnik.gif

Inna sprawa, że Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych... powinni uczyć na kursie PJ. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mniej więcej - składka ubezpieczenia flotowego jest korzystniejsza niż składka dla osoby

> fizycznej. Ju noł łot aj min.

> Kłania się zapewne kompetencja pana od ubezpieczenia, który coś takiego zasugerował.

no ale z tego co wiem to forma płaci 100% gdyż nie ma zniżek ani zwyżek (takie coś słyszałem) ja z kolei mam 60% zniżek

Napisano

> no ale z tego co wiem to forma płaci 100% gdyż nie ma zniżek ani zwyżek (takie coś słyszałem) ja z

> kolei mam 60% zniżek

Ale teraz obowiązująca polisa jest już opłacona i nic nie kosztuje Cię korzystanie z niej. Więc jaki jest sens rekalkulacji? Wypowiedz ją dzień przed upływem okresu obowiązywania i wtedy podpisz nową, uwzględniającą Twoje zniżki.

Napisano

> no ale z tego co wiem to forma płaci 100% gdyż nie ma zniżek ani zwyżek (takie coś słyszałem) ja z kolei mam 60% zniżek

Niekoniecznie ... flota, jak sama nazwa sugeruje, to mnogość aut (nie jedno), ubezpieczycielowi opłaca się ubezpieczyć więcej aut za mniejszą składkę jednostkową ok.gif

Napisano

> Inna sprawa, że Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych... powinni uczyć na kursie PJ.

Jestem zdania, że ustawę należy "uprościć" ... już poprzednie rozwiązanie (przed 01/01/2004r.) było bardziej czytelne / logiczne (ochrona przez 30 dni od daty nabycia i wszycho) ... ale to moje skromne zdanie zlosnik.gif

Napisano

> Jestem zdania, że ustawę należy "uprościć" ... już poprzednie rozwiązanie (przed 01/01/2004r.) było

> bardziej czytelne / logiczne (ochrona przez 30 dni od daty nabycia i wszycho) ... ale to moje

> skromne zdanie

Niestety nad prostotą przeważyło wymuszenie ciągłości ubezpieczenia OC. wink.gif Teraz jak się komuś zapomni to najwyżej TU go gania o składki. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.