Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co z 2 sada lambda?

Featured Replies

Napisano

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=283741691&page=0&vc=1#Post283741691

Jak pisalem po 12 tys na LPG przepalil mi sie lacznik siatkowy w ukladzie wydechowym.....

Wczoraj podjechalem do tlumikarza i zonk;

jak podmienial siatke zajzal do katalizatora a tam porcelana potluczona i piasek sie z niego wysypal....

nie nadawal sie do ponownego montazu a nowy 1100 zl do pojemnosci 1.8.....

niestety nie dysponuje taka gotowka na naprawe;

kazalem wstawic obudowe katalizatora i dystans do 2 sondy ....

Niestety dystans nic nie dal bo po przejechaniu 850 km zlapal czek

Pytania

1. jak to skasowac? confused.gif

2. czy sa emulatory 2 sondy? yikes.gif

3. jaki tam jest sygnal?

Napisano

Kup katalizator od Daewoo przerób mocowanie i zamontuj. Wyjdzie 200pln za katalizator + robocizna.

Napisano

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=283741691&page=0&vc=1#Post283741691

> Jak pisalem po 12 tys na LPG przepalil mi sie lacznik siatkowy w ukladzie wydechowym.....

> Wczoraj podjechalem do tlumikarza i zonk;

> jak podmienial siatke zajzal do katalizatora a tam porcelana potluczona i piasek sie z niego

> wysypal....

Nieprawdopodobne żeby to była wina LPG po 12tys. Moim zdaniem ten samochód miał zdecydowanie większy przebieg niż to opisujesz wątku. LPG może troszkę przyspieszyć proces ale nie w 12tys. No chyba ze masz fatalnie ustawioną instalację i jeździsz non stop na ubogiej mieszance. Ale to byłoby widoczne w komforcie jazdy (słaby, szarpanie).

> nie nadawal sie do ponownego montazu a nowy 1100 zl do pojemnosci 1.8.....

> niestety nie dysponuje taka gotowka na naprawe;

> kazalem wstawic obudowe katalizatora i dystans do 2 sondy ....

> Niestety dystans nic nie dal bo po przejechaniu 850 km zlapal czek

> Pytania

> 1. jak to skasowac?

Tylko softwareowo podłączając się do złącza diagnostycznego OEBD.

> 2. czy sa emulatory 2 sondy?

Raczej ciężka sprawa. Bo problem jest taki że niektóre ECU mają zaimplementowany algorytm kontroli stanu katalizatora. I dla nich stosowanie dystansu nie pomaga. Wykonują co jakiś czas tzw test pojemności katalizatora. Tzn zwiększają czasy wtrysku aby mieszanka była bogata, a następnie zubażają i badają zachowanie się sondy 2. Ponieważ nie wiadomo kiedy ECU sobie ten test robi to wręcz niemożliwe zbudować analogowy emulator. Stosuje się inne rozwiązania emulatory EOBD podłączone do złącza diagnostycznego EOBD/OBD2 które komunikują się z ECU, sprawdzają czy mają zamarkowane błędy i gdy się pojawią to je kasują. Więc w zasadzie to są kasowarki błędów. Mam LPG II gen.

Ja znam AEB426 jest dość uniwersalny i przez to pewnie średnio dobry bo kasuje wszystkie błędy jakie widzi nie tylko od sondy lambda. W każdym razie tak robi komunikując się po protokole KP2000. Potrafi także komunikować się protokołom ISO94..coś tam

ale nie mam z tym żadnych doświadczeń. Ja sobie robiłem swój własny emulator EOBD kasujący wybiórcze kody błędów bo AEB426 którego używałem wnerwiał mnie kasując mi wszystkie błędy i utrudniając diagnostykę jakiś innych nieprawidłowości pracy silnika.

> 3. jaki tam jest sygnal?

Na sondzie 2?. Analogowy tak samo jak na sondzie 1. W normalnej pracy powinno być cały czas ubogo czyli w okolicach 0V co daje informację prawidłowej pracy kata. (Dlatego w prostszych konstrukcjach wystarczy jakiś tam dystans). Oprócz momentów testów pojemności kata gdzie robi się bogato o czym wyżej pisałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.