Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona katalizatora w Corolli

Featured Replies

Napisano

Po co ona jest i czy usunięcie jej będzie miało jakiś zły wpływ na samego kata??

Kumplowi się wzięła i urwała na dwóch zaczepach i brzęczy sobie. Zastanawiamy się co z tym zrobić, bo dostanie tego graniczy z cudem, a IMHO montaż nowej może być utrudniony z powodu pordzewiałych śrub mocujących.

Wywalić to czy jednak bawić się w zakładanie nowej?? A może po prostu jakimś cybantem ją złapać bezpośrednio do kata??

Napisano

> Po co ona jest i czy usunięcie jej będzie miało jakiś zły wpływ na samego kata??

Rozumiem, że rozmawiamy o dolnej osłonie. Nie ma ona wpływu na działanie katalizatora.

Jest to zabezpieczenie przez pożarem w przypadku parkowania np. na trawie.

> Wywalić to czy jednak bawić się w zakładanie nowej?? A może po prostu jakimś cybantem ją złapać

> bezpośrednio do kata??

Albo cybantem albo przysmarkać migomatem.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że rozmawiamy o dolnej osłonie. Nie ma ona wpływu na działanie katalizatora.

> Jest to zabezpieczenie przez pożarem w przypadku parkowania np. na trawie.

Tak tak, o tej rozmawiamy. Hmm pożar ... to może ją lepiej zostawimy... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> Albo cybantem albo przysmarkać migomatem.

Ale do czego to smarknąć?? Tam wszystko ma rudawy nalocik.

Napisano

> Tak tak, o tej rozmawiamy. Hmm pożar ... to może ją lepiej zostawimy...

Jeździłem bez tej osłony w cc704 i nic się nie stało, ale zasadniczo lepiej żeby była.

> Ale do czego to smarknąć?? Tam wszystko ma rudawy nalocik.

Etam, dobry tłumikarz da radę smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jeździłem bez tej osłony w cc704 i nic się nie stało, ale zasadniczo lepiej żeby była.

waytogo.gif

> Etam, dobry tłumikarz da radę

Gdyby kumpel chciał to robić u tłumikarza to bym nie pisał tego wątku.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Gdyby kumpel chciał to robić u tłumikarza to bym nie pisał tego wątku....

Bez przesady, przecież tłumikarz weźmie za to z 5-10zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano

.

> Wywalić to czy jednak bawić się w zakładanie nowej?? A może po prostu jakimś cybantem ją złapać

> bezpośrednio do kata??

Jak jeszcze się trzyma po jednej stronie to okręć drutem i jakiś czas bedzie jak nie to wywal i spokój.

Napisano

> Jeździłem bez tej osłony w cc704 i nic się nie stało, ale zasadniczo lepiej żeby była.

Chyba zbytnia ostrożność. Jak mi się coś tłukło i pojechałem do ASO - po stwierdzeniu, że to ta osłona się ledwo trzyma naprawiono ją wprawnym ruchem śrubokręta.

Leżąc w śmietniku nie miała się już szans tłuc w moim aucie smile.gif

Napisano

Mi przerdzewiała i brzęczała.

Pojechałem do tłumikarza i ten mi ją po prostu wywalił. Pytałem kilka razy czy aby na pewno nie jest potrzebna (wszak po coś ja montowali zlosnik.gif), bo nie lubię druciarstwa, ale ten zapewniał mnie, że nic złego się nie stanie, więc odpuściłem temat.

W weekend Majowy parkowałem na trawniku pod hotelem i do samozapłonu nie doszło, chociaż jak teraz o tym przeczytałem w jednym z powyższych postów to blush.gif

Napisano

> W weekend Majowy parkowałem na trawniku pod hotelem i do samozapłonu nie doszło, chociaż jak teraz

> o tym przeczytałem w jednym z powyższych postów to

Bez przesadyzmu.

Ta blacha tak samo się nagrzewa jak i kat.To jest bardziej osłona przed wodą niż przed zapaleniem się np trawy.

Napisano

> Bez przesadyzmu.

> Ta blacha tak samo się nagrzewa jak i kat.To jest bardziej osłona przed wodą niż przed zapaleniem

> się np trawy.

No tak nie jest skromny.gif

Niektórzy którzy blachy zdemontowali zauważyli, że popaliła im się wykładzina w tunelu środkowym.

Napisano

> No tak nie jest

> Niektórzy którzy blachy zdemontowali zauważyli, że popaliła im się wykładzina w tunelu środkowym.

Grzanie się np w zimie na postoju albo jazda w korkach nawet z blachami może to samo spowodować. Nawozie nad katem jest chronione dodatkowymi osłonami z blachy i warstwy termicznej i tu bym też widział problem jesli sa uszkodzone.

Napisano

Podam Ci przykład CC. Brak górnej osłony katalizatora powoduje palenie się wykładziny na tunelu środkowym (oczywiście w skrajnie niekorzystnych przypadkach) wink.gif

Napisano

> Podam Ci przykład CC. Brak górnej osłony katalizatora powoduje palenie się wykładziny na tunelu

> środkowym (oczywiście w skrajnie niekorzystnych przypadkach)

Też Ci podam przykład.Nie mam w mojej NUII już trzy lata tych osłon i nic się nie dzieje. Kolega w Espero nie ma już 8 lat i też jest OK!

Każdy ma swoje przypadki i samochody.

Napisano

> Też Ci podam przykład.Nie mam w mojej NUII już trzy lata tych osłon i nic się nie dzieje. Kolega w

> Espero nie ma już 8 lat i też jest OK!

> Każdy ma swoje przypadki i samochody.

Może nastąpić, ten jeden jedyny dzień który pokaże, że była niezbędna... Oby nigdy, nie nastąpił.

PS Nie wkładają tego, od tak sobie skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.