Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mokra podsufitka

Featured Replies

Napisano

Problem dość nietypowy.

Wsiadam dziś do auta i nagle "kap" z lampki oświetlającej kabinę. ściągam lampkę, a tam mini kałuża i brzydkie plamy na podsufitce.

Szyberdachu nie mam. podsufitka mokra wokół lamkpi.

Rozebrałem na szybko przednią część podsufitki a tam cały dach od dołu pokryty choćby rosą. Zaciek raczej wykluczam. Czy to możliwe żeby w nazbierało się tam aż tyle wilgoci

PS. Ostatnio dużo u nas pada

Napisano

miałem to samo, przeciekało przez szybę, tzn, klej gdzieś puścił i wciekało do środka koło lampki. Wtedy zrobiłem to doraźnie (tak mi się zdawało, że za tydzień dwa podjadę wkleić na nowo szybę) silikonem, objechałem górną uszczelkę ale minęły już z 4 lata a ja nadal jeżdżę na tym silikonie i trzyma...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam. Ja natomiast mam zacieki na podsufitce przy przednich słupkach oraz nad tylnymi szybami ( kombiak, za drzwiami ). W myjni automatycznej to nawet tam ostro kapało na roletę bagażnika. Czy to może byż problem z uszczelnieniem mocowania relingów? Zastanawiam się czy nie wydłuzbać tych plastikowych listewek na dachu i wszystkiego slikikonem nie zalać. Szyberdach wykluczam, pod nim oraz wokół lampki sufitowej suchutko. Prośba o pomoc ponieważ boję się że opel mi zgnije.

Napisano

Miałem to samo. W zeszłym roku zrobiłem naprawę w/g linka który zapodał kolega przemty.

Co do zdjęcia listew dachowych to zrób to następująco: chwyć dobrze palcami za listwę od strony osi samochodu

i próbuj ciągnąć tak jakbyś ją chciał wyrwać.

Potrzeba trochę siły ale bardzo ładnie schodzi bez połamania zaczepów.

A tego użyłem do uszczelnienia a także do przyklejenia wręg dachowych, które się odkleiły i dach brzęczał przy zamykaniu drzwi.

283808396-Zdj%EAcie0084%28Medium%29.jpg

Cytat z opisu: "Elastyczna masa uszczelniająco-klejąca na bazie poliuretanów, do zastosowań konstrukcyjnych. Do łączenia m. in. metali,lakierowalna, zasycha przy kontakcie z wodą, nie zawiera silikonu....."

Napisano
  • Autor

jak się okazało przeciekały drzwi (źle doklejona folia w środku) i cała podłoga u pasażera mokra. Teraz gdy poświeci trochę słońce w astrze parują szyby od środka ( i cała okolica mokrej podłogi). Pomimo, że nadal u nas sporo pada, podsufitka na razie sucha. Chyba jednak w samochodzie panowała ogromna wilgoć. Sam już nie wiem.

Napisano

> Problem dość nietypowy.

> Wsiadam dziś do auta i nagle "kap" z lampki oświetlającej kabinę. ściągam lampkę, a tam mini kałuża

> i brzydkie plamy na podsufitce.

> Szyberdachu nie mam. podsufitka mokra wokół lamkpi.

> Rozebrałem na szybko przednią część podsufitki a tam cały dach od dołu pokryty choćby rosą. Zaciek

> raczej wykluczam. Czy to możliwe żeby w nazbierało się tam aż tyle wilgoci

> PS. Ostatnio dużo u nas pada

Witam

Mam ten sam problem, rozebrałem od wewnątrz co się dało i nic niepokojącego nie widać ale na zewnątrz (uszczelka / dach) widać ślady korozji. Czy woda przy w zagłębieniu pod lampką może zbierać się przez to miejsce?

foto dach

Mam szyberdach, wszystkie kanaliki są drożne. Jeśli nie to to gdzie szukać przecieków?

Napisano

> Witam

> Mam ten sam problem, rozebrałem od wewnątrz co się dało i nic niepokojącego nie widać ale na

> zewnątrz (uszczelka / dach) widać ślady korozji. Czy woda przy w zagłębieniu pod lampką może

> zbierać się przez to miejsce?

> foto dach

> Mam szyberdach, wszystkie kanaliki są drożne. Jeśli nie to to gdzie szukać przecieków?

przerabiałem to, trzeba sprawdzić dwie rzeczy: 1- łączenia blach pod relingami (jak już się je zobaczy, to silikonem profilaktycznie można pociągnąć) 2- tylne boczne szyby w kombi - też można silikonem potraktować. Mi pomogło - robiłem i jedno i drugie. 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> przerabiałem to, trzeba sprawdzić dwie rzeczy: 1- łączenia blach pod relingami (jak już się je

> zobaczy, to silikonem profilaktycznie można pociągnąć) 2- tylne boczne szyby w kombi - też

> można silikonem potraktować. Mi pomogło - robiłem i jedno i drugie.

Dziś znalazłem przyczynę smile.gif otwierając szyberdach patrząc na rynienkę która odprowadza wodę z pod uszczelki do kanalików jest ona łączona w dwóch miejscach ok 5 - 10 cm z prawej i lewej strony od bocznej krawędzi, przeciek miałem na jednym z tych łączeń. Trochę sylikonu i jak na razie jest ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.