Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dźwięk "tarcia".

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem. Mianowicie na 1 i 2 biegu słyszę po puszczeniu sprzęgła dźwięk podobny do "tarcia". Na 3 biegu jest to słyszalne w mniejszym stopniu. Jeden z mechaników powiedział mi, że jest to kończące się sprzęgło. Mam pewne wątpliwości, ponieważ praca sprzęgła wygląda bez zmian. Nie odczuwam żeby brało "później" lub "ślizgało się". Rozmawiałem ze sprzedawcami w sklepie motoryzacyjnym, w którym kupuje bo wydają się dość kompetentni i oni wykluczyli że to sprzęgło. Mówili o łożysku skrzyni biegów. Czytałem w internecie i ludzie piszą właśnie o łożysku skrzyni w sytuacji podobnej do mojej, czyli dziwnym dźwięku na 1,2 i często 3 biegu. W sklepie radzili mi najpierw skontrolować poziom oleju w skrzyni biegów. Mam pytanie czy miał ktoś podobny problem, właśnie z tymi łożyskami?

Napisano

Jaki przebieg???

W moim punciaku MKI pierwsze objawy padu docisku sprzęgła objawiały się odgłosami tarcia. Od pierwszych, delikatnych objawów do głośnej ciągłej pracy minęło ok 500 km jazdy miejskiej...

Pomimo głośnej pracy nie zaobserwowałem różnicy w "łapaniu"...

Przebieg zastawu sprzęgła z pierwszego montażu ok 95 kkm.

Wydaje mi się, że wyeksploatowane łożyska skrzyni biegów powinno być bardziej słychać przy hamowaniu silnikiem, szczególnie przy redukcjach...

Napisano
  • Autor

> Jaki przebieg???

> W moim punciaku MKI pierwsze objawy padu docisku sprzęgła objawiały się odgłosami tarcia. Od

> pierwszych, delikatnych objawów do głośnej ciągłej pracy minęło ok 500 km jazdy miejskiej...

> Pomimo głośnej pracy nie zaobserwowałem różnicy w "łapaniu"...

> Przebieg zastawu sprzęgła z pierwszego montażu ok 95 kkm.

> Wydaje mi się, że wyeksploatowane łożyska skrzyni biegów powinno być bardziej słychać przy

> hamowaniu silnikiem, szczególnie przy redukcjach...

Przebieg mam niecałe 85 tyś. Jednak prawdopodobnie to nic związanego ze skrzynią. Nie napisałem, że pojawił się ten "dźwięk" po wymianie rozrządu (wraz z pompą wody). Byłem dziś u mechanika (innego aniżeli ten który mi to wymieniał), że to "gruchanie" to prawdopodobnie źle naciągnięty pasek rozrządu (zbyt mocno). W piątek mam się do niego stawić z samochodem w celu sprawdzenia naciągu paska. W sumie na początku też myślałem, że może to mieć związek z tą wymianą, jednak przeczytałem tyle rzeczy, że pomyślałem również o tej skrzyni biegów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.