Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie pali po nocy , czemu ?

Featured Replies

Napisano

od kilku dni rano mam ten sam problem, mecze się ze swoim uniakiem żeby go odpalić, takie problemy zaczęły się po wizycie u speca od pomp wtryskowych, bo moja lała i wymieniał tam uszczelnienie i faktycznie teraz nawet silnik lepiej chodzi na wolnych obrotach samochodu tak nie trzepie, no ale czemu nie moge go odpalic rano.

Ma takie objawy jakby paliwa nie łapał, niby kręci ale zero reakcji, i daję mu nawet ssanie na maksa, i przygazowuje i dopiero po kilku probach i jak już prawie jestem zrezygnowany, odpala, ale musze go na maksa przetrzymac i podgazowywac.

I tak chwile mu lekko pogazowac i teraz jak go zgasze i bede chciał odpalic to odpali bez problemu.

PO robocie po 8 godzinach stania, póki co odpala i to za 1 razem.

Nie wiem w czym tkwi przyczyna, czy wilgoc moze wpływac na problemy z zapalaniem, może się gdzieś zapowietrza , ale gdzie ??

DO tego mam problemy chyba z kablami, bo raz mam wycieraczki, i wentylator raz nie mam, sprawdzałem na desce bezpiecznik jest ok, nawet wymieniłem na inny ale i tak jest jak mojemu uniakowi się umyśli. Dziś np. po wielu mękach jak go odpaliłem, oczywiście wycieraczki nie chodziły ani wentylator, a tu szyba lekko mokra, paruje, no ale potrzymałem go chwile zapalonego i same się włączyły. WIem że gdzies mi nie łaczy ale nie wiem gdzie tego szuakć

Co o tym myślicie, ja już siły nie mam bo co kawałek co innego mi się przytrafia, już tyle kasy włozyłem w niego ze juz mam powoli dość, i jak tak dalej bedzie przesiąde sie na autobus, bo za bardzo się denerwuje.

Pojedzie nie pojedzie 270751858-jezyk.gif.

Do tej pory palił bez problemu za pierwszym razem, czy noc czy dzień, ja już sam nie wiem.

Napisano

> od kilku dni rano mam ten sam problem, mecze się ze swoim uniakiem

> żeby go odpalić, takie problemy zaczęły się po wizycie u speca

> od pomp wtryskowych, bo moja lała i wymieniał tam uszczelnienie

> i faktycznie teraz nawet silnik lepiej chodzi na wolnych

> obrotach samochodu tak nie trzepie, no ale czemu nie moge go

> odpalic rano.

> Ma takie objawy jakby paliwa nie łapał, niby kręci ale zero reakcji,

> i daję mu nawet ssanie na maksa, i przygazowuje i dopiero po

> kilku probach i jak już prawie jestem zrezygnowany, odpala, ale

> musze go na maksa przetrzymac i podgazowywac.

> I tak chwile mu lekko pogazowac i teraz jak go zgasze i bede chciał

> odpalic to odpali bez problemu.

> PO robocie po 8 godzinach stania, póki co odpala i to za 1 razem.

> Nie wiem w czym tkwi przyczyna, czy wilgoc moze wpływac na problemy z

> zapalaniem, może się gdzieś zapowietrza , ale gdzie ??

> DO tego mam problemy chyba z kablami, bo raz mam wycieraczki, i

> wentylator raz nie mam, sprawdzałem na desce bezpiecznik jest

> ok, nawet wymieniłem na inny ale i tak jest jak mojemu uniakowi

> się umyśli. Dziś np. po wielu mękach jak go odpaliłem,

> oczywiście wycieraczki nie chodziły ani wentylator, a tu szyba

> lekko mokra, paruje, no ale potrzymałem go chwile zapalonego i

> same się włączyły. WIem że gdzies mi nie łaczy ale nie wiem

> gdzie tego szuakć

> Co o tym myślicie, ja już siły nie mam bo co kawałek co innego mi się

> przytrafia, już tyle kasy włozyłem w niego ze juz mam powoli

> dość, i jak tak dalej bedzie przesiąde sie na autobus, bo za

> bardzo się denerwuje.

> Pojedzie nie pojedzie .

> Do tej pory palił bez problemu za pierwszym razem, czy noc czy dzień,

> ja już sam nie wiem.

Jeżeli po nocce nie odpala a po 8 godzinach w pracy pali to pewnie mu poranna albo wieczorna rosa szkodzi zlosnik.gif poszukaj w okolicy instalacji zapłonowej a zwłaszcza WN (kabelki ???)

Napisano
  • Autor

> Jeżeli po nocce nie odpala a po 8 godzinach w pracy pali to pewnie mu

> poranna albo wieczorna rosa szkodzi poszukaj w okolicy

> instalacji zapłonowej a zwłaszcza WN (kabelki ???)

Poczytałem troche na innych forach, i możliwe że to jednak pompa wtryskowa, jak do tej pory palił na zimnym bez większego problemu, a po robocie przy pompie zaczęły się te kłopoty z odpalaniem.

Nie znam się ale pewnie tam się coś ustawia na tej pompie (na wtryskach?), i pewnie źle jest ustawione.

W każdym bądź razie jade dziś do gościa co mi to robił, w końcu to po jego robocie się tak zaczęło.

Napisano

> Jeżeli po nocce nie odpala a po 8 godzinach w pracy pali to pewnie mu

> poranna albo wieczorna rosa szkodzi poszukaj w okolicy

> instalacji zapłonowej a zwłaszcza WN (kabelki ???)

hmm.gif ciekawy diesel..., z kablami WN niewiem.gif

Nie znam takiej konstrukcji biglaugh.gif

Napisano

> Poczytałem troche na innych forach, i możliwe że to jednak pompa

> wtryskowa, jak do tej pory palił na zimnym bez większego

> problemu, a po robocie przy pompie zaczęły się te kłopoty z

> odpalaniem.

> Nie znam się ale pewnie tam się coś ustawia na tej pompie (na

> wtryskach?), i pewnie źle jest ustawione.

> W każdym bądź razie jade dziś do gościa co mi to robił, w końcu to po

> jego robocie się tak zaczęło.

To jest możliwe, może coś nie dokońca uszczelnił i się zapowietrza układ.

Niestety na dieselkach to się dość słabo znam, ale w robocie wózek widłowy nie palił właśnie z powody zapowietrzania się układu paliwowego

Napisano
  • Autor

> To jest możliwe, może coś nie dokońca uszczelnił i się zapowietrza

> układ.

> Niestety na dieselkach to się dość słabo znam, ale w robocie wózek

> widłowy nie palił właśnie z powody zapowietrzania się układu

> paliwowego

więc tak, okazało się ze 3 na 4 świece mam spalone frown.gif , zbieg okoliczności, i do tego niskie ciśnienie na wtryskach, ale dziś ma mi to gościu ustawić i wymieniam dziś świece, i powinien moj uniak juz palic.

oby palił, został mi jeszcze jeden problem,a le to w nowym poście napisze (hehe z moim uniakiem to co kawałek coś jest )

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

i tak, świece wymienione, wtryski ustawione i co z tego, jak problem z paleniem pozostał, tyle że teraz co prawda odpala mi za pierwszym razem ale pochodzi chwilke i gasnie, mimo ze jest na ssaniu i mimo ze jak gaśnie to próbuje go ratowac i podgazowuje i tak gaśnie.

A jak zgaśnie to mam problema żeby go odpalić, nie mam pojęcia czemu. Dziś za któryms tam razem udało mi sie go odpalić, pulsacyjnie dodawałem mu gazu i udało sie ze nie zgasł , jak tak chwile pochodził, zagrzał się było już OK.

No i co to może być, mróz był 10 stopni, ale to jeszcze nie az tak dużo.

Mi jedynie co przychodzi do głowy to jeszcze filtr paliwa, żeby wymienic, już nawet kupiłem, ale jak to nie pomoże to ja już nie mam pomysłów.

A w końcu tez aku mi padnie jak bede tyle razy go odpalał z rana.

Szkoda ze na tym forum nie ma zbyt wielu speców od diesli frown.gif , coby mi mogli coś podpowiedzieć.

Ale jak myślicie czy to może być wina filtra paliwa, ja nawet wlewam depresator do ropy czy jak to sie nazywa, co niby zabezpiecza ropę zimą i ma poprawiać spalanie.

Napisano

cześć, widzę że mamy podobny problemik, tyle że ja mam takie kłopoty w golfie cóż przebieg ponad 300tys, ciężko odpala, musze mu pulsować gazem przy uruchamianiu, lubi sobie zgasnąć na początku nawet latem itp.... jak jest cieplejszy to pali momentalnie... dzisiaj dałem jednemu specowi na diagnozę może coś mi doradzi. nie wiem swiece czy końcówki wtrysków a może pompa???

Jak coś się dowiem to napiszę

Napisano

> ciekawy diesel..., z kablami WN

> Nie znam takiej konstrukcji

No dobra nie doczytałem....

blush.gif

Napisano
  • Autor

> cześć, widzę że mamy podobny problemik, tyle że ja mam takie kłopoty

> w golfie cóż przebieg ponad 300tys, ciężko odpala, musze mu

> pulsować gazem przy uruchamianiu, lubi sobie zgasnąć na początku

> nawet latem itp.... jak jest cieplejszy to pali momentalnie...

> dzisiaj dałem jednemu specowi na diagnozę może coś mi doradzi.

> nie wiem swiece czy końcówki wtrysków a może pompa???

> Jak coś się dowiem to napiszę

wymieniłem wczoraj filtr paliwa, przy okazji dowiedziałem się ze w moim uniaku nie ma pompki paliwa smile.gif hehe, jest tylko wtryskowa, a ja myślałem ze jest.

A jak chodzi o moje problemy z paleniem to chyba juz wiem co jest przyczyną. Więc tak wymieniałem ten filtr ze znajomym mechanikiem, wymiana, niby normalka ale kurna prawie 1.5 godziny meczylismy się zeby go odpowietrzyc, juz myslałem ze nie pociągnie, co juz odpalił to załapał chyba tyle paliwa ile było w filtrze i gasł, wogóle nie mógł sobie z baku pociągnąć.

Dopiero porządne przedmuchanie przewodu aż do baku i zassanie strzykawą, pokręciłem i w koncu załapał i pociągnął juz sobie paliwo.

Pewnie mam syfy w baku (taka ropa na BP 270751858-jezyk.gif) i po prostu mi przytyka, i stąd te ostatnie problemy z rannym paleniem. (zwłaszcza na mrozie)

Bo po prostu sie zapowietrzał, nie dostawał paliwa i była kicha. A mówię wam odpowietrzenie mego uniaka to koszmar hehe.

Będę kiedyś musiał wyczyscić bak, poki co bede pilnował zeby nie jezdzic na niewielkiej ilości paliwa.

Przynajmniej się dowiedziałem ze nie mam pompki paliwa, bo myslałem ze juz tylko ona mi została do sprawdzenie, bo juz teraz mam i filtr wymieniony i wtryski uregulowane, przeczyszczone, i świece nówki, jedynie jak co to syfy w baku.

Zobacze jak bedzie palił jak bedzie większy mróz. Mam nadzieje że ok, teraz tylko musze sobie wkoncu kable posprawdzać bo dalej mam problem z dmuchawą i wycieraczkami , raz są raz nie hehe, a tu zima i troche głupio bez dmuchawy i wycieraczek jeździć.

Ale ja sie tak przymierzam i kurna nie moge tego zrobic, bo jak wracam z roboty to juz ciemno a światła w garazu nie mam i kicha. Musze poczekać do soboty smile.gif

pozdrawiam smile.gif troche sie rozpisałem

Napisano

Witam ! Mam podobny problem tyle ze z benzyniekiem 1.4ieS. Dzisiaj wymienilem pompe paliwa bo mialem walnieta, zatarla sie (chodzila ale miala takie opory ze palila bezpieczniki) wymienilem wyczyscilem zbiornik paliwa bo troche syfu bylo i zaraz po wymianie chodzil miodzio palil za kazdym razem. bylem zadowolony bo stal w garazu chyba 4 dni bo czekalem na pompe i szczesliwy ze nie musze sie walic busami. Przyszedl wieczor od godz. 12 stal pod domem do 22 i dupa blada, krecilem krecilem i zabieral sie do palenia ale nie dawal rady. jak zapalalem go na wcisnietym gazie to chodzil ale na strasznie wolnych obrotach puszczalem gaz i momentalnie gasnal :/ zapalilem znowu pochcodzil troche na gazie, puscilem i znowu gasnal :/ i tak pare razy az troche sie zagrzal i jak puszczalem to chodzil ale mial slabe obroty i strasznie nim rzucalo :/ po jakis 5 minutach bylo juz wszystko okej.

Czy ktos mi moze pomoc ??? confused.gif

Napisano

> Witam ! Mam podobny problem tyle ze z benzyniekiem 1.4ieS. Dzisiaj

> wymienilem pompe paliwa bo mialem walnieta, zatarla sie

> (chodzila ale miala takie opory ze palila bezpieczniki)

> wymienilem wyczyscilem zbiornik paliwa bo troche syfu bylo i

> zaraz po wymianie chodzil miodzio palil za kazdym razem. bylem

> zadowolony bo stal w garazu chyba 4 dni bo czekalem na pompe i

> szczesliwy ze nie musze sie walic busami. Przyszedl wieczor od

> godz. 12 stal pod domem do 22 i dupa blada, krecilem krecilem i

> zabieral sie do palenia ale nie dawal rady. jak zapalalem go na

> wcisnietym gazie to chodzil ale na strasznie wolnych obrotach

> puszczalem gaz i momentalnie gasnal :/ zapalilem znowu

> pochcodzil troche na gazie, puscilem i znowu gasnal :/ i tak

> pare razy az troche sie zagrzal i jak puszczalem to chodzil ale

> mial slabe obroty i strasznie nim rzucalo :/ po jakis 5 minutach

> bylo juz wszystko okej.

> Czy ktos mi moze pomoc ???

poczYtaj

ten wątek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.