Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapocona skrzynia biegów

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnio zauważyłem zapoconą chyba skrzynię biegów. Poprawcie mnie jeśli to coś innego, ale aż tak bardzo się nie znam. Żadnych wycieków oleju pod samochodem nie zauważyłem. Olej w skrzynie był dolewany jakoś rok temu. Czy jest to groźne i należy się tym zając czy jest to normalny objaw i można z tym jeździć.

post-130213-14352508430895_thumb.jpg

Napisano

w sumnie czesto w miejscach laczen przy uszczelkach wystepuja "zapocenia" wiec niemartw sie. Jak nie ma plam oleju pod autem i nie widac oleju na korpusie skrzyni to nic groznego się nie dzieje

edit,. dopiero foto kuklem.

w sumie ja bymto umyl, oczyscil i obserwowal. moze to jakies stare dziadostwo

Napisano

umyj i poczekaj... smile.gif pod jeździe zobacz czy cieknie a jak nie to poźniej po 3 dniach i po tygodniu, jak nic się nie pojawi to loozik a jak się pojawi to musisz uszczelnić...

ps: jak coś to mam całą obudowę skrzyni biegów do sprzedania, w sumie to całą dobrą skrzynie tylko mechanizm różnicowy padniety

Napisano

A z jakiego miejsca dokładnie cieknie? Może jakieś zdjęcie czy coś? Jak na manszetach od półosiek to nie ma się co przejmować, no chyba, że manszety są uszkodzone, przerwane. Kiedyś z wyciekami z tego miejsca walczyłem w Uno, powymieniałem wraz z simeringami i po miesiącu ciekło znowu, było mokre. W Sienie manszety też są mokre ale się tym nie przejmuję, bo jak już wcześniej było wspomniane nie leje się z tego nie tworzy się kałuża oleju pod samochodem.

Napisano
  • Autor

Zdjęcie załączone jest w pierwszym poście...wystarczy kliknąć. Jak znajdę czas to spróbuje to jakoś wyczyścić żeby sprawdzić skąd dokładnie cieknie ale bez kanału będzie ciężko spineyes.gif

Napisano

Uszczelniacz polosi ci nie trzyma. Wymiana stówka u znajomego, pincet w ASO smile.gif

Napisano

> Uszczelniacz polosi ci nie trzyma. Wymiana stówka u znajomego, pincet w ASO

Dokładnie, a umyjesz gdzieś na mjni gdzie silniki czyszczą, za kilka zł Ci to wrzątkiem pod ciśnieniem przejedzie.

Jak uszczelniacz cały bez pęknięć to go olej, chyba że zacznie się pod autem plama na parkingu robić, to wtedy dopiero walcz.

Na początek proponuję obserwować miejsce parkingowe przed i po postoju, od razu załapiesz czy to duży wyciek czy tylko się sączy podczas jazdy, szkoda mycia moim zdaniem, tak przynajmniej masz konserwację za friko wink.gif

Napisano

> , tak przynajmniej

> masz konserwację za friko

a korpus skrzyni jest ze stali i rdzewieje az miło hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Uszczelniacz polosi ci nie trzyma. Wymiana stówka u znajomego, pincet w ASO

Żadnych wycieków pod samochodem nie zauważyłem, samochód nieraz stoi tydzień pod blokiem to by coś nakapało. Pytanie dodatkowe: ostatnio znika mi płyn od wspomagania mniej więcej w miesiąc schodzi od max do min i już parę razy dolewałem, czy jest możliwe że znika przez uszczelniacz półosi ?

Napisano

>Pytanie dodatkowe: ostatnio znika mi płyn od wspomagania mniej więcej w miesiąc

> schodzi od max do min i już parę razy dolewałem, czy jest możliwe że znika przez uszczelniacz

> półosi ?

Nie ma to żadnego związku, to zupełnie inny układ. Wycieków i śladów pocenia się szukaj na pompie wspomagania, wężach od zbiorniczka do pompy i do przekładni i na samej przekładni kierowniczej. Poza tym sprawdź sam zbiorniczek - czy czasem nie jest pęknięty.

Napisano

> Żadnych wycieków pod samochodem nie zauważyłem, samochód nieraz stoi tydzień pod blokiem to by coś

> nakapało. Pytanie dodatkowe: ostatnio znika mi płyn od wspomagania mniej więcej w miesiąc

> schodzi od max do min i już parę razy dolewałem, czy jest możliwe że znika przez uszczelniacz

> półosi ?

nie

wspomaganie to co innego. przyjzyj sie pompie od wspomagania, przewodom i przekladni kierowniczej. Moze gdzies kapie w okolicy skrzyni i to jest ten plyn na skrzyni , a nie olej. pozatym mozna to organoleptycznie sprawdzic biorac na palca i niuchając (ja czasem lizne jak nie jestem pewien rodzaju płynu) zakrecony.gif

Napisano

> Żadnych wycieków pod samochodem nie zauważyłem, samochód nieraz stoi tydzień pod blokiem to by coś

> nakapało.

Nie szkodzi, mi kapalo po kropelce, az wykapalo tak ze w skrzyni zostalo samo bloto smile.gif takze nie ma sie co sugerowac iloscia. Jest nieszczelne i koniec. Oczywiscie mozesz wymienic dopiero przy jakiejs okazji jesli nie sa to jakies wielkie ilosci.

Mi np przy wymianie sprzegla to wymienili za grosze i od tamtej pory skrzynia jest sucha smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.