Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana pompy paliwa MK1

Featured Replies

Napisano

Witam,

Szukajka już mi zwisła a robota się szykuje

Proszę o pomoc w temacie j.w.

Pękł króciec przy wyjsciu z pompy. Jeszcze się trzyma, ale popuszcza. Najprościej wymienić całą pompę -ok 150PLN.

1. Jakiś konkretny zamiennik pompy polecany.

2. Jak odkręcić pompę... jakieś knify, zabezpieczenia...

3. Jak poukładać bebechy nowej pompy, czy na coś specjalnie uważać.

4. Uszczelka - nowa czy stara.

Dziękuję.

Napisano

> Witam,

> Szukajka już mi zwisła a robota się szykuje

> Proszę o pomoc w temacie j.w.

> Pękł króciec przy wyjsciu z pompy. Jeszcze się trzyma, ale popuszcza. Najprościej wymienić całą

> pompę -ok 150PLN.

> 1. Jakiś konkretny zamiennik pompy polecany.

> 2. Jak odkręcić pompę... jakieś knify, zabezpieczenia...

> 3. Jak poukładać bebechy nowej pompy, czy na coś specjalnie uważać.

> 4. Uszczelka - nowa czy stara.

> Dziękuję.

Ad1 Jeśli pękł Ci tylko króciec to szukaj tylko obudowy . Króciec zazwyczaj pęka przy nieumiejętnej wymianie filtra paliwa - następnym razem pamiętaj , że przy wymianie filtra najpierw wypinamy przewody przy pompie .

Ad2 Odchylamy tylna kanapę , ściągamy zaślepkę, majzel( lub drewniany klocek) i gumowy młotek i z czuciem dokręcamy(w lewo) dużą plastikową nakrętkę pompy paliwa .

Ad3przy wyciąganiu pompy z zbiornika uważać na czujnik poziomu paliwa - demontaż jest prosty- jak wyciągniesz to zobaczysz- dopinasz czujnik i wraz z wkładem pompy paliwa montujesz do nowej obudowy (zakładając,że tylko obudowa jest uszkodzona).

Ad4. Jeśli jest sparciała i i nie dolega równo do kołnierza zbiornika paliwa to kupujesz nową.

Napisano
  • Autor

Po robocie. Parę uwag dla potomnych...

Robotę najlepiej zacząć przy minimalnej ilości paliwa w baku.

Robimy w oparach paliwa, polecamy oświetlenie słoneczne lub bateryjne... żarówki w ostateczności jak są zabezpieczone... 270751858-jezyk.gif

Robota prosta, pod warunkiem, że puści nakrętka mocująca pompę...

Jak już robisz z pompą to zmień filtr paliwa... Albowiem zgodzę się z przedmówcą, że do awarii może się przyczynić nieumiejętna jego wymniana, bądz za luźne jego umocowanie - zatem następnym razem pamiętaj , że przy wymianie filtra najpierw wypinamy przewody przy pompie.

Re: Najprościej wymienić całą pompę -ok 150PLN.

> 1. Jakiś konkretny zamiennik pompy polecany.

Kupiłem pompę kompletną z koszem Meat&Doria za jakieś 199PLN. Albo miałem pecha, albo taki jest urok pracy tej pompy: sam silnik chodzi cicho, ale po zatopieniu pompy, po podłączeniu przewodów, po pojawieniu się paliwa na powrocie zaczął dobiegać denerwujący, piszczący dzwięk o zmiennej modulacji wraz z wciskaniem pedału gazu... angryfire.gif...

Problem najprawdopodobniej powoduje zaworek wrotny w pompie.

Nie chciało mi się z tym jeździć, pytać, wymieniać, użerać, czyścić, suszyć pompę - postanowiłem zatem zamienić silniki pompy. Niestety były różnice w sposobie zamontowania pompy - trzeba dalej kombinować.

Rozmontowałem kosze pomp. Zajecie na 0,5h roboty. Każdy kto układał klocki to nie będzie miał z tym problemu. Złożyłem ponownie zakładając do dołu orgyinalnego kosza z oryg. czujnikiem paliwa i oryg. pompą zamienną górę. Wszystko działa cicho i poprawnie.

Ale niestety jestem w plecy jakieś 100 PLN, po bylejaką pompę z koszę da radę wyrwać właśnie za stówę. Trudno, najważniejsze, że auto sprawne oraz zdobyte doświadczenie... wink.gif

Także tu również zgodzę się z przedmówcą - Jeśli pękł Ci tylko króciec to szukaj tylko obudowy lub bierz najtańszy zamiennik i zrób przeszczep oryginalnej pompki: stary dół kosza + nowa góra kosza z nowymi smile.gif króćcami...

> 2. Jak odkręcić pompę... jakieś knify, zabezpieczenia...

Re: Cyt: Odchylamy tylna kanapę , ściągamy zaślepkę, majzel( lub drewniany klocek) i gumowy młotek i z czuciem odkręcamy(w lewo) dużą plastikową nakrętkę pompy paliwa - dokładnie... ja użyłem młoteczka i małej rurki...

> 3. Jak poukładać bebechy nowej pompy, czy na coś specjalnie uważać.

Re: bebechów są trzy: czujnik, pompa, pływak i kabelki - powoli, bez pośpiechu w dobrym oświetleniu to i samo się poukłada... wink.gif

> 4. Uszczelka - nowa czy stara.

Kondycja uszczelki była bardzo dobra.

- zakładamy najpierw uszczelkę - kołnierz na otwór baku, górną, płaska część przesmarowałem wazeliną techniczną,

- zatopiłem pompę

- najpierw z czuciem, potem jak zejdą się gwinty to zdecydowanie dokręcamy nakrętkę ustawiając pompę tak, aby jeszcze niepodpięte przewody jak najbardziej były w linii króćca - stawiały jak najmniejszy opór na boki...

- podpinamy przewody

i voila... 893goodvibes.gif

> Dziękuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.