Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Probelm ze świecami

Featured Replies

Napisano

Panowie mam problem z jedną świecą, a właściwie chyba z jednym cylindrem. Pisałem kiedyś, że mi auto dziwnie pali na 3 gray po odpaleniu, ale pomogła wymiana świecy na inną z innego cylindra. Teraz jest znowu to samo, świeca ma wyraźnie źółtawy nalot. Zamieniłem ponownie na inną i jest ok. Czym to może być spowodowane że te świece stają się takie dziwne? Coś z Mieszanką LPG może być? Dodam, że dzieje się to na 1 świecy, tej najbliżej cewki zapłonowej.

Napisano

> Panowie mam problem z jedną świecą, a właściwie chyba z jednym cylindrem. Pisałem kiedyś, że mi

> auto dziwnie pali na 3 gray po odpaleniu, ale pomogła wymiana świecy na inną z innego

> cylindra. Teraz jest znowu to samo, świeca ma wyraźnie źółtawy nalot. Zamieniłem ponownie na

> inną i jest ok. Czym to może być spowodowane że te świece stają się takie dziwne? Coś z

> Mieszanką LPG może być? Dodam, że dzieje się to na 1 świecy, tej najbliżej cewki zapłonowej.

Zamień ze sobą przewody WN i zobacz czy dalej ta sama świeca będzie źle działać.

Napisano
  • Autor

Niestety nie mogę tego zrobić, bo każdy przewód ma inną długość...

Napisano
  • Autor

ktoś coś podpowie jeszcze? Kolega mi mówił, że może to być związane z wypalonym zaworem...

Napisano

> Niestety nie mogę tego zrobić, bo każdy przewód ma inną długość...

przełóż świecę wink.gif

Napisano

> Niestety nie mogę tego zrobić, bo każdy przewód ma inną długość...

Wypnij je z tych prowadnic plastikowych, powinno się dać zamienić. U mnie się tak dało dla testu.

Napisano
  • Autor

są wypięte. Mam przewody Magnetti Marelli, one są idealnie na styk dopasowane. Myślisz, że to coś z przewodem? Świeca od tego może się zasyfiać?

Napisano

> są wypięte. Mam przewody Magnetti Marelli, one są idealnie na styk dopasowane. Myślisz, że to coś z

> przewodem? Świeca od tego może się zasyfiać?

No skoro problemy są na jednym garze to do zepsucia się jest

- upg

- świeca ( co wyeliminowałeś)

- przewód WN

- cewka

- zawór (?)

Więc proponuję od najtańszych metod smile.gif Może zamień przewody na cewce ? Tam mniejsza odległość smile.gif A jak się nie da, no to może pożycz od kogoś albo ze szrotu jakiś weź ?

Napisano
  • Autor

Uświadomcie mnie co mają do tego przewody WN? Bo tego nie rozumiem. Obecne mają już nalatane ponad 20 kkm i wydaje mi się, że nic się nie dzieje. Niestety stare wywaliłem i nie mam jak sprawdzić na podmianę, ale i tak szykuje sie chyba wymiana profilaktycznie.

Napisano

> Uświadomcie mnie co mają do tego przewody WN? Bo tego nie rozumiem. Obecne mają już nalatane ponad

> 20 kkm i wydaje mi się, że nic się nie dzieje. Niestety stare wywaliłem i nie mam jak

> sprawdzić na podmianę, ale i tak szykuje sie chyba wymiana profilaktycznie.

Panie, no pomyśl pan. Jak nie pali, znaczy, że może nie być iskry. Jak nie ma iskry to albo świeca, przewód lub cewka lub moduł sterujący.

Elektronikę i cewkę masz sprawną, świecę też podstawiałeś więc co zostaje ?

Przewód może dostawać gdzieś przebicia, np. od wilgoci czy temperatury albo drgań (uszkodzona izolacja). Warto by więc wyeliminować ten czynnik, bo należy do tanich, zanim rozbierzesz silnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.