Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z gazem Vectra 2.0 16V

Featured Replies

Napisano

Witam grinser006.gif tak jak w temacie mam problem z instalacja gazowa w vectrze b 2.0 16V. Instalacja gazowa II generacji dt gas system, reduktor lovato rg92e, sterownik detec basic. Problem polega na tym, iż auto faluje na wolnych obrotach pomiędzy 0,8-1,3 tys. obr. i ni jak nie da się tego ustawić... czasami zdarza się, że trzyma obroty równo, ale rzadko. podobnie jest jak przechodzi z benzyny na gaz to obroty spadaja do 500 samochód prawie gaśnie, ale zaraz potem wzrastają do 1200 i tak cały czas latają. W czasie jazdy jest wszystko ok, praktycznie nie ma różnicy w mocy pomiędzy benzyną a gazem, nie ma żadnego szarpania, żadnego zamulania. mad.gif Jeszcze dodam, że do reduktora był włożony nowy zestaw naprawczy, i wymieniony filtr gazu. Na tej instalacji jest wyjeżdżone jakieś 15kkm, więc mało. Nie wiem co to może być, więc proszę o jakąś pomoc. 270751858-jezyk.gif Bedę wdzięczny na serio bo już nie wiem czy da radę tu zrobić coś samemu, czy trzeba prowadzić do jakiegoś profi gazownika... yikes.gif

Z góry dzięki chłopaki. ok.gif20.GIF

Napisano

Zacząłbym od podpięcia się laptopem do sterownika LPG i sprawdzenie zachowania się sondy lambda - to może pomóc w dalszej diagnostyce problemu. Na benzynie pracuje prawidłowo? Kable WN i świece zdrowe?

Napisano
  • Autor

Powiadasz... hmm.gif czyli muszę się wybrać do jakiegoś gazownika... tongue.gif no na benzynie to nie mogę mieć żadnych zarzutów... niemal ideał... ok.gif no... właśnie świece i przewody... nie mam pojęcia ile mają bo samochód kupiony niedawno... confused.gif ale chyba i tak się będę musiał wziąć za ich wymianę... frown.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze mam takie pytanie związane z sondą lambda... czy nieszczelność pomiędzy głowicą a kolektorem ma wpływ na jej działanie? hmm.gif czy to może być przyczyną? i czy wtedy problem byłby zarówno na benzynie jak i na gazie czy może być tylko na gazie? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jeszcze mam takie pytanie związane z sondą lambda... czy nieszczelność pomiędzy głowicą a

> kolektorem ma wpływ na jej działanie? czy to może być przyczyną? i czy wtedy problem byłby

> zarówno na benzynie jak i na gazie czy może być tylko na gazie?

Zależy na którym kolektorze.

Nieszczelność na dolocie na gigantyczny wpływ na działanie LPG

Na wydechu ma wpływ niewielki.

Najprawdopodobiejszą przyczyną falowania jest zła regulacja czułości w reduktorze i zbyt szeroki zakres pracy attuatora na jałowych w sterowniku LPG i być może jakaś nieszczelność na dolocie.

Napisano
  • Autor

No to jest na kolektorze wydechowym. W prezencie od poprzedniego właściciela otrzymałem urwaną śrubę i to na samym rogu więc nie trzyma jak powinno... mad.gif Czyli polecasz udać się do gazownika i to raczej tylko kwestia regulacji? hmm.gif ile może sobie życzyć za taką wizytę? icon_eek.gif

Napisano

> No to jest na kolektorze wydechowym. W prezencie od poprzedniego właściciela otrzymałem urwaną

> śrubę i to na samym rogu więc nie trzyma jak powinno... Czyli polecasz udać się do gazownika

> i to raczej tylko kwestia regulacji? ile może sobie życzyć za taką wizytę?

Bez gaziarza ani rusz.

W sprawie kosztów i ewentualnych namiarów proponuję wypytać na forum regionalnym.

Np. na Grupie Lubelskiej

Cena mocno zależy od lokalizacji.

Napisano
  • Autor

> Bez gaziarza ani rusz.

> W sprawie kosztów i ewentualnych namiarów proponuję wypytać na forum regionalnym.

> Np. na Grupie Lubelskiej

> Cena mocno zależy od lokalizacji.

No ma się rozumieć. Popytam. Sprawa dość niebezpieczna, bo dziś zjazd do posesji, samochód na gazie zgasł, wspomaganie off, opony 245, prędkość niewielka, jak zwykle jedna ręka na kierownicy i ogródek niemalże zaliczyłem... hehe.gifhehe.gifhehe.gif dobrze, że żadnych drzewek nie było i tira z naprzeciwka... grinser006.gif

PZDR. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.