Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie

Featured Replies

Napisano

Chciałbym zasięgnąć waszej porady w sprawie ubezpieczenia... grinser006.gif Chodzi o samochód który był używany do 2005r. i był ubezpieczony... potem został odstawiony i nie był jeżdżony, więc i ubezpieczenie nie było płacone (pojazd też nie został wyrejestrowany)... w 2008r. zmarł właściciel pojazdu... Jaka będzie teraz procedura, aby samochód zarejestrować na inną osobę, czyli mnie... zlosnik.gif poprzednim właścicielem był dziadek więc papiery mam i wszystko... zlosnik.gif czy będą jakieś komplikacje i co powinienem uczynić... cool.gif jeszcze taka kwestia... czy trzeba będzie opłacić ten okres w którym samochód nie był ubezpieczony, a być powinien? skromny.gif bo kumpel miał tak, że przez dwa lata nie płacił, gdy chciał ubezpieczyć to się upomnieli o te dwa lata... biglaugh.gif

Z góry dzięki! pozdro... piesc.gif

Napisano

jeszcze taka kwestia... czy trzeba będzie

> opłacić ten okres w którym samochód nie był ubezpieczony, a być powinien?

płacisz tylko za ten okres co chcesz aby auto było ubezpieczone, jesli stało 2lata to przez ten okres nie płacisz, bo mam nadzieje ze ktoś złożył wymówienie u ubezpieczyciela

Napisano

> jeszcze taka kwestia... czy trzeba będzie

> płacisz tylko za ten okres co chcesz aby auto było ubezpieczone, jesli stało 2lata to przez ten

> okres nie płacisz, bo mam nadzieje ze ktoś złożył wymówienie u ubezpieczyciela

to tak można w ogóle ?

myślałem, że nie ubezpieczyć można tylko auto zarejestrowane jako zabytek, tzn sezonowe wyłączenie z ruchu hmm.gif

Napisano

> płacisz tylko za ten okres co chcesz aby auto było ubezpieczone, jesli stało 2lata to przez ten

> okres nie płacisz,

Ale głupoty piszesz pad.gif

> bo mam nadzieje ze ktoś złożył wymówienie u ubezpieczyciela

Taaa....

Napisano

aby samochód zarejestrować na inną osobę,

> czyli mnie... poprzednim właścicielem był dziadek więc papiery mam i wszystko...

A jesteś jedynym spadkobiercą?

czy będą

> jakieś komplikacje i co powinienem uczynić...

Najmniejszych.

Przeprowadzić postępowanie spadkowe i dział spadku.

jeszcze taka kwestia... czy trzeba będzie

> opłacić ten okres w którym samochód nie był ubezpieczony, a być powinien?

Oczywiście, choć sądzę, że po stawce dziadka a nie Twojej.

Napisano

Nic nie robisz,sprawa spadkowa, rejestrujesz na siebie i w dniu rejestracji ubezpieczasz. No i trzeba liczyć na to, że fundusz gwarancyjny nie przyczepi się do śp dziadka, za okres nie płacena ok.gif

Oczywiście wypowiadasz poprzednie ubezpieczenie wcześniej!

Napisano
  • Autor

> Przeprowadzić postępowanie spadkowe i dział spadku.

Postępowanie spadkowe? confused.gif trochę mnie to przeraża... panic.gif a na czym to polega tak z grubsza? mad.gif nie jestem jedynym spadkobiercą... jeśli w ogóle jakimś jestem... grinser006.gif dobra zakładamy, że mam taki samochód i te papiery na osobę, której nie znam i która zmarła, co wtedy? hmm.gif

Napisano

Tak to masz przy samochodach zabytkowych i powyżej bodajże 40 lat ok.gif Ubezpieczasz na okres kiedy chcesz się nim poruszać

Napisano

Do sądu, kto co dziedziczy i w jakiej części jak nie jesteś jedyną osobą. Chyba, że dziadek miał testament i jasno określił co dla kogo

Napisano

My niedawno kupowaliśmy samochód po zmarłej osobie. Córka wszystko dziedziczyła, w całości jako jedyna spodkobierczyni. Podpisujesz umowę ze spadkobiercą, zwykłą K-S. Do urzędu idziesz rejestrować jak normalne auto, ale musisz okazać dokument, że własnie ta osoba dziedziczyła samochód. Nie ma żadnych problemów z tym.

Napisano
  • Autor

No nie przyczepi się do dziadka na pewno... bo nie żyje... zlosnik.gif a przypadkiem to ubezpieczenie się samo nie wypowiada jak się nie płaci... mad.gif bo żadne ponaglenia nie przychodziły ani nic z tych rzeczy...

Napisano

Samo się nie wypowiada, to na pewno. Po prostu leci i tworzą się zaległości. Uczciwie byłoby pójść i opłacić zaległości, ale można wypowiedzieć i liczyć na to, że nikt się później nie przyczepi.

Napisano
  • Autor

A jeśli nie ma wyraźnie określonego spadkobiercy...? np miał 3 córki...?

No zapłacić teraz ubezpieczenie za 5 lat to ja dziękuję... nie ma to jak prezent od dziadka... zlosnik.gif

Napisano

Hmm... każda dziedziczy 1/3 samochodu. Chyba, że się jakoś dogadają i np za opłatą czy w zamian za coś innego zrzekną się spadku na rzecz innej.

Chyba, że się dogadać nie mogą to samochód należy sprzedać, czyli umowa z 3 właścicielkami i podzielić się pieniędzmi.

W takim razie nie płać, wyślij wypowiedzenie i licz na to, że nikomu się nie przypomni. Chociaż nie wiem, jak to jest ze "spadkowością" takich długoów. Czy obciąża to spadkobierców, czy "przedawnia się" z powodu śmierci po prostu nie wiem. Nie wiem też, czy przy wysyłaniu wypowiedzenia trzeba będzie dołączyć świadectwo zgonu, ogólnie tzeba by było zadzwonić do ptu i dopytać...

Napisano
  • Autor

Czyli ogólnie mówiąc niezły fant... a co w ogóle zrobić, żeby pozbyć się jakichkolwiek płatności teraz... już nawet bez ponownej rejestracji...?

Napisano

Sprzedać go, przeprowadzić sprawę spadkową i sprzedać. Chociaż tak jak napisałem wcześniej, nie wiem co z zaległościami za ubezpieczenie...

Napisano

> Postępowanie spadkowe? trochę mnie to przeraża... a na czym to polega tak z grubsza? nie jestem

> jedynym spadkobiercą... jeśli w ogóle jakimś jestem... dobra zakładamy, że mam taki samochód

> i te papiery na osobę, której nie znam i która zmarła, co wtedy?

Nie ma się co przerażać tylko poczytać trochę w necie a nie słuchać grupowych mędrków.

Masz tu na początek:

Quote:

Poniewaz Pana Tata nie sporzadzil testamentu bedziemy mieli w tym przypadku do czynienia z dziedziczeniem ustawowym. Kwestie ta reguluje Kodeks Cywilny w Księdze czwartej zatytułowanej spadki (tytul II-dziedziczenie ustawowe)

W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek. Dziedziczą oni w zasadzie w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku (Art. 931. § 1 KC)

Postępowanie spadkowe przeprowadzane jest w sądzie ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy.

W celu przeprowadzenia postepowania spadkowego nalezy wystapic do wydziału cywilnego sądu rejonowego z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku. Do takiego wniosku nalezy zalaczyc akt zgonu.

Sąd na tej pdstawie przeprowadza postępowanie spadkowe, a nastepnie wydaje postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku. Postanowienie to uprawomacnia się 14 dni od dnia jego doręczenia lub ogłoszenia. Sąd bedzie badal z urzędu, kto jest spadkobiercą

Kolejnym etapem jest dzial spadku.

Sąd wszczyna postepowanie w tej sprawie na wniosek osoby uprawnionej, czyli spadkobiercow (osob, ktore nabyly prawo do spadku). We wnioskum należy wskazać sąd, który wydał postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, datę wydania postanowienia oraz sygnaturę akt sprawy.

Czyli postepowanie spadkowe jest dwuetapowe. W pierszym postepowaniu sąd wydaje postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, a następnie w drugim w odrębnym postępowaniu dokonuje działu spadku.

Nalezy zwrocic uwage, iz warunkiem dziedziczenia jest złożenie oświadczenia o przyjęciu (odrzuceniu) spadku. Zgodnie z art. 1012 Kodeksu Cywilnego, spadkobierca może bądź przyjąć spadek bez ograniczenia odpowiedzialności za długi (tzw. przyjęcie proste), bądź z ograniczeniem tej odpowiedzialności (tzw. przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza).

W kwestii oplat proponoowalabym upewnic sie bezposrednio w sadzie rejonowym wydzial cywilny.

Wedlug informacji, ktore uzyskalam wniosek o dział spadku podlega opłacie stałej w kwocie 500 zl, badz 300 zl jezeli ustalicie Panstwo zgodnie dzial spadku. Jeżeli wniosek o dział spadku połączony jest ze zniesieniem współwłasności, opłata stała wynosi 1000 zł (opłata stała od wniosku obejmującego zgodny projekt działu spadku wynosi 600 zł).

Napisano
  • Autor
boje_sie.gif No info dałeś profi, ale przerażąjące... taka kasa... daj spokój... biglaugh.gif trza zgłosić kradzież grinser006.gifold.gif
Napisano

> No info dałeś profi, ale przerażąjące... taka kasa... daj spokój... trza zgłosić kradzież

działu spadku może też dokonać notariusz. Może będzie taniej.Zależy co będzie w tym spadku.

Dziadek nie miał innej własności? Mieszkanie, kasa itp?

To też trzeba załatwić. I to im wcześniej tym lepiej. Generalnie jeśli rodzina nie zacznie się kłócić to wszystko da się załatwić szybko i sprawnie.

Napisano
  • Autor

Hehe no chodzi o to ze wszystko... grinser006.gif dom działki budowlane, maszyny itp itd... zlosnik.gif ale to nie moja działka... rodziców... smirk.gif

Napisano

> Hehe no chodzi o to ze wszystko... dom działki budowlane, maszyny itp itd... ale to nie moja

> działka... rodziców...

Zaraz. No to jeśli jest jakaś większa masa spadkowa to to autko się dołoży do niej i po sprawie. A koszty sądowe i tak się nie zmienią.

Napisano
  • Autor

Tak tak... tylko, że ja musiałbym wtedy czekać na resztę rodziny i weź się dogaduj... grinser006.gif a chciałem wiedzieć czy da się to ominąć... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tak tak... tylko, że ja musiałbym wtedy czekać na resztę rodziny i weź się dogaduj... a chciałem

> wiedzieć czy da się to ominąć...

No ale przecież musisz się z rodziną (spadkobiercami) dogadać. Przecież to nie jest Twój samochód. A jeśli rodzina się zgodzi to możesz ten samochód użytkować już teraz (oczywiście po załatwieniu spraw z ubezpieczeniem) a sprawy formalne załatwić kiedy indziej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.