Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] X14XE - Czujnik temperatury cieczy

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Jestem posiadaczem Astry 96' 1.4 16V Pb/LPG

Mój problem polega na tym że ciężko uruchomić rozgrzany silnik, tz. jeśli odpalam rano samochód lub po dłuższym postoju wszytko jest wporządku. Problem pojawia się gdy zgaszę silnik i za kilka minut ponownie próbuje go uruchomić, muszę wtedy kręcić kilka razy i czekać aż załapie. Nasuwa mi się na myśl niesprawny czujnik temperatury (współpracujący z ECU) cieczy tylko nie mogę go zlokalizować. Zastanawia mnie czy montaż instalacji gazowej nie miał wpływu na jego przeniesienie w inne miejsce. Szukałem na podstawie opisów książkowych i wiadomości uzyskanych na forum, niestety bez rezultatu.

Może ktoś z dysponuje wiedzą gdzie szukać tego czujnika w typie silnika który podałem lub komuś przychodzi do głowy inne rozwiązanie mojego problemu.

Pozdrawiam.

Napisano

> Może ktoś z dysponuje wiedzą gdzie szukać tego czujnika w typie silnika który podałem lub komuś

> przychodzi do głowy inne rozwiązanie mojego problemu.

> Pozdrawiam.

Czujnik temperatury w moim X14XE jest przy termostacie.

schowek01bg.jpg

Napisano
  • Autor

> Czujnik temperatury w moim X14XE jest przy termostacie.

Serdeczne dzięki za sugestie.

Rozważałem ten czujnik tylko byłem pewien że on po prostu steruje pracą termostatu i nie ma nic wspólnego z elementem którego szukam.

A kolego daryoosh orientujesz się czy książkowe wskazania które zamieściłem na rysunku poniżej są prawidłowe do mojego typu silnika?

post-146873-1435250887463_thumb.jpg

Napisano

> Serdeczne dzięki za sugestie.

> Rozważałem ten czujnik tylko byłem pewien że on po prostu steruje pracą termostatu

Termostat w tym silniku nie jest sterowany elektronicznie.

Edit: co do rezystancji czujnika - nie mam zielonego pojęcia.

Napisano

jest jeszcze jedna sprawa - jeżli masz lpg i gasisz silnik pracujący na gazie to w dolocie i cylindrach zostają jego resztki. Wtedy przy odpalaniu z benzyny oba paliwa się mieszają i stąd może być problem. Silnik nie odpala do momentu 'wychechłania' z siebie nieprawidłowej mieszanki i odpala dopiero czystą benzynę.

Sprawdź czy jest dobrze na samej benzynie.

Napisano
  • Autor

> jest jeszcze jedna sprawa - jeżli masz lpg i gasisz silnik pracujący na gazie to w dolocie i cylindrach zostają jego resztki.

> Sprawdź czy jest dobrze na samej benzynie.

Niestety na samej benzynie jest taki sam objaw. Słychać jak pompa podaje paliwo, czasem silnik załapuje powoli i gaśnie. Jak wspominałem muszę kilka razy zakręcić.

Dodam że wymieniłem niedawno przewody i świece, więc zostaje mi chyba jeszcze sprawdzenie opisywanego czujnika.

Napisano

> Dodam że wymieniłem niedawno przewody i świece, więc zostaje mi chyba jeszcze sprawdzenie

> opisywanego czujnika.

a przed wymiana swiec i kabli jak bylo ?

Napisano
  • Autor

> a przed wymiana swiec i kabli jak bylo ?

Niestety przed wymiana opisanych elementów było to samo. Dodatkowo zaraz po odpaleniu trzymał wysokie obroty (w granicy 3tys) przez kilka sekund. Na problem z obrotami zaradziłem wyczyszczeniem i przesmarowaniem EGR.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.