Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana kopułki i palca - pytania

Featured Replies

Napisano

Witam

Oprócz przewodów WN i świec mam zamiar wymienić kopułkę i palec. Czy wymiana kopułki i palca ( silnik x14nz) to skomplikowana sprawa? Czy tam są jakieś oznaczenia które trzeba wcześniej zaznaczyć lub zapamiętać? Czy jest możliwość rozregulowania zapłonu czy raczej nic się nie stanie 893goodvibes.gif

A teraz co jest przyczyną że jestem zmuszony wymienić:

Jak się przyśpiesza powili to jest ok. Jak się przyśpieszy gwałtownie to silnik pracuje nierówno i czuć zapach paliwa ( wycieków brak ) więc najpierw wymienię świece, przewody WN i tak myślałem o kopułce i palcu. Jutro wszystko kupie, pomierzę cewkę i zobaczymy

Napisano

Żeby nie było Tosh mnie namowil.

Zapamiętujesz jak masz powpinane kable WN, lub jak masz już nową kopułkę ponumeruj sobie przykładając ją.

Dalej zdejmujesz kable, odpinasz z zatrzasków kopułkę i zdejmujesz. Pamiętaj o plastikowej podkładce (ja ją wywaliłem i zastąpiłem silikonem, można użyć Elringa - masy uszczelniającej, zapobiegnie to przypadkowym zawilgoceniom kopółki).

Po zdjęciu kopułki zdejmujesz palec, i analogicznie montujesz nowe części, palca inaczej jak trzeba nie zamontujesz wchodzi w jednej pozycji.

Pamiętaj aby założyć nową kopułkę w takiej samej pozycji jak przymierzałeś do odwzorowania (zaznaczenia kabli).

Przy zakładaniu kopułki możesz pomylić się o 180 stopni więc to dość ważne, albo zapamiętasz jak idą kable od jakiego cylindra do jakiego otworu po zamontowaniu kopułki, bądź przymierzając nową kopułkę do jeszcze nie zdemontowanej ponumerujesz fajki i wyjścia na kopółce.

Powodzenia, daj znać jak poszło

Edit:

Jeżeli nie czujesz się na siłach, za tydzień będę w Łodzi (w niedzielę), więc możemy się spotkać na wymianę (w razie czego wezmę ze sobą Elringa)

PZDR VEN

Napisano

Vendorr czy aby napewno da sie obrocic kopulke o 180 stopni z tegoi co pamietam to na aparacie i na kopulce jest wytloczenie i raczej nie mam mozliwosci jej odwrocenia.w zalaczniku zdjecie

Pozdrawiam

post-139248-14352508933694_thumb.jpg

Napisano

> Vendorr czy aby napewno da sie obrocic kopulke o 180 stopni

Oj da się... widziałem takiego magika co tak właśnie sobie zrobił, ale to był ewenement.

Ale masz rację, ogólnie się nie da - pisałem posta po spożyciu kilku browarków i zupełnie mi wyleciało z głowy...

Może wyleciało mi z głowy z powodu niezaglądania tam od ponad 3 lat (jak nie więcej) - palec i kopułka Beru, plus uszczelniłem tak jak pisałem wcześniej, do tego cewka HELLA, świece i przewody WN NGK, tylko moduł jakiś noname, ale służy dzielnie te 3 lata i zero problemów z zapłonem w każdych warunkach.

Dzięki za poprawienie mnie - tym bardziej autor wątku nie powinien mieć problemów z wymianą.

PZDR VEN

z tegoi co pamietam to na aparacie i na

> kopulce jest wytloczenie i raczej nie mam mozliwosci jej odwrocenia.w zalaczniku zdjecie

> Pozdrawiam

Napisano

> Oj da się... widziałem takiego magika co tak właśnie sobie zrobił, ale to był ewenement.

> Ale masz rację, ogólnie się nie da - pisałem posta po spożyciu kilku browarków i zupełnie mi

> wyleciało z głowy...

> Może wyleciało mi z głowy z powodu niezaglądania tam od ponad 3 lat (jak nie więcej) - palec i

> kopułka Beru, plus uszczelniłem tak jak pisałem wcześniej, do tego cewka HELLA, świece i

> przewody WN NGK, tylko moduł jakiś noname, ale służy dzielnie te 3 lata i zero problemów z

> zapłonem w każdych warunkach.

> Dzięki za poprawienie mnie - tym bardziej autor wątku nie powinien mieć problemów z wymianą.

Nie ma za co dziekowac , przyznam ze sam musialem sprawdzic w necie czy napewno tak jest bo cos switalo ale nie do konca. Z drugiej strony masz racje napewno ktos by sie znalazl kto by ja odwrotnie zalozyl nie nadarmo przyslowie mowi "Polak potrafi". hahaha.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wymieniłem przewody WN ( Sentech ) i świece ( NGK V-Line ) i narazie śmiga dobrze wiec wymiana kopułki i palca jest odwleczona w czasie. Dzięki za chęć pomocy ale w weekend nie bedzie mnie w Łodzi cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.