Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

c3 HDI brak wspomagania

Featured Replies

Napisano

WItam,

nagle podczas jazdy ( wolnego dojeżdżania ) przy skręcie kół zniknęło wspomaganie.

Czytałem gdzieś, że powodem może być alternator, ale ładowanie jest. Bezpiecznik OK.

W serwisie Cytryny powiedzieli mi, że powodem może być jakiś elektrozawór, który kosztuje kupę kasy ( bo ostatnio mieli taki przypadek i ktoś u nich wymieniał zostawiając 6k PLN ).

Przed chwilą jak auto trochę postało odpaliłem i .... eureka! Wspomaganie znów działa!

Po odpaleniu z ruchem kierownicy wspomagania brak ale wciśnięcie gazu przywraca je do życia i już na wolnych obrotach działa.

Napięcie ładowania max=14,4V.

Przy odpaleniu z ruchem kierownicy nap ładowania =12,6V

Alternator był rozbierany ( łożyska ) i naprawiane też było oderwane podczas rozbierania uzwojenie ( końcówka uzwojenia oderwała się - była lekko spatynowana).

Na wolnych obrotach słychać czasem takie dziwne odgłosy "trzepoczącej się śróbki", które zanikają po dodaniu gazu ( ten jakby rezonans pojawia się na wolnych obrotach i nie jest zależny od ruchów kierownicy ) - pojawiło się po wizycie w ASO, bo auto miało naprawiany w ASO lewy błotnik wraz z kołem i zawieszeniem bo jakaś baba mi na parkingu wjechała z impetem - więc może to jakaś niedokładność montażu i być może wogóle nie ma to związku z tematem wspomagania (chociaż pompa wspomagania jak zauważyłem znajduje się od lewej strony).

Co może być nie tak ?

Proszę o jakieś sugestie.

Napisano

> Co może być nie tak ?

> Proszę o jakieś sugestie.

Jak stary masz akumulator? Czy ktos kiedykolwiek do niego zagladal (stan i ilosc elektrolitu w celach itd)?

Napisano
  • Autor

> Jak stary masz akumulator? Czy ktos kiedykolwiek do niego zagladal (stan i ilosc elektrolitu w

> celach itd)?

Aku raczej jest od początku tego auta.

Oczko jest nadal zielone.

Napisano
  • Autor

> Aku raczej jest od początku tego auta.

> Oczko jest nadal zielone.

Gdzie we Wrocławiu polecalibyście sprawdzenie alternatora i akumulatora ( m.in na prąd rozruchowy ) ?

Napisano

> może to jakaś niedokładność montażu i być może wogóle nie ma to związku z tematem wspomagania

> (chociaż pompa wspomagania jak zauważyłem znajduje się od lewej strony).

Z tego co się orientuję to w C3 wspomaganie jest elektryczne więc skąd u ciebie pompa wspomagania.

Napisano
  • Autor

> Z tego co się orientuję to w C3 wspomaganie jest elektryczne więc skąd u ciebie pompa wspomagania.

Wspomaganie jest z tego co wiem i widzę elektryczno-hydrauliczne.

Wymieniłem AKKU. I rzeczywiście problem chyba już ustąpił ( nie wyłącza się wspomaganie na wolnych obrotach ).

Dziękuję za sugestię.

Ciekawa wydaje mi się jedynie taka sprawa, że czasami w okolicy punktu zerowego ( koła na wprost ) przy niezwykle lekuchno przekręconej kierownicy w którąś ze stron , kierownica czasami potrafi lekko zadrgać na postoju i samodzielnie próbować jakby "dokręcać się" do punktu zerowego. Niestety nie potrafię lepiej tego opisać. Czy to normalne ?

Napisano

> Wspomaganie jest z tego co wiem i widzę elektryczno-hydrauliczne.

Wspomaganie jest czysto elektryczne (bez pompy, hydrauliki itp).

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dokładnie tak.

W C3 wspomaganie kierownicy jest czysto elektryczne ze zmienną siłą wspomagania. Gdyby miało jakieś elementy hydrauliczne to musiałby być jakiś zbiorniczek na olej do wspomagania, a takowego brak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.