Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Zegary prędkościomierz obrotomierz impulsator - zmiana

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Ostatnio postanowiłem wymienić swoje ubogie zegarki na trochę bogatsze, które dostałem od znajomego (zalegały u niego w garażu). Niestety 'nowe' nie miały impulsatora, tak więc poniżej też o modyfikacjach z tym związanych podłączenia.

Poniżej dokładny opis krok po kroku, z pominięciem operacji wyjmowania i wkładania ich w deskę (to już było wiele razy).

Wstępem do operacji jest oczywiście sprawdzenie współczynnika W na prędkościomierzu.

U mnie był inny (W=1082). W takim wypadku trzeba wymienić w nowych zegarach prędkościomierz na stary. Pozwoli to też nam na zachowanie oryginalnego przebiegu naszego auta.

Podmiana prędkościomierza

Wyjęty zestaw zegarów rozkładamy na dwie części - obudowa ze wskaźnikami oraz szyba z obwódką i ikonami kontrolek.

Dookoła obudowy są cztery zatrzaski, dwa na górze i dwa na dole. U mnie łatwiej było zacząć od dolnych. Rozpinamy je i zdejmujemy szkło. Należy zwrócić uwagę na 'patyk' zerowania drogomierza, żeby go nie ułamać, można też go wyjąć wcześniej uważając żeby go nie porysować (jestem trochę pedantem).

Szkło odkładamy daleko na bok, przyda się na samym końcu.

Bierzemy obudowę ze wskaźnikami, odwracamy 'dupką' do siebie.

Jeżeli prędkościomierz jest wyposażony w impulsator, należy go odpiąć. To jest ta zachodząca od góry taśma. Wtyczka to zwykła 'komputerówka do kontrolek płyty głównej'.

Odkręcamy cztery śrubki trzymające zegar - W moim przypadku były to torxy - i trzymając go (od przodu) za rant tarczy, wysueamy na zewnątrz. Przy okazji wypada metalowy zatrzask linki od skrzyni biegów.

Taką samą operację wykonujemy w 'nowym' zestawie.

Jak widać na poniższych zdjęciach, mój nowy zestaw, nie był wyposażony w impulsator. Była tylko zaślepka. Po wymontowaniu prędkościomierza wyłamujemy zaślepkę impulsatora i montujemy nasz oryginalny prędkościomierz pamiętając o metalowym zatrzasku linki napędzającej. Właściwie zegary można już zamknąć - założyć szkło. ja tego nie robiłem bo tę pleksę łatwo porysować w trakcie dalszych prac, a poza tym też łatwiej położyć zegary bez szkła na blacie w celu poolutowania impulsatora.

284062715-St_No_Tyl.JPG

Podłączenie impulsatora.

W moich nowych zegarach był wyprowadzony fragment taśmy do podłączenia impulsatora - ten fragment po lewej stronie prędściomierza. Trzy ścieżki odpowiadają trzem pinom na impulsatorze. Na zdjęciu zaznaczyłem zgodność podłączenia z impulsatorem. Samo połączenie można wykonać na kilka sposobów.

284062715-Tasmy.JPG

Pierwszym, najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie drugiej, luźnej wtyczki - nowej no złożenia lub wyrwanej z obudowy komputerowej (wtedy są też kabelki)

Drugi sposób, chyba najbardziej kłopotliwy, to wycięcie ze starych zegarów fragmentu taśmy ze wtyczką. Jest to rozwiązanie trudne w dalszej realizacji - trzeba mieć kawałęk ścierzek, rozciąć je na osobne, do samych ścieżek ciężko się lutuje, trzeba wszystko izolować.

Trzeci, który ja wybrałem, to wyrwanie wtyczki ze starej taśmy i lutowanie przewodów do wtyczki. Rozwiązanie wygodne, a przy pewnej dozie ostrożności nawet nie uszkodzimy za bardzo starej taśmy.

Przygotowujemy sobie trzy cienkie przewody, ja wybrałem skrętkę komputerową. Akurat miałem pod ręką, a drut też łatwiej się układa niż przewód typu linka. Przygotowujemy krótkie zakończenia przewodów i szykujemy taśmę w zegarach do lutowania.

Pozostawiony przez fabrykę skrawek taśmy rozcinamy na osobne ścieżki. Użyłem do tego najmniejszych jakie miałem obcęgów typu 'boczne', z powodzeniem podziałaja też małe nożyczki czy nawet nóż do tapet, choć z tym to raczej delikatnie.

Mając rozdielone ścieżki lutulemy je kolejno do naszych przewodów.

I tu uwaga. Warstwy izolacyjne ścieżek najpierw przypalamy ciepłą lutownicą, grot obcieramy o karton i znowu przystawiamy do ścieżki tym razem dodając cyny, która wypłucze nam resztki foli oraz ocynuje ścieżkę. Dla mnie jest to najwygodniejszy sposób. Po zlutowaniu warto wszystko poizolować, ja jestem pasjonatem termokurczek. Kable można zwinąć razem, ułożyć jakoś wzdłuż ścianki obudowy itp. Jak nie używa się drutu tylko linki to polecam jakąś szerszą taśmą klejącą je przykleić, żeby przy późniejszym podłączaniu kostki zegarów nic nie uszkodzić.

Pozostałe końce przewodów, po ewentualnym skruceniu, lutujemy do wtyczki ipmulsatora.

Sprawdzamy połączenia, jeśli jest ok to mamy wszystko gotowe.

284062715-Polutowane.JPG

Zostaje kosmetyka jak czyszczenie szkła od wewnątrz, wymiana przepalonych żarówek, dołożenie żarówek (u mnie rezeewa) i takie tam.

Wkładamy zegary w deskę i jedziemy do pobliskiego sklepu w celu nabycia jakiejś nagrody w płynie za dobrze wykonaną robotę.

Po drodze do sklepu wykonujemy dłuższe hamowanie silnikiem i jeżeli nie zapala się check to wszystko gra. Dla wyposażonych w TID/MID można sprawdzić prędkość na wyświetlaczu.

Wszelkie uwagi mile widziane.

P.S.

1. Zegary wyjmuje się i wkłada dużo łatwiej kiedy wyjmiemy włącznik kierunkowskazów. Ja aktualnie nie mam obudowy kolumny więc była to chwila - specjalnie po to nie opłaca się ściągać tej obudowy.

2. Podłączenie linki przędkościomierza. Opracowałem łatwy system wpinania linki. Wkładam zegary skosem od lewej, podłączam wiązki i przymierzam linkę. Trzymając linkę niewpiętą ale nałożoną na końcówkę prędkościomierza, odpalam silnik i zaczynam się leciutko (bardzo leciutko) toczyć. Linka zaczyna sie obracać i właściwie sama wskakuje na swoje miejsce, troszkę tylko dopchnąć żeby strzelił zatrzask.

post-125056-14352509259635_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.