Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stabilizator

Featured Replies

Napisano

Przeglądając forum natknąłem się na zdjęcia wahaczy przednich i na każdym z nich widzę, że w aucie zamontowany jest stabilizator. U mnie natomiast nie ma stabilizatora choć w wahaczach są otwory na jego montaż. I teraz pytanie- czy we wszystkich astrach powinien on byc czy tylko montowano go w niektórych wersjach silnikowych/nadwoziowych a dokładnie czy u mnie powinien być?

Jakis negatywnych skutków jego braku nie odczuwam w stylu kołysania itp.

Napisano

W zdecydowanej wiekszosci AF byl montowany stabilizator przedni (choc widzialem i takie, ktore nie mialy drazka skretnego w tylnej belce...), ale w niektorych wersjach stabilizator przedni nie byl montowany. Dolozenie takowego (co jest najzupelniej realne i mozliwe, bo wszystkie potrzebne otwory sa w ramie pomocniczej podwozia przedniego i wahaczach. Odczujesz roznice w prowadzeniu (nadwozie nie bedzie sie zbytnio "klasc" na zakretach), poprawi sie sterownosc w zakretach).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

montować raczej nie bede bo autko głownie uzytkowane w mieście to i nie ma sensu- zakrętów nie pokonuje z duzymi szybkościmi

byłem tylko ciekaw czy była taka opcja, że nie było stabilizatora od nowości wink.gif

• 11 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> montować raczej nie bede bo autko głownie uzytkowane w mieście to i nie ma sensu- zakrętów nie

> pokonuje z duzymi szybkościmi

> byłem tylko ciekaw czy była taka opcja, że nie było stabilizatora od nowości

no i jednak zmieniłem zdanie po przejażdzce astra z takim samym silnikiem jak mój tylko sedan i z zamontowanym stabilizatorem. Prowadzenie takiego auta to inna bajka. Po tej jeździe jak wsiadłem do swojego bociana to aż strach mi było nim jechać, jak wczesniej nie odczuwałem tego to teraz wyrażnie czułem bujanie buda na zakretach itd. icon_eek.gif

Czyli wg. powyższego opisu kol. tosh-a elementy do montażu powinny być przygotowane już fabrycznie

teraz tylko pozostaje mi kupić części (częśc na szrocie a częśc w sklepie) ale zanim zabiorę się do kupna jakby ktoś mógł potwierdzić czy są to te jakie potrzebuję do swojego auta i czy sztuki się zgadzają:

- drążek stabilizatora fi 18 nr kat. 3 50 073 - 1 szt.

- końcówka drążka stabilizatora (mocowanie do wahacza) 3 50 261 - 2 szt.

- łożysko stabilizatora 3 50 081 - 2 szt.

- wkładka gwintowana 20 92 207 - 2 szt.

- zacisk łożyska 3 50 378 - 2 szt.

- śruba M8x20 4 szt.

Napisano

Potwierdzam. Jakbys pospieszyl sie z decyzja, to takowe czesci otrzymalbys za skromne 20.GIF, a tak poszly na zlom...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam.

waytogo.gif

>Jakbys pospieszyl sie z decyzja, to takowe czesci otrzymalbys za skromne , a tak

> poszly na zlom...

szkoda sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano
  • Autor

a czy ta wkładka gwintowana 20 92 207 to jest ona już wmontowana w poprzecznicę czy trzeba ją kupować i dopiero wmontować?

EDIT: czy stabilizator można zamontowac bez zabawy w odkręcanie poprzecznicy itd. tzn. czy jest tam na tyle miejsaca aby łozyska stabilizatora bez problemu dokręcic?

Napisano

> a czy ta wkładka gwintowana 20 92 207 to jest ona już wmontowana w poprzecznicę czy trzeba ją

> kupować i dopiero wmontować?

To trzeba sprawdzic probujac wkrecic srube (niekoniecznie wkladka musi tam byc), jesli nie, nalezy wstawic.

> EDIT: czy stabilizator można zamontowac bez zabawy w odkręcanie poprzecznicy

Niestety, rame pomocnicza podwozia trzeba zdemontowac lub przynajmniej opuscic (akurat w AF jest to mozliwe w wykonaniu jednoosobowym-zdejmowalem i zakladalem nie raz, sam...-rama nie jest ciezka).

Jezeli bedziesz kupowal uzywki, to bierz drazek stabilizatra i oryginalne tuleje (lozyska) stabilizatora-oryginalne (chociaz uzywane) gumy sa praktycznie niezniszczalne, co innego nawet dobre zamienniki....Przez kilka lat pracy przy samochodach nie spotkalem sie z koniecznoscia wymiany tulei stabilizatora w AF (co akurat w o wiele mlodszych Fordach Mondeo MKI/II, Audi A3, Skoda Octawia lub Golf 4 bylo nagminne).

Sprawdz rowniez, czy masz stabilizator w tylnej belce. Jesli nie (a widzialem juz takie sztuki), warto go zamontowac, dodatkowo dokladajac drugi stabilizator "zewnetrzny" od AF GSI...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> To trzeba sprawdzic probujac wkrecic srube (niekoniecznie wkladka musi tam byc), jesli nie, nalezy

> wstawic.

luknąłem tak na szybko dziś i wkładka chyba jest, bo jakiś gwint widziałem tylko ze zaprzyjaźnił sie on już dość mocno z koleżanką korozją crazy.gif

> Niestety, rame pomocnicza podwozia trzeba zdemontowac lub przynajmniej opuscic (akurat w AF jest to

> mozliwe w wykonaniu jednoosobowym-zdejmowalem i zakladalem nie raz, sam...-rama nie jest

> ciezka).

najpierw spróbuję partyzantkę i będę zakładał bez zdejmowania ramy bo nie mam dostępu do kanału i będę to robił na podniesionym na kobyłkach aucie a z odkręcaniem ramy, poduszki itd. niebyt chce mi się bawić w pozycji leżącej...

> Jezeli bedziesz kupowal uzywki, to bierz drazek stabilizatra i oryginalne tuleje (lozyska)

> stabilizatora-oryginalne

tak też zamierzałem zrobić, dopiero jakby okazały się zużyte kupiłbym nowe, końcówki drążka będę kupował nowe lemfordera

> Sprawdź również, czy masz stabilizator w tylnej belce. Jesli nie (a widzialem juz takie sztuki),

> warto go zamontowac, dodatkowo dokladajac drugi stabilizator "zewnetrzny" od AF GSI...

bede musiał sprawdzić czy go mam choc patrzac w odniesieniu do przodu gdzie stabilizatora nie było podejrzewam, że z tyłu może go też nie być... frown.gif

a co do GSi to już nie bede aż tak inwestował w auto wink.gif

Napisano

całkiem nieawno zamieniałem stabilizatore z 18mm na 22 mm poowiem ze spokojnie mozna zmienić stabilizator kiedy auto stoi na kobyłkach, na pewno trzeba wykręcić tylnią śrubę sanek ( klucz 16) i poluzować maksymalnie środkową (klucz 19), blachy "uszy" którymi przykręcamy gumy stabilizatora a w nich stabiolizator do ramy to klucz 13.

Pamiętaj zeby przykręcić stabilizator dorbą stroną tzn odpowiednim wygięciem w góre.Tzn mam na mysli to że jak go odwrotnie założysz tzn będzie delikatnie dotykać saenk a to spowoduje dosyć głośne dźwięki - ja tak miałem i musiałem odwracać smile.gif.

Jesli będziesz kupował nowe gumy stabilizatora to polecam je psiknąc czymś przed zakładaniem - wchodzą dosyc ciasno w te blachy - a do naciągnięcia blach na gume - zeby przykręcić do ramy użyłem klucza mors.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Pamiętaj zeby przykręcić stabilizator dorbą stroną tzn odpowiednim wygięciem w góre.

która z poniższych pozycji jest prawidłowa? confused.gif

285297045-NowyObraz-mapabitowa.JPG

> Jesli będziesz kupował nowe gumy stabilizatora to polecam je psiknąc czymś przed zakładaniem -

> wchodzą dosyc ciasno w te blachy

myślę, że te które otrzymałem są jeszcze dobre i spokojnie wejda w blachy

> a do naciągnięcia blach na gume - zeby przykręcić do ramy

> użyłem klucza mors.

bez niego nie założy? wink.gif

post-76805-14352514011913_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.