Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie krzyżaki do skrzyni 6 z Punto przeł. 4.9

Featured Replies

Napisano

Mój zestaw w CCS to skrzynia szóstka z Punto 1.2 (przełożenie gł. 4.9) plus silnik 1.1 z głowicą 1.2 MPI. I moje pytanie: jakie mocniejsze krzyżaki założyć do półosi, bo takie seryjne za 45 zł/ szt. nie wytrzymują i ostatni przejechał 60 km oesowych na rajdzie i rozleciał się na 8 kawałków. Są jakieś mocniejsze? Pytanie skierowane do osób, które mają auta z mocnymi silnikami np. 1.2 16V lub 1.4 16V lub dłubiących przy takich autach.

Pozdrawiam

Napisano

mam 1,4 na sportingowej skrzyni i nigdy problemu z przegubami wew. nie miałem. Raz zmieniałem krótką półoś kpl. którą kupiłem za 25pln ale to z powodu zew. przegubu który zaczął strzelać przy skręcie.

Napisano
  • Autor

> mam 1,4 na sportingowej skrzyni i nigdy problemu z przegubami wew. nie miałem. Raz zmieniałem

> krótką półoś kpl. którą kupiłem za 25pln ale to z powodu zew. przegubu który zaczął strzelać

> przy skręcie.

Dzięki za info - popytałem się znajomych i też nie mieli nigdy problemu z krzyżakami frown.gif Widać jakieś badziewie kupiłem. A jest jakiś myk w montażu krzyżaków? Bo jedna strona jest jakby lekko sfazowana.

Napisano

a w puncie nie są większej średnicy??

Napisano
  • Autor

> A masz fasolki na amorach??

Mam - i kąty ustawione są po -1 mm na negatywie. Ma to jakieś znaczenie? Aha - psuje się krzyżak od strony pilota, na długiej półosi. Półoś wygląda na prostą i jest na niej amortyzator drgań. Drugi wytrzymuje już 2 rok.

Napisano
  • Autor

> a w puncie nie są większej średnicy??

Według e-pera krzyżaki są takie same jak w Punto I 6 Speed

Napisano

Masz podkładkę między przegubem a zwrotnicą??

Jak nie to zrób taką u tokarza ok 5mm. A jak masz to zrób większy kąt. Większy krzyżak nic ci nie da. Przy max skręconych kołach krzyżak wychodzi ci z kielich i się rozwala.

Napisano
  • Autor

> Masz podkładkę między przegubem a zwrotnicą??

> Jak nie to zrób taką u tokarza ok 5mm. A jak masz to zrób większy kąt. Większy krzyżak nic ci nie

> da. Przy max skręconych kołach krzyżak wychodzi ci z kielich i się rozwala.

Dzięki za poradę. Podkładki nie mam, więc będę musiał coś pokombinować.

Napisano

> Masz podkładkę między przegubem a zwrotnicą??

> Jak nie to zrób taką u tokarza ok 5mm. A jak masz to zrób większy kąt. Większy krzyżak nic ci nie

> da. Przy max skręconych kołach krzyżak wychodzi ci z kielich i się rozwala.

a w skrzyni 6speed PI są takie same kielichy co w skrzyniach montowanych w SC?

i z czego wynika że trzeba dawać tą przekładkę?

pytam dlatego ze teoretycznie musi być jakaś różnica skoro w SC nie lecą krzyżaki a w SC z skrzynią PI 6speed już coś sie dzieje frown.gif

Napisano
  • Autor

> a w skrzyni 6speed PI są takie same kielichy co w skrzyniach montowanych w SC?

> i z czego wynika że trzeba dawać tą przekładkę?

> pytam dlatego ze teoretycznie musi być jakaś różnica skoro w SC nie lecą krzyżaki a w SC z skrzynią

> PI 6speed już coś sie dzieje

Krzyżaki, kielichy i tu i tu są takie same. Podkładka pewnie potrzebna, jeśli są tzw fasolki na amorach czyli możliwość regulacji kąta pochylenia i rozstawu kół. Ja mam tylko fasolki na górnych otworach mocowania amora do zwrotnicy (czyli regulacja tylko kąta pochylenia koła) i dziś popatrzyłem dokładnie - przy maks skręconych kołach i opuszczonej zwrotnicy maks na dół krzyżaki mają zapasu sporo do wyjścia z kielicha. Tak więc nie trzeba w takim zestawie jak mój robić podkładki. Po prostu dziś ściągnęli mi krzyżak z górnej półki - GKN - i na oko widać, że obrączka jest solidniejsza i grubsza niż te co miałem założone. Są nawet grubsze od ricambi originale do Pandy. Czyli nie wolno żałować na cenie i zamawiać najlepsze.

Pozdro

Napisano

dzięki za dokładne info 20.GIFok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.