Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus 1999-2001 plusy i minusy??

Featured Replies

Napisano

Witam szanowne grono.

Mam pytanie o focusa. Zamierzam zakupic wkrotce takie autko z rocznikow 1999-2001 w zaleznosci jakie sie znajdzie w przystepnej cenie. Auto raczej z silnikiem benzynowym bo poprzedni tddi chyba jakis szczegolnie dobry nie byl? Mysle o 1.8 lu 2.0 jesli sie znajdzie jakis dobry egzemplarz a jak nie to 1.6. Powiedzcie czy te auto ma jakies typowe wady?? wiem ze ma kilka zalet np. zawieszenie. No i powiedzcie czy w kwocie okolo 20-22tys znajde cos o czym pisze??

Jak jest z przegladami, wymiana rozrzadu i innymi typowo eksploatacyjnymi sprawami.

Napisano

> Witam szanowne grono.

> Mam pytanie o focusa. Zamierzam zakupic wkrotce takie autko z

> rocznikow 1999-2001 w zaleznosci jakie sie znajdzie w

> przystepnej cenie. Auto raczej z silnikiem benzynowym bo

> poprzedni tddi chyba jakis szczegolnie dobry nie byl? Mysle o

> 1.8 lu 2.0 jesli sie znajdzie jakis dobry egzemplarz a jak nie

> to 1.6. Powiedzcie czy te auto ma jakies typowe wady?? wiem ze

> ma kilka zalet np. zawieszenie. No i powiedzcie czy w kwocie

> okolo 20-22tys znajde cos o czym pisze??

> Jak jest z przegladami, wymiana rozrzadu i innymi typowo

> eksploatacyjnymi sprawami.

Witam

Poważnym problemem w Focusach jest KOROZJA!! a w szczególności drzwi od wew. na zgrzewach, na zew. w okolicach lusterek , w modelu 5d na tylnej klapie nad wycieraczką oj dużo by wymieniać icon_rolleyes.gif

Jęśli chodzi o silnik 1.8 tdi to uwazam ze pod względem usterkowości jest lepszy od 1.8 tdci, chodzi głównie o układ paliwowy. Silniki 1.8 , 2.0 Zetec choć troszkę paliwożerne są OK. Bardzo dobże w tym samochodzie radzi sobie silnk 1.6 dobry stosunek osiągów do spalania.Silnik 1.4 za słaby a pali tyle co 1.6.

Przeglądy w Focusach z 99 robi się co 15tys.km potem była zmiana na 20tys.km .Rozrząd co 120tys.km/ świece 60 tys.km/co 90 tys.km filtr paliwa reszta w zależności od potrzeby.

Typowe usterki oprócz korozji : wycieki z pompy ukł. wspomagania szczególności starsze modele, łączniki stabilizatora, cewka zapłonowa .

Ogólnie godny polecenia

pzdr

Napisano

To i ja się podepnę pod to pytanie, żeby nie tworzyć nowego wątku. Coś mi świta w głowie, że były jakieś problemy z tylnym zawieszeniem w wersji 4d? Ojciec rozważa zakup tego modelu, więc za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny ok.gif

Napisano

ja tez takiego szukalem i kupilem 1.8 tddi z rocznika 2000. wiem, ze korozja moze wchodzic - u mnie jednak cale szczescie nie ma. silnik jest bardzo skoczny przy 90 konikach. przy 110 km/h nie ma problemu z wyprzedzaniem na 5. rozrzad zrobilem po kupnie. pasek z rolka napinajaca kosztuje prawie 300zl do tego koszt wymiany ze 130-150. laczniki stabilizatorow oczywiscie do wymiany.ogolne wrazenie dobre. jesli chodzi o benzybiaki to rozgladalem sie za 1.6 - w wielu opiniach to wlasnie 1.6 jest najbardziej udana wersja z tych rocznikow

Napisano

Co do 1.6 to jest dobrze, ale podobno nie idealnie - nie pamietam dokladnie, ale jakies drobne niedoroby wychodza w silniku, no i jedna wielka wada dla gazownikow - ten silinik nie przepada za gazem. tzn. da sie gazowac, wszystko hula, ale jego konstrukcja nie jest najszczesliwsza. Natomiast 1.8 benzyna jest silnikiem, ktory na rynkach zachodnich wychodzil z oryginalna instalka, i w papierach podawany jest jako silnik, ktory moze byc zasilany np. gazem. Aczkolwiek jeden i drugi silnik warte sa polecenia i jesli nie chcesz gazowac benzyny, to szukaj raczej 1.6 - roznice w osiagach z 1.8 sa tak minimalne, ze nie warte placenia wiekszej ceny, czy ponoszenia wyzszych wydatkow za paliwo. pozdro

Napisano

czyli do zasilania gazem, lepiej wybrać silnik 1,8??

Napisano

> Witam szanowne grono.

> Mam pytanie o focusa. Zamierzam zakupic wkrotce takie autko z

> rocznikow 1999-2001 w zaleznosci jakie sie znajdzie w

> przystepnej cenie. Auto raczej z silnikiem benzynowym bo

> poprzedni tddi chyba jakis szczegolnie dobry nie byl? Mysle o

> 1.8 lu 2.0 jesli sie znajdzie jakis dobry egzemplarz a jak nie

> to 1.6. Powiedzcie czy te auto ma jakies typowe wady?? wiem ze

> ma kilka zalet np. zawieszenie. No i powiedzcie czy w kwocie

> okolo 20-22tys znajde cos o czym pisze??

> Jak jest z przegladami, wymiana rozrzadu i innymi typowo

> eksploatacyjnymi sprawami.

Napisze ci tak za 22-23 mozesz kupic jedynie jakis sprowadzony i niewiesz co z nim nie tak za 26 moge Ci sprzedać tego http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C697465

Zadnych wad ukrytych jedyna koroazja to tak jak napisane kolo listwy i nigdzie wiecej !!! jak co napisz na priv to sie dogadamy, przebieg oryginal, lepiej dac 3tysie wiecej i wiesz co masz niz kupic cos sprowadzonego co nikt nie wie co z nim sie dzialo !! POZDRO

Napisano

> czyli do zasilania gazem, lepiej wybrać silnik 1,8??

Teoretycznie 1.8/2.0 to to samo, ale w przypadku 1.8 podając spalanie, piszą wyraźnie, że na benzynie, a nie na alternatywnych źródłach smile.gif

1.6 też się da, ale - tylu ilu przeciwników gazu w samochodzie, tylu przeciwników gazu w 1.6. Na pewno trzeba bardziej dbać o 1.6 z gazem, czestsza regulacja zaworów i raczej nie liczyć na wielkie przebiegi... popatrz na forum focusa. tam jest całkiem sporo na ten temat. pozdro

Napisano
  • Autor

> Napisze ci tak za 22-23 mozesz kupic jedynie jakis sprowadzony i

> niewiesz co z nim nie tak za 26 moge Ci sprzedać tego

> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C697465

> Zadnych wad ukrytych jedyna koroazja to tak jak napisane kolo listwy

> i nigdzie wiecej !!! jak co napisz na priv to sie dogadamy,

> przebieg oryginal, lepiej dac 3tysie wiecej i wiesz co masz niz

> kupic cos sprowadzonego co nikt nie wie co z nim sie dzialo !!

> POZDRO

troche drogo no i tylko jedna poduszka powietrzna??? napisz na priva jaka ostateczna cena wchodzi w gre, po wszystkich upustach.. Ja zlecilem znajomemu wyszukanie mi auta w Niemczech i za dwa trzy dni bede wiedzial co moge miec za okolo 20-22 tys. Ale wstepnie mi mowil ze nie powino byc klopotu ze znalezieniem auta w tej cenie i z dobrym wyposazeniem tak wiec cena ktora podales wydaje mi mimow wszystko spora...

Napisano

> troche drogo no i tylko jedna poduszka powietrzna??? napisz na priva

> jaka ostateczna cena wchodzi w gre, po wszystkich upustach.. Ja

> zlecilem znajomemu wyszukanie mi auta w Niemczech i za dwa trzy

> dni bede wiedzial co moge miec za okolo 20-22 tys. Ale wstepnie

> mi mowil ze nie powino byc klopotu ze znalezieniem auta w tej

> cenie i z dobrym wyposazeniem tak wiec cena ktora podales wydaje

> mi mimow wszystko spora...

Oczywiście ze za 22tysi kupi w niemczech, Ba nawet juz w Polsce przyprowadzonego z niemiec za te kase dostaniesz, salonowy z kraju zawsze ma wieksza cene ale wiesz co masz smile.gif jak Ci zalatwi za 22 to masz + oplaty itp i 24 wyjdzie smile.gif Pozdro

Napisano
  • Autor

> Oczywiście ze za 22tysi kupi w niemczech, Ba nawet juz w Polsce

> przyprowadzonego z niemiec za te kase dostaniesz, salonowy z

> kraju zawsze ma wieksza cene ale wiesz co masz jak Ci zalatwi

> za 22 to masz + oplaty itp i 24 wyjdzie Pozdro

Ponawiam pytanie do Kolegi jaka jest cena ostateczna??? Pytanie krotkie i proste zlosnik.gif

Napisano

Popieram opinie Kolegi. I pozdrawiam - po fachu smile.gif

Jeżeli chodzi o korozję to polecam zrobić(jeżeli auto miało przerwaną) gwarancję na blachy(12 lat) wystarczy robic przeglądy co roku - naprawde się opłaca smile.gif Pozdrawiam!!!

Napisano

jakbys mial jakies dokladniejsze informacje co do autka kupionego w niemczech w podanych przez Ciebie widelkach cenowych to daj znać, proszę- stoje przed identycznym wyborem-ale chce gaz założyć-

Napisano

> jakbys mial jakies dokladniejsze informacje co do autka kupionego w

> niemczech w podanych przez Ciebie widelkach cenowych to daj

> znać, proszę- stoje przed identycznym wyborem-ale chce gaz

> założyć-

Jak chcesz gaz to tylko 2,0 w 1,6 nie montuje za wzgledu na parametry i budowe motoru

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.